Ultrahangos fogkőeltávolítás/depurálás

Ultrahangos fogkőeltávolítás/depurálás

A szájhigiéniás fogászati kezelések döntően megelőző jellegű kezelések lehetnek. Ilyenek például a fogkőeltávolítás, fogtisztítás, és a gyulladt íny kezelése. A kezelések mellett a szájhigiéniás tanácsadás is fontos szerepet tölt be nálunk.

A fogászati prevenció a szájüreg és a fogak kóros folyamatok kialakulásának a megelőzése, a már kialakult károsodások előrehaladásának lassítása. A preventív tevékenység a fogászatban elsősorban a fogszuvasodás és a fogínