Szájápolás a várandósság alatt

2018. november 11.

Tartsa be az alábbi jótanácsokat, ha szeretné, hogy a szája egészséges legyen a várandósság alatt.

 

 • Járjon rendszeresen fogászati ellenőrzésre.
 • Tisztíttassa meg és ellenőriztesse fogait. Kezeltesse fogait, ha szükséges. A fogszuvasodást okozó kórokozók könnyen átjuthatnak az újszülöttek szájüregébe.
 • Naponta kétszer mosson fogat.
 • Naponta legalább kétszer mosson fogat fluorid tartalmú fogkrémmel. Használjon puha szálú fogkefét. Ügyeljen arra, hogy a fogkefét a fogak és az íny találkozásának vonalára helyezze. Ennek a területnek a megtisztítása különösen fontos a fogágybetegség kialakulásának megelőzése szempontjából.
 • Használjon naponta fogselymet.
 • Használjon naponta fogselymet a fogkefével el nem érhető, fogak közötti foglepedék eltávolításához.
 • Csökkentse az étkezések közötti, cukrot vagy keményítőt tartalmazó nassolások számát.
 • A cukor vagy keményítőtartalmú rágnivalók lebomlásakor sav termelődik, amely megtámadja a fogakat. Fogyasszon kevesebb cukros italt és édességet. A szénsavas üdítőitalok és az édességek fogszuvasodást okozhatnak. Egyen több gyümölcsöt és zöldséget.
 • Járjon terhesgondozásra.
 • Kövesse fogorvosa tanácsát, ez saját és gyermeke egészsége érdekében is fontos.
 • Vigyen be megfelelő mennyiségű kalciumot a szervezetébe.
 • Gyermeke fogainak és csontjainak optimális fejlődése érdekében szervezetének kalciumra van szüksége. Kalcium a tejben, sajtban, szárazbabban és zöld leveles zöldségekben található.

 

0–6 hónapos kor

 

A kisbabáknak egészséges fogakra van szükségük az evéshez, a beszédhez és a mosolygáshoz. Az alábbi három tanács segíthet, hogy kisbabájának egészséges mosolya legyen.

 

 • Adjon gyermekének fluoridot.
 • A fluorid megelőzi a fogszuvasodást, és erősebbé teszi a fogakat. Kérdezze meg fogorvosát vagy orvosát, hogy a lakóhelyén található ivóvíz elegendő mennyiségű fluoridot tartalmaz-e, amely segít megelőzni a fogszuvasodást. Ha a lakóhelyén található ivóvíz nem tartalmaz fluoridot, illetve palackozott vizet fogyaszt vagy használ a főzéshez, fogorvosa vagy orvosa fluorid tartalmú tablettát írhat fel kisbabájának.
 • Soha ne tegye le aludni kisbabáját cumisüveggel együtt!
 • Ha kisbabáját rendszeresen cumisüveggel együtt teszi le aludni, az fogszuvasodás kialakulásához vezethet. Ha szoptat, akkor ne szoptassa gyermekét folyamatosan. A víz kivételével minden folyadék, tej és gyümölcslé is, szuvasodást okozhat. Ha úgy véli, hogy kisbabájának szüksége van arra, hogy alvás közben a szájában tartson valamit, adjon neki cumit vagy vízzel töltött cumisüveget.
 • A saját szájhigiénéjére is ügyeljen.
 • Új kutatások megállapították, hogy a fogszuvasodást okozó kórokozókat átadhatja kisbabájának, akár a bébiétel kóstolásával, vagy ha engedi, hogy gyermeke betegye ujjait az Ön szájába. Ha szuvas fogai vannak, akkor még nagyobb az esélye annak, hogy ezeket a kórokozókat átadja, ezért a lyukas fogait mihamarabb kezeltesse!

 

A kisgyermekkori fogszuvasodás megelőzése

 

A kisgyermekkori fogszuvasodás súlyos fogászati betegség. Ennek eredményeképpen lyukas fogak, fájdalom, fertőzés, korai tejfogelvesztés, beszédproblémák és önbizalomhiány alakulhat ki.

 

A kisgyermekkori fogszuvasodás megelőzhető. Az alábbi néhány tanács segíthet a betegség megelőzésében:

 • Soha ne tegye le aludni a kisbabáját cumisüveggel együtt, illetve ne szoptassa folyamatosan.
 • Csak a víz nem károsítja kisbabája fogait.
 • Az Amerikai Egészségügyi Szervezet ajánlása szerint a csecsemők szoptatását 12–14 hónapos korukra érdemes elhagyni.

 

6-18 hónapos kor

 

Az alábbi négy módszer segíthet, hogy kisbabájának egészséges mosolya legyen.

