Szájban kialakult afta okai

2022. július 7.

Az afta egy aránylag gyakori megbetegedés, amely a szájüreg nyálkahártyáját érinti.

 

Elsősorban sárgás, szürkésfehér színű fekély, mely körül gyulladásos udvar alakul ki. A jelenség igen fájdalmas, és hasonlít a herpeszhez abban, hogy akinél egyszer megjelent, valószínűleg visszatérő betegségként kíséri végig az életét.

 

Afta a szájban! Mitől lehet?

 

Hogyan alakul hát ki az afta, ha ennyire gyakran fordul elő?

 

Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az immunrendszer egyfajta válaszreakciója az afta megjelenése a szájban.

 

Ilyenkor a T-limfociták működése figyelhető meg, melyet különféle kiváltó faktorok idéznek elő. A kutatók eddig nem találtak összefüggést más autoimmun betegséggel, illetve más autoantitest jelenlétével kapcsolatban sem. Ez azt mutatja, hogy a mechanizmus nem az autoimmunitás hatására jön létre.

 

A szakemberek azt feltételezik, hogy egy rosszul szabályozott immunválasz eredményeképpen jelenik meg, amikor a szájnyálkahártya védőfunkciója csökken. Az antigénekre adott érzékenység is állhat a háttérben. Gyakran előfordulhat az is, hogy egy adott embernél más és más kiváltó okok állhatnak az afta megjelenése mögött.

 

Hajlamosság is megfigyelhető: a családi halmozódás, genetikai hajlam sem elhanyagolandó. Bár egyértelmű válasz még nem született, a megfigyelések eddig több öröklődő antigén jelenlétére fókuszálnak. Az azonban már sikerült felfedezniük a kutatóknak, hogy akinek a családjában gyakrabban fordul elő az afta, maga is hajlamosabb lehet rá.

 

Kialakulását segíti, ha megsérül a szájnyálkahártya: ajkak harapdálása, harapás miatti hámhiány vagy ételmaradék okozta seb is oka lehet az afta megjelenésének.

 

Fontos megjegyezni azt is, hogy a rossz szájhigiénia itt is nagy szerepet játszhat. Érdekes megfigyelés azonban az, hogy az erős dohányosok kevésbé vannak kitéve az afta megjelenésének: a cigaretta füstjében található káros hanyagok hatására megvastagodik a szájnyálkahártya – ezt nevezzük keratinizációnak – így kevésbé lesz érzékeny a környezeti hatásokra.

 

Az afta kialakulásához hozzájárulhatnak még  különböző hormonális változások is.

 

Leggyakrabban előforduló kiváltó okok a hétköznapokban:

 

 • stressz
 • vizsgadrukk
 • vitaminhiány
 • hormonváltozások, főként nők esetében, vagy serdülőknél
 • vírus- és baktériumfertőzések
 • más fertőzések
 • testi és/vagy lelki trauma
 • alváshiány
 • szájfertőzés

 

Szintén megfigyelték az orvosok, hogy ha az aftát kiváltó tényező csökken vagy teljesen megszűnik, nagy eséllyel az afta is meggyógyul, illetve bizonyos szokásokkal való felhagyás csökkenti az afta további megjelenésének az esélyét.

 

A bizonyos antigénekre való érzékenység vagy allergia is állhat a háttérben: előfordulaht, hogy a mogyoróra, a szemes gyümölcsökre vagyunk érzékenyek, de szerepet játszhat még akár a szénsavas italok vagy a fűszeres ételek intoleranciája is.

 

Szisztémás betegségek velejárójaként is megjelenhet az afta szájüregben:

 

 • gyulladásos bélbetegségek
 • felszívódási zavarok
 • cölikália
 • Bechet-kór
 • súlyos immunhiányos állapotok, mint például a kemoterápiás kezelések mellékhatása, sugárkezelések, HIV-fertőzés.

 

Az említett betegségeknél gyakrabban alakulhat ki nagyobb fekély is, és a páciensek súlyosabb tüneteket észlelhetnek. A szimptómák elhúzódóak, és gyakan a fellángolások is összefolynak. Ezekben az esetekben az alapbetegség kezelése hozzájárul az afta megszüntetéséhez is.

 

Afta típusai

 

Milyen típusú afták léteznek? Változó lehet a kiterjedtségük, hiszen az egészen apró, gombsotűfejnyi méretű felületes hámhiánytól akár 1 centiméteres aftáig bármekkora lehet. A legsúlyosabb esetekben akár 2-3 centiméteres aftával is találkozhatunk a szájüregeben, ami nemritkán nyirokcsomó duzzanattal és lázzal is járhat.

 

Az aftának három típusa jelenhet meg.

 

Mikulicz-féle afta

 

A Mikulicz-féle afta a leggyakoribb elváltozás. Egyesével helyezkednek el, csupán néhány milliméteres hámhiányok. A tapasztalatok azt mutatják, maximum egy hét alatt spontán gyógyulással tűnnek el, nyomot nem hagynak maguk után. Előfordulhat, hogy a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak, de ez is elmúlik az afták eltűnésével.

 

Sutton-féle afta

 

A Sutton-féle afta már jócskán súlyosabb megbetegedés, hiszen nem csak egy felületes hámhiányról beszélünk ebben az esetben. Az afták ilyenkor 2-3 centiméteresek is lehetnek, és már a mélyebb szöveteket is érintik. Előfordulási helye leggyakrabban a kis nyálmirigyek feletti nyálkahártya. Gyógyulási idejük akár hónapokig is elhúzódhat, és nemritkán hagynak maguk után heget. A Sutton-féle afta minden esetben komolyabb kivizsgálást igényel, mert az esetek többségében belgyógyászati betegség is állhat a kór mögött.

 

Cook-féle afta

 

A Cook-féle afták már-már tűszúrásnyi elváltozások, melyek nem egyesével, hanem csoportosan jelennek meg a szájüregben. Több tekintetben is nagyon hasonlít a herpeszhez. Az esetek szinte 100%-ában nyomot nem hagyva maguk után tűnnek el, kezelést nem igényelnek.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.