Várandósság, terhesgondozás és a szájápolás

2019. január 1.

Hatással lehet-e a száj egészsége a várandósságra?

 

Egyre több adat utal arra, hogy van összefüggés a fogágybetegség és a koraszülés/kissúlyú újszülöttek világrahozatala között. A fogágybetegséggel küzdő várandós asszonyok sokkal nagyobb eséllyel hozzák világra korábban gyermeküket, akik kisebbek az átlagosnál.

 

További kutatásokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy a fogágybetegség miként befolyásolja a terhességet. Úgy tűnik, hogy a fogágybetegség miatt megnövekszik a testben a szülést megindító hormonok szintje. Az adatok alapján ha a fogágybetegség a várandósság alatt súlyosbodik, nagyobb a kockázata a koraszülésnek.

 

Mit tehetek annak érdekében, hogy a várandósságom problémamentes legyen?

 

A terhességet tervező nőknek fogorvosi ellenőrzés javasolt, és ha bármilyen szájüregi problémájuk van, akkor azt még a várandósság előtt ajánlatos kezeltetniük.

Várandósság idején a fogak és az íny különleges törődést igényelnek. A rendszeres fogmosás és a fogselyem használata, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés segít a terhességgel járó fogászati problémák csökkentésében.

 

Milyen szájüregi problémák jelentkezhetnek a várandósságom során?

 

Kimutatták, hogy a várandósság során sokan tapasztalnak ínygyulladást – ilyenkor foglepedék rakódik le a fogakon, ami irritálja az ínyt. Tünetei többek között a vöröses, gyulladt, vérző íny.

Az ínygyulladás sokkal gyakrabban fordul elő terhesség során, mivel a megemelkedett hormonszint miatt az íny sokkal érzékenyebben reagál a foglepedék okozta irritációra. Ugyanakkor elsősorban mégis a lepedék, nem pedig a hormonok szintjének megváltozása okoz ínygyulladást.

A fogak tisztán tartása, különösen az ínyszél mentén jelentős mértékben csökkenti, vagy akár megelőzi a várandósságot kísérő ínygyulladást. Édességek helyett pedig például sajt, friss gyümölcs vagy zöldség és hasonló egészséges ételek fogyasztása sokkal jobb a fogaknak.

 

Mire számíthatok a várandósság során elvégzett fogorvosi ellenőrzéskor?

 

Időpont-egyeztetés során ne felejtse el közölni fogorvosával, hogy Ön várandós. Legjobb, ha a fogászati ellenőrzésre a várandósság negyedik és hatodik hónapja között kerül sor. Ennek az az oka, hogy a várandósság első három hónapja a legfontosabb a magzat fejlődése szempontjából. Az utolsó trimeszterben végzett fogászati ellenőrzésekkel járó stressz pedig növelheti a szülés előtti komplikációk előfordulását.

 

Az első trimeszter során általában nem – kizárólag szükséges esetekben – végezhető röntgen, illetve nem alkalmazhatók fogászati érzéstelenítők, fájdalomcsillapítók és antibiotikumok (különösen tetraciklin). A terhesség utolsó három hónapjában a hosszú ideig tartó ülés a fogászati székben kényelmetlenné válhat. Adatok igazolják ezenkívül, hogy a nők a várandósság során sokkal hajlamosabbak az öklendezésre. A fogorvos azonban fel van készülve az ilyen helyzetekre.

 

Ha sürgős beavatkozás miatt kér időpontot, érkezése előtt tájékoztassa a rendelőt a várandósságáról. Mondja el aggályait, tájékoztassa orvosát, ha korábban elvetélt és a várandósság alatt szedett gyógyszerekről, mivel ezek mind befolyásolhatják a vizsgálat menetét. Előfordulhat, hogy fogorvosa konzultálni szeretne az Ön háziorvosával a kezelés megkezdése előtt.

 

Ha bármilyen kérdése vagy aggálya van, ragaszkodjon ahhoz, hogy fogorvosa és háziorvosa konzultáljon az Ön igényeiről. Ha fogorvosa gyógyszert ír fel Önnek, ne lépje túl az előírt mennyiséget. Ez az aszpirinre is érvényes.

Forrás: colgate.hu