Teendők fogínyvérzés esetén

2019. szeptember 9.

A magunk egészségéért mi magunk vagyunk a felelősek

 

Emberek vagyunk. A Föld nevű bolygón élünk, melyet mi neveztünk el így, és amely a világűr egy pontján lebeg. A Föld létezik, él valahogy, valamilyen nagy furcsaság következtében. Tekintsünk most el bármely filozófiától, teremtés elmélettől, és csak egy pillanatra képzeljük ki magunkat az űrbe. Innen nézve a Föld és rajta az ember egyszerűen felfoghatatlan.

 

Az egész bolygó és ami rajta van egy csoda. És az űr távlatából egy biztosnak tűnik: az ember annyira irtó picike és annyira bármi történhet vele, hogy csak egyetlen egy dolog van amiben bízhat: saját magában és a saját hitében!

 

És ha kicsit kimozdítjuk a szemléletünket a hétköznapi megéléseinkből és ilyen távlatból nézzük magunkat, az megerősít! Realitásba helyez. Jobban képessé tesz arra, hogy a tényeket nézzük:

 

“Az van, amit magamért teszek és az biztos, amit magamért teszek.”

 

Az egyik legbiztosabb, amit saját jól létünkért tehetünk, az a gondos és fegyelmezett önápolás. A fegyelmezettség ott kezdődik, ha felfogjuk a tényt, hogy a magunk egészségéért mi magunk vagyunk felelősek. Ezért mosunk fogat reggel és ezért nem fekszünk le fogmosás nélkül este. Ezért kérjük a dentalhigiénikus segítségét, ha fogínyvérzéssel küzdünk. Ezért igyekszünk betartani a fogorvos tanácsát a féléves vagy legalább éves fogászati szűréssel kapcsolatban: mert fontosak vagyunk saját magunk számára!

 

A fogínyvérzés jel! Nem utálni, hanem észrevenni kell a test segítő szándékú üzenetét!

 

A vérző fogíny nem csak Önt érinti, szinte minden ember találkozott már vele. “Utálatos, undorító - mondják. - Jaj, annyira vérzik, ha fogselymezem, hogy inkább abba hagyom… Csak egyszer mosom meg, mert annyira vérzik, nem akarom hogy baj legyen.”

 

A fogínyvérzés segítő jel! Ne bagatellizáljuk el! Azt üzeni: “Hékás, valami baj van! Figyelj rám jobban! Ha nem tudod megoldani, akkor menj el szakemberhez! Segíts, egészséges szeretnék maradni!”

  •  Mikor üzen a fogíny fogínyvérzéssel? Ha gyulladás van!

  •  Mikor van gyulladás? Ha baktériumok vannak és az egészséges szervezet erre gyulladással reagál, hiszen nem akarja beengedni a bacikat!

  •  Mikor vannak bacik? Ha lepedék vagy fogkő van a fogíny szélénél, vagy mélyebben a fog tartószerkezetének meglazulása következtében kialakult tasakokban.

  •  Mi hát az alapvető teendő fogínyvérzés esetén? A bacikat (lepedéket, fogkövet) szisztematikusan, rendszeresen és fegyelmezetten el kell távolítani, így megszűnik a gyulladás és megszűnik a vérzés.

  •  Hogyan távolíthatjuk el a lepedéket és a fogkövet? Fogápolással - otthon vagy a rendelőben!

  •  Okos dolog tehát fogínyvérzés esetén nem mosni fogat? NEM!!!! Csak rosszabb lesz! Hiszen még több bacillus gyűlik fel, így a gyulladás erősebb lesz, ha a gyulladás erősebb, már szövetbontó anyagok is felszaporodnak - ennek hosszú távú következménye pedig már a fogíny, később a fogágy pusztlása!

 

Mit tegyünk tehát kezdődő fogínyvérzés esetén?

 

Szeresd és tiszteld a tested, a fogaid és a mosolyod!

 

Tekintsük segítő jelnek kellemetlenség helyett!

 

Szeressük, tiszteljük hasznos és okosan kitalált testünket, amely képes arra, hogy a legkisebb probléma esetén azonnal, okosan, finoman jelezzen! Ne bagatellizáljuk el, figyeljünk oda a testre az őt megillető figyelemmel. Testünk egy van, kijár neki a megtisztelő figyelem és a szerető gondoskodás!

 

Mossunk alaposan fogat!

 

2 perc reggel és 2 perc este alapos, soft vagy ultrasoft fogkefével, körkörösen masszírozva a fogakat és a fogínyt is. A fogínyt is meg kell mosni, nem csak a fogak rágófelszínét! A fognak van fognyaka is, amely az ínyből bújik ki, ezt is nagyon alaposan, türelmesen és puha fogkefével masszírozzuk át. Használjunk interdentális kefét, superflosst vagy fogselymet! Takarítsuk ki a fogak közti réseket is alaposan. Legjobb módszer: 2 perc fogmosás után interdentális fogkefével történő tisztítás, majd ismét fogmosás kb. 1 percig.

 

Ne ijedjünk meg a vértől!

 

Az a kevés kis vér a szájból kiköpve borzasztónak, aggasztónak tűnik, de fontos, hogy ne ijedjünk meg a saját vérünktől. Ha a fenti módon alaposan és tudatosan odafigyelve az ínyre és a fogközökre - megmossuk, a következő fogmosáskor már picit kevésbé fog vérezni, néhány nap alatt pedig teljesen elmúlik! No panic! Kitartás és a fegylemezett fogmosás meghozza ismét az egészséget. Az ínygyulladás akkor alakul ki, ha valamiért kicsit elhanyagoltuk a fogmosást vagy nem tudtunk a fogköztisztítás fontosságáról. Ez a tünet még könnyen, gyorsan és akár otthon orvosolható!

 

Mit tegyünk, ha mégsem múlik el?

 

Az alaposabb és tudatosabb fogmosástól mindenképp csökkenni fog a fogínyvérzés intenzitása, ez garantált. Azonban elhanyagoltabb esetben, ha egy-egy fognál már hosszabb ideje fenn áll a fogínygyulladás, a gyulladás következtében a fog tartószövete kissé károsodhat, illetve a fognyakra fogkő tapadhat. A fogkő rücskös felszíne kiváló búvóhelye a baktériumoknak, viszont a fogkövet nem lehet fogmosással lemosni.Ezért ha az alapos fogmosás ellenére néhány nap után is megmarad a fogínyvérzés, érdemes mindenképp fogorvoshoz vagy dentalhigiénikushoz fordulni.

 

Mit tesz a fogorvos vagy dentalhigiénikus a fogínyvérzés megszüntetésére?

 

Egy alapos fogászati vizsgálat mindig megadja a fogínyvérzés valódi okáról az információt. A legegyszerűbb esetben a kezelés egy alapos ultrahangos fogkő eltávolítás. Ez bizonyos páciensek megélése szerint teljesen fájdalommentes, mások kicsit érzékenynek tartják közben a fogaikat, de nagyon ritka az, aki fájdalmasnak tartja. Ilyen esetben egyébként érzéstelenítőt ad az orvos.

 

Amennyiben az egyszerű fogínygyulladás jelei mellett fogágypusztulásról is szó van, úgy további kezelésekre lehet szükség.

forrás:budapestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.