Rögzített fogszabályozás

Rögzített fogszabályozás

A fogszabályozás a fogak, a fogazat és az állcsontok helyzeti eltéréseinek kezelésével foglalkozik. Az esztétika mellett viszont ugyanolyan fontos a rágási funkció helyreállítása, az állcsontok alak és méretbeli eltéréseinek korrekciója, hiszen fogszabályozás során a fogíveket, az alsó és felső fogsorok közti érintkezést, és a rágóízületet egy egész részeként kezeljük.

Manapság a fogszabályozás nemcsak a gyermekeknek szól. Amennyiben a fog tartószerkezete ép és egészséges, nincs akadálya a felnőttkori fogszabályozásnak. A legmodernebb önligírozó fogszabályozó rendszerekkel dolgozunk, melyek a pontosság mellett az esztétikai igényeknek is megfelelnek.

Mielőtt implantáción, vagy egyéb rögzített fogpótláson gondolkozna, érdemes előtte fogszabályzó szakorvosunk véleményét is kikérni, hiszen a fogászat többi szakterületével együttműködve akár több megoldást is nyújthatunk problémájára.

Célunk a funkcionális stabilitás mellett a ragyogó mosoly és az esztétikus archarmónia létrehozása!

Kérdés esetén kérjen konzultációs időpontot szakorvosunkhoz!

Gyerek és felnőttkorban is egyaránt alkalmazható fogakra ragasztott készülék formájában.

A rögzített fogszabályozó készülékeket akkor lehet alkalmazni, ha már a  6-os fogtól a  6-osig alul és felül a maradó fogak a szájban vannak. A kezelésnek felső korhatára gyakorlatilag nincs. A rögzített fogszabályozó készülékek több alkotóelemből állnak.

 

 A metszőfogakra, szemfogakra, valamint kisőrlő fogakra un. bracket-eket (ezek a fogakra ragasztott tappancsok), míg a nagyőrlő fogakra un. tubusokat ragasztanak fel. A nagyőrlő fogakra lehet un. gyűrűt is ragasztani, de tubussal sokkal könnyebben tisztán tartható a fog és a páciensnek is kényelmesebb viselni.


A fogakat - tehát a bracket-eket és tubusokat- az ún. ív köti össze, amelyet rendszeresen cserélnek. Leegyszerűsítve a képet, az ív mentén a bracket-eken és a tubusokon át mozgatjuk a fogakat a vékony ívekkel kezdve, és az egyre vastagabbak és erősebbek felé haladva,  így érve el a végleges eredményt.

Gyakran ismételt kérdések