 

 • Kezdje hozzászoktatni gyermekét a csőrös pohárhoz 6 és 12 hónapos kora között. Ennek akkor jön el az ideje, ha kisbabája szoptatás közben az Ön nyaklánca vagy fülbevalója után nyúl, illetve ha játszik. Előfordulhat, hogy az elején sok szennyeződéssel jár, de ragaszkodjon a használatához. Gyermeke örömmel fogja elsajátítani a pohár használatát!
 • Soha ne hagyja, hogy az étkezések között gyermekénél legyen a cumisüveg! A sokáig tartó étkezés súlyos problémához, kisgyermekkori fogszuvasodáshoz vezethet.
 • Naponta tisztítsa meg kisbabája fogait. A fogzás kezdetétől, amelyre hat hónapos korban kerül sor, mindennap mossa meg kisbabája fogait puha, benedvesített, kisbabáknak készült fogkefével. Ehhez a legmegfelelőbb testhelyzet a szoptatáskor alkalmazott póz. Megfelelő testhelyzet lehet az is, ha Ön a földre ül, és gyermekét az ölében tartva mossa meg gyermeke fogait. Nézze meg, hogy nincsenek-e lyukas fogai. Emelje fel gyermeke ajkait, és ellenőrizze a szájüregét. Ha barna vagy mészfehér foltokat lát a fogain, keresse fel fogorvosát.
 • Vigye el gyermekét fogorvoshoz. Az első ellenőrzésre akkor kerüljön sor, ha gyermeke betöltötte első életévét!

 

18–24 hónapos kor

 

Az alábbi három tanács segíthet, hogy kisgyermekének egészséges mosolya legyen.

 

 1. Csökkentse az étkezések közötti nassolások számát. Ne adjon gyermekének szénsavas üdítőitalokat, édességet és keményítőtartalmú ételeket, például csipszet és kekszet. Ezek a rágnivalók fogszuvasodást okozhatnak.
 2. Kerülje a folyamatos nassolást! A cukros vagy keményítőt tartalmazó rágnivalók lebontásakor sav termelődik, amely megtámadja gyermeke fogait. Minél többször éri savas hatás a fogakat, annál több lyukas fog alakulhat ki. Ha mégis úgy dönt, hogy édességet vagy keményítőtartalmú ételt ad gyermekének, akkor azt közvetlenül a főétkezések után tegye.

 

Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiájának ajánlása szerint gyermekének 1,5–2 éves korára már nem cumisüvegből kell ennie.

 

Az alvás közbeni, hosszú ideig tartó cumisüveg-használat fogszuvasodáshoz vezethet. A fogszuvasodás fájdalmat és fertőzést okozhat, és elcsúfítja gyermeke mosolyát!

 

Milyen rágnivalót adjon gyermekének, ha szeretné, hogy egészségesek maradjanak a fogai?

 

Törődjön gyermeke egészségével, és adjon neki fogkímélő rágnivalót:

 

 1. Gyümölcsöt
 2. Zöldséget
 3. Szendvicset
 4. Gabonapelyhet/müzlit tejjel
 5. Sajtot
 6. Joghurtot
 7. Tejet
 8. Hozzáadott cukor nélküli gyümölcslevet

Naponta legfeljebb 2-szer/3-szor adjon gyermekének rágnivalót.

3. Naponta legalább kétszer mossa meg a fogait. Mossa meg gyermeke fogait reggeli után és lefekvés előtt. Puha, kifejezetten kisgyermekeknek készült fogkefével tisztítsa meg a fogakat és az ínyt. Ha gyermeke ki tudja köpni, tegyen borsónyi mennyiségű fluorid tartalmú fogkrémet a fogkeféjére.   

Gyermeke elkezdheti saját maga mosni fogait, azonban segítségre lesz szüksége. Ha befejezte a fogmosást, Ön is haladjon végig a fogain a fogkefével. A legtöbb gyermek hatéves koráig nem tudja alaposan megmosni a fogait.

4. Ne feledje! A fogorvos a család segítőtársa!

 

Az egyéves korban esedékes első fogászati ellenőrzést követően gyermekének rendszeresen fogorvoshoz kell járnia.

 

A fogászati ellenőrzés előtt játsszon „fogorvosos” gyermekével. Zseblámpa és tükör segítségével számolják meg egymás fogait. Olvasson gyermekének arról, hogyan zajlik a fogászati ellenőrzés.

 

Emlékeztesse gyermekét, hogy mi fog történni a fogászati ellenőrzés során. Mondja neki, hogy a doktor néni szeretné ismét megnézni a fogait és fényképet csinálni róluk. A lényeg, hogy pozitív legyen a hozzáállása!

Forrás: Colgate.hu