A stressz hatásai

2017. január 1.

Ez egy örökzöld téma, mert sajnos szomorú valóság, hogy a túlhajszolt élettempó és a már állandósult stressz döntően befolyásolja egészségi állapotunkat, nemcsak idegrendszerünk épségét veszélyeztetve, de akár fogaink egészségét is közvetett módon.

 
A fogászat területén belül egy közelmúltban készült tanulmány rávilágított arra, hogy a mentális stressz növelheti a dentális plakk, mennyiségét a fogakon, még abban az esetben is, ha ez a feszült periódus csak kis ideig is áll fenn. Innen pedig szinte egyenes út vezet a fogkő keletkezéséhez, melynek kezeletlensége a fogínygyulladás kialakulásának esélyét növeli.

 

A folyamatos stresszhelyzet ezen kívül mentális betegségek kialakulásához is vezethet, mely nagy eséllyel csak tovább bonyolítja a fogínygyulladás kezelésének folyamatát.
Ínybetegség esetén ezért kiemelten fontos a szakszerűen, megfelelő eszközökkel és termékekkel végzett rendszeres szájápolás, hiszen ebben az időintervallumban jelentősen megnő a fogszuvasodás, a fogágybetegségek és a fogkő kialakulásának a valószínűsége.

 

A fogcsikorgatás és a feszített munkavégzés –folyamatosan stresszes környezetben - között is szoros összefüggés áll fenn, sőt a hölgyek körében ez gyakoribb jelenség, mint a férfiaknál. 

A fogak gyakori reszelése fogfájáshoz, ínyfájdalomhoz, a fogzománc letöredezéséhez, a fogak meglazulásához, sőt extrém esetben töréshez is vezethet. 

 

A Journal of Periodontology egyik számában azt elemzi, hogy a szorongás, a stressz, az egyedüllét, a depresszió valamint a fogínybetegségek között erős kapcsolat mutatható ki és, azok között, akik valamilyen formában kerülik a stresszt, viszont ritkább a fogínybetegség is!

A kutatók azt feltételezik, hogy a kortizon, a stresszhormon hatással van a fogíny és az állcsont károsodására. A hormon elnyomhatja az immunrendszert is, ami hozzájárulhat a szájüregben a baktériumok elszaporodásához.

A szerzők arra is kitérnek, hogy a stressz következménye a szájápolás elhanyagolásában is megmutatkozhat. Nevezetesen a beteg például dohányzik, egészségtelenül táplálkozik, nem mos rendszeresen és megfelelően fogat, nem ápolja a fogínyét, és nem jár rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre.

 

Ezek tények, de az is tény, hogy nagyon is sokat tehetünk a fogaink egészségéért!

 

De mi mindent is például?

 

Tételes lista helyett, itt csak pár fontos lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmet:

 

A stressz kezelés vagy csökkentés esetén az egyik leghatékonyabb eszköz az aktív sport: nemcsak a vér- és nyirokkeringés pezsdül fel, de a feszültség nagy részét is lerázzuk magunkról. Különösen ajánlott az intenzívebb mozgások mellett az úszás, a jóga, valamint egy egyszerű. akárcsak napi félórás séta is.

És mivel az elme hatalma a test fölött már tudományosan is igazolt, rengeteget segít, ha sikerül elsajátítanunk a pozitív gondolkodás képességét, ami nem a hurráoptimizmust jelenti, csupán azt, hogy egyszerű, kis dolgoknak is, ha örülünk, akkor utána a nagyobb sikerek, jó érzetek már gyorsabban jönnek!

 

Amikre még figyelnünk kell:

 

Megfelelő tájékoztatás:

Sajnos nagyon sokan nem vesszük komolyan, hogy a fogak állapota az egész szervezet állapotára kihat, ezért fogorvosunkat elfelejtjük tájékoztatni egyéb betegségeinkről, pedig könnyen lehet, hogy egy foghúzás negatívan hathat valamilyen egyéb betegségünkre, amelyről a fogorvos nem is tud. Ezért - saját érdekünkben - minden egyes fogorvosi beavatkozás előtt tájékoztassuk fogorvosunkat arról, milyen gyógyszereket szedünk, és milyen betegségekkel küszködünk éppen. Különösen érvényes ez a vérzékenységre, a szív és érrendszeri megbetegedésekre (műbillentyű, szívinfarktus), cukorbetegségre, pacemaker használatára, végtagprotézisre: pl csípőprotézis.

 

Rendszeres fogmosás és a fogselyem:

A fogmosás mellett a fogselyem rendszeres használata is legalább olyan fontos. A fogselyem ugyanis éppen azokat a kritikus helyeket éri el, amit fogkefével már nem tudunk megtisztítani. Ajánlatos naponta minimum egyszer fogselymet használni, így biztosak lehetünk abban, hogy minden apró rést sikerült megtisztítanunk.

 

Tudatos és rendszeres étkezés:

Ez is egy hatalmas terület, így itt csak olyan alapelveket említünk, hogy törekedni kell a napi 4-5 alkalmas rendszerességre, kerülni kell a nagy mennyiségű szénhidrát bevitelét, a cukros üdítőket, teákat, illetve a cukorkák szopogatását, stb. Gyermekeinket óvjuk az üdítők, illetve cukros teák cumisüvegből való szopogatásától, helyette igyanak inkább vizet!

 

És végül a főüzenet: A megfelelő szájhigiéniával sok betegséget előzhetünk meg, ugyanis az egészséges száj nemcsak esztétikai érték, hanem általános egészségügyi állapotunk fokmérője is! Olyan különleges érték, amire mindennap vigyáznunk kell elsősorban saját magunknak, illetve probléma esetén pedig fogorvosunk segítségével!