Védjük ki az infarktust fogápolással!

2018. október 10.

A megfelelő szájhigiénia nem csak a fogak állapota és az esztétikum miatt fontos, de egészen messzire vezető következményei is lehetnek az elhanyagolt fogaknak


Rossz fogak számos betegség hátterében

 

Az elhanyagolt szájhigiénia éppolyan jelentősen növeli a parodontális betegségek kockázatát, mint a tüdőgyulladásét vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáét, de a demencia, az elbutulás kialakulása mögött is meghúzódhat a gondozatlan fogazat. Sajnos ezek az összefüggések még nincsenek benne a köztudatban.


A leginkább fenyegető veszély a szívbetegségekre vonatkozik, hiszen mindkét nem körében ez a vezető halálok. Amerikai adatok szerint az USA-ban, évente 785 ezer ember kap infarktust, és másik 470 ezer esik át a többedik szívrohamán.

Sokan tudják, hogy a szívbetegségeket komolyan kell venni, kordában kell tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, de arról kevesebben értesülnek, hogy az infarktus elkerülésének egyik fontos követelménye a fogak tisztántartása.

 

Mi az összefüggés?

 

A Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland mikrobiológusai szerint azoknak, akik nem fordítanak kellő figyelmet a szájhigiéniára, előbb vagy utóbb számolniuk kell a fogínyvérzéssel. Ez az állapot pedig, a szájüregben található mintegy 700 féle kórokozónak biztosít bejutást a véráramba. Az erekben ezek a kórokozók találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. Vagyis a tudósok szerint olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis, nem csak általánosan veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából , önálló kockázati tényezőnek számítanak. Hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk és a szájüregünk, jelentősen nő az esélyünk a szívrohamra. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés, a látszólag jelentéktelen problémák megoldásában is elengedhetetlen. Így megelőzhető a sokkal komolyabb baj.

 

Tanácsok a „szívvédő” fogmosáshoz Napi két fogmosás fenntarthatja a kardiovaszkuláris egészséget. A legfrissebb kutatások szerint , ebből a szempontból nem elegendő a napi egyszeri sikálás. A fogmosás minden esetben tartson 3 percig. A fogkefét havonta cseréljük, és az sem árt, ha több fogkefét használunk felváltva. A fogkefe körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az ínnyel. Először a felső fogsort tisztítsuk meg. Egyszerre csak 3 fogat mossunk meg, és így haladjunk végig a teljes fogsoron. Mozgassunk körkörösen a kefét. Az ínyt csak óvatosan szabadítsuk meg a baktériumoktól. A fogorvos útmutatásai alapján, használjunk segédeszközöket: fogselymet, speciális keféket – például fogköztisztító kefe-, fogkrémet, szájvizet, szájzuhanyt.

Forrás: Orvostkeresek.hu