Óvintézkedések magasabb kockázatú betegcsoportok számára

2020. május 5.

Eddigi ismereteink szerint magasabb kockázat áll fenn a COVID-19 súlyosabb kórlefolyására a következő személyeknél: 

 

KINÉL MAGASABB A KOCKÁZAT? 

 

Idősebbek 

Súlyos betegség kockázata magas 50 és 60 év között, illetve az idősebb személyeknél. Az idős betegcsoportok magasabb kockázattal bírnak a COVID-19 vírus okozta súlyosabb megbetegedésre, tekintve, hogy az ő immunrendszerük kevésbé jól reagál egy fertőzésre. A nem specifikus betegségtünetek, mint például láz, a legyengült immunrendszerük végett kevésbé jellemzőek, vagy akár hiányozhatnak is, feltehetőleg ezen betegek később fordulnak orvoshoz. 

 

Krónikus betegséggel élők 

A különböző alapbetegségek, mint például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj és-vesebetegségek, kórtól függetlenül, súlyosbíthatják a kórlefolyást. 

Idős embereknél a fennálló fent említett alapbetegségek és az idős kor együttesen magasabb kockázatnak számít, mintha csak egy tényező (életkorkor vagy alapbetegség) lenne jelen. Multimorbid betegeknél a kockázat még magasabban, mintha csak egy alapbetegség állna fel. 

Immunszupprimált betegeknél (pl.: immundeficiencia miatt, immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelések, mint pl. szteroid, kemoterápia) szintén magasabb a kockázat. 

Még nem kellően ismert, hogy a fenti kockázati tényezők más életkörülményekkel történő kombinációja milyen magas kockázatot jelent a betegség súlyosságát tekintve.

 

KINÉL NINCS MAGASABB KOCKÁZAT? 

Eddigi ismereteink szerint nem áll fenn magasabb kockázat a COVID-19 súlyosabb kórlefolyására a következő populációban: 

Eddigi kínai kutatások szerint a várandósok nem tekintendőek magasabb kockázatú betegcsoportnak a hasonló egészségügyi állapotú, nem várandós populációhoz képest. A gyermekek körében eddig nem számoltak be a betegség súlyos kimenetelének magasabb kockázatáról. 

 

MIT TEGYENEK A MAGASABB KOCKÁZATÚ SZEMÉLYEK? Közegészségügyi tanácsok magasabb kockázatcsoportokba tartozó személyeknek: 

Óvintézkedések 

Különösen fontos az általános óvintézkedések valamint a kontaktuscsökkentés szabályainak betartása az infekció elkerülése érdekében, így tehát: 

1. Lehető legkevesebb emberrel kerüljön fizikai kapcsolatba

▪ hozzátartozókkal, barátokkal, ismerősökkel telefonon, emailen, interneten tartsa a kapcsolatot 

▪ lehető legritkábban menjen boltba, közösségbe 2. Végezzen rendszeres kézmosást szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig! 3. Szellőztessenek gyakran! 4. Kerülje a közeli kontaktusokat, amennyire ez lehetséges (kézfogás és egyéb 

üdvözlési formák, ölelés stb.)! 5. Kerülje a tömeget, különösen rosszul szellőző helységekben. Amennyiben ez nem megoldható, tartózkodjon távol a legúti megbetegedésben szenvedő személyektől! 6. Kerülje az érintkezés betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen 

okból a betegsége (influenza, bakterális fertőzés, egyéb)! 7. Szabad levegőn séta javasolt, de fontos, hogy ez ne csoportosan történjen. 8. Lehetséges mértékben kerülje a nyilvános helyeken a nagy tapintású felületek érintését (felvonógombok, ajtófogantyúk, kapaszkodók)! Amennyiben megérintette ezeket, mielőbb mosson kezet! 9. Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtógombok, világítókapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)! 10. Kerülje a felesleges utazásokat, ide értve a légi közlekedést, hajóutakat. 11. Ha közvetlen környezetében COVID-19 vírusról számolnak be, maradjon 

otthon! 12. Ha gyógyszeres kezelés alatt áll, kérje háziorvosától a szükséges gyógyszereinek 

hosszabb távú ellátását! 13. Győződjön meg róla, hogy otthonába rendelkezésre állnak-e vény nélkül is kapható gyógyszerek, amelyek segíthetik a vírus átvészelését (fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók). Amennyiben nem, keresse fel a legközelebbi gyógyszertárat! 

 

Hozzátartozók, családtagok 

Fontos, hogy a családtagok is jobban figyeljenek idős hozzátartozóikra. Segíthetik őket bevásárlással, vagy a szokásos gyógyszereik beszerzésével. 

Ha valamely családtag korábban fertőzött területen járt, most lehetőség szerint kerülje az érintkezést idősebb szüleivel, nagyszüleivel! 

 

Tünetek korai felismerése 

Fontos a tünetek korai felismerése, amelyek 

• COVID-19 jellemző tünetei: láz, köhögés, légszomj 

• ritkábban jelentkező tünetek: izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, fáradtság, zavartság, mellkasi fájdalom. 

Ha a fenti tünetek közül valamelyik igazolódik Önnél, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, telefonon (ne menjen be a rendelőbe), vagy hívja zöld számok ( 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456) valamelyikét további segítségért. 

 

TOVÁBBI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE? 

Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken állunk az Ön szíves 

rendelkezésére: 

• telefonszám: 06 80 277 455 és 06 80 277 456 

• emailcím: koronavirus@bm.gov.hu 

• honlap: https://koronavirus.gov.hu/ 

• facebook oldal és messenger: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/