Óvintézkedések várandósok, kismamák részére

2020. április 4.

Eddigi eredmények szerint a várandósok, kismamák és csecsemők nem tekintendőek magasabb kockázatú betegcsoportnak a hasonló egészségügyi állapotú, nem várandós populációhoz képest COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés tekintetében. 

 

Általánosságban azonban elmondható, hogy a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, az immunrendszer működését, mely változások fogékonyabbá tehetik a várandósokat vírusfertőzések tekintetében. A várandósok továbbá magasabb kockázattal rendelkeznek súlyosabb megbetegedés kialakulására vírusfertőzéskor, mint nem várandós társaik. A várandósok, kismamák részére az általános óvintézkedések betartása javasolt. 

 

BETARTANDÓ ÓVINTÉZKEDÉSEK 

 

Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges: 

Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel! 

o hazaérkezés után o ételkészítés előtt és közben o étkezés előtt o WC használatot követően o tüsszentés, köhögés, orrfújás után o beteggel érintkezés előtt és után o állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után 

Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, illetve csak kézmosást követően! 

Szellőztessen rendszeresen

• Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)! 

A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt. 

Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket! 

Kerülje az érintkezést betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakteriális fertőzés, egyéb)! 

Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne a kezébe köhögjön illetve tüsszentsen, hanem a behajlított kar könyökhajlatába! 

Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól

o tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől o lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót o használjon külön étkészletet o használjon külön törülközőt 

Csak akkor használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket! 

Szoptatási gyakorlaton ne változtasson, a lehetőség szerinti leghosszabb ideig szoptasson! 

 

TOVÁBBI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE? 

 

Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken állunk az Ön szíves rendelkezésére: 

• telefonszám: 06 80 277 455 és 06 80 277 456 

• emailcím: koronavirus@bm.gov.hu 

• honlap: https://koronavirus.gov.hu/ 

• facebook oldal és messenger: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/