Tévhitek a fogágy betegségeiről

2019. július 7.

A fogágyat, az ínyt érintő betegségekkel egy specialista foglalkozik: a parodontológus.

 

A fogágy betegségek a lakosság jelentős részét érintik, egy amerikai szervezet, az American Academy of Periodontology becslése szerint négyből három felnőtt szenved a különböző ínyproblémáktól. Ennek ellenére csak mintegy 3-5 százalékuk kér szakorvosi segítséget. Holott régóta közismert, hogy fogíny megbetegedései összefüggést mutatnak más, komoly betegségekkel is, mint a cukorbetegség, a szívproblémák, és akár a memóriaromlás. Mindenképpen fontos tehát komolyan venni a figyelmeztető jeleket. - Valószínűleg, ha többen tudnának az ínybetegségek és az egészségi állapot összefüggéseiről, komolyabban vennék a szájhigiéniát és a megfelelő orvosi gondozást. Minél inkább tudatában vagyunk a hosszú távú következményekkel, annál inkább kérünk orvosi segítséget.

 

Az 5 leggyakoribb tévhit 

 

1. A fogínyvérzés nem komoly dolog.

A vérzés, a piros, gyulladt így mind fontos jelei a fogágy betegségeknek. Akár a fogmosáskor, akár harapáskor, rágáskor tapasztalunk vérzés, ajánlatos elmenni a fogorvoshoz, hogy megállíthassa, visszafordíthassa a folyamatot. Ennek ugyanis elsődleges következménye – a további betegségeken kívül – a fogak elvesztése lehet. 

 

2. Nem szükséges mindennap fogselymet használni.

A napi kétszeri fogmosási rutinon túl napi egyszer érdemes fogselymet is használni, ugyanis ez a leghatásosabb módja a fogíny védelmének. Ennek ellenére az amerikaiaknak csupán 13, 5 %-a alkalmazza a hasznos eszközt és a fogorvost is csak kevesen keresik fel ellenőrzésre. 

 

3. A parodontológiai kezelés félelmetes.

A parodontológia a fogászat egy speciális ága és képviselői pontosan tudják, mit és hogyan kell megtenni ahhoz, hogy a fogíny és a fogak visszanyerjék egészségüket. Nem csak modern felszerelés és technika áll rendelkezésre az eredményes kezeléshez, de a parodontológus foglalkozik – többek közt - ínyplasztikával, az ínyrecesszió kezelésével is. A megmentett fogak és az esetleges későbbi betegségek elkerülése pedig megéri a vizitet. 

 

4. Az ínybetegségek miatt elvesztett fogak nem pótolhatók.

Tény, hogy a fogvesztés leggyakoribb oka felnőtteknél a komoly és tartós ínybetegség. Épp ezért a parodontológusok elsősorban megpróbálják gyógyítani a problémát és megmenteni a fogat. Ha a fogvesztés elkerülhetetlen, akkor sincs minden veszve, hiszen a fogak ilyen esetben is pótolhatók – implantációval. A fogbeültetés tartós és szép megoldást jelent, akár későbbi hidak, protézisek alapját is szolgáltathatja egy-egy implantált fog.   

 

5. Csak a hiányos szájhigiénia miatt alakulhat ki ínybetegség.

Tény, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat. Főként a dohányzás hat negatívan az íny egészségére, de a stressz, a szigorú diéták, és a genetika is szerepet játszhat a fogínybetegségek kialakulásában. Sikeres és hosszútávú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával lehetséges.

forrás:webbeteg.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.