Lokális fluoridkezelés megelőzésre

Lokális fluoridkezelés megelőzésre

A gyermekfogászat jelentősége sokkal nagyobb, mint azt szülőként gondolnánk, hiszen gyermekeink fogainak egészsége egész életükre hatást gyakorol majd. Az egészséges fogak elősegítik gyermekeink problémamentes fejlődését. Ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy gyermekeink még egészen kis korban megismerkedjenek a gyermekfogászati vizsgálatokkal és ne féljenek a fogorvostól.

A tejfogak szuvasodása a leggyakoribb probléma, amivel a gyermekfogászat területén találkozunk. Ennek megelőzése érdekében a gyermekfogászat alapját képezi a gyermekek szájápolási nevelése, a helyes fogmosás megtanítása és a korai rendszeres ellenőrzés és a kezelések, amennyiben ez szükséges.

A gyermekfogászat elsősorban a megelőzésen alapul. Érdemes megfontolnia tehát, hogy a gyermekét akkor is elvigye évente legalább két alkalommal gyermekfogászati ellenőrzésre, ha semmilyen látható probléma nincs a fogazattal. Nem elegendő akkor elkezdeni a gyermekfogászati kezeléseket, amikor már a maradó fogak áttörtek, hiszen a tejfogakat is kezelni kell, ha azokkal probléma merül fel.

 

A fogszuvasodás megelőzhető, ha a fogakat fluoridot tartalmazó anyagokkal kezeljük. A fluoridok elősegítve az ásványi anyagok visszaépülését a meggyengült fogzománcba, erőstik azt a fogszuvasodással szemben.

 

Ennek egyik módja, hogy a fluoridot közvetlenül a fogfelszínre juttatjuk zselé vagy ecsetelő formájában. Teljesen fájdalommentes, gyors eljárás és káros mellékhatása sincsen. A kezelést évente kétszer ajánlott ismételni.

Gyakran ismételt kérdések