Rögzített vagy kivehető fogpótlás?

2021. szeptember 9.

A hiányos fogazat egy olyan probléma, mely nem tűr halasztást!

 

Már néhány hónap elegendő ahhoz, hogy a szomszédos fogak fokozatosan eltolódjanak, csontsorvadás jelentkezzen. A fogsor nagymértékben torzulhat és ez az állapot további fogvesztéssel járhat. A teljes foghiány nem csak beszédére, de emésztésére is negatív hatással lehet. Amikor töméssel a sérült fog már nem menthető meg, szintén a fogpótlás jelenti az egyetlen megoldást.


Rögzített fogpótlás típusok: korona, híd, héjak és implantátum

 

Az egyetlen fog helyreállítására szolgáló korona a lecsiszolt fogcsonkra vagy implantátumra kerül rá. Anyaga általában porcelán, kerámia vagy cirkónium. A fogászati híd már több fog pótlására is alkalmas. A fogmű tartópillérei a hiányt határoló, lecsiszolt fogak. A héjakat is a rögzített pótlások közé sorolhatjuk, bár itt inkább esztétikai korrekcióról beszélünk. Egy leheletvékony rétegről van szó, melyet a fog ajak felőli részére ragasztunk rá.

 

Az elveszített fogak helyettesítésére a legmodernebb és egyben legköltségesebb megoldást az implantátumok jelentik. Sokkal kényelmesebbek és tartósabbak, mint a hagyományos fogpótlások. A páciens úgy érezheti, mintha visszakapná eredeti fogait: magabiztosan beszélhet, rághat és nevethet anélkül, hogy azon kellene aggódnia, fogsora elcsúszik a helyéről. Az implantátum (mesterséges foggyökér) anyaga titán, mely képes a természetes csontszövettel integrálódni. Műtéti eljárás során kerül beültetésre, mely a fogak lecsiszolásától azért jóval drasztikusabb beavatkozást jelent.

 

Fogpótlás, implantáció szorongás- és fájdalommentesen? Ha úgy érzi, a helyi érzéstelenítés az Ön számára nem elegendő, kérje a kezeléseket altatásban! 

 

Kivehető fogpótlás, azaz műfogsor vagy protézis
 

Ha túlságosan sok fog hiányzik, vagy például az elégtelen mennyiségű csontállomány miatt implantátum behelyezése nem lehetséges, általában – részleges vagy teljes – kivehető fogpótlás mellett döntünk. Ez a leggazdaságosabb megoldás, mellyel, még ha nem is tökéletesen, de visszanyerhető a rágófunkció és a megváltozott hangképzés is remekül korrigálható. Tisztítása könnyű, hiszen a fogmű bármikor egyszerűen kivehető. Viselése – főleg a kezdeti időszakban – okozhat némi nehézséget, és bizonyos időközönként a karbantartásáról is gondoskodnia kell. A mai modern technikának hála, a jó minőségű műfogsorok a megszólalásig hasonlítanak a természetes fogakra. 

 

Overdenture – kivehető, stabil fogmű rögzített elemeken
Ha a hagyományos protézistől kényelmesebb megoldást keres, érdemes lehet megfontolnia a stéges (overdenture) fogpótlást. Ez is kivehető, ugyanakkor vákuum helyett a fogművet implantátumok tartják a helyén, így sokkal stabilabb, még úgy is, hogy fogsorragasztóra egyáltalán nincs szükség.

 

Foghiányban szenved? Ne késlekedjen!

Segítünk kiválasztani az Ön számára leginkább megfelelő fogpótlást!

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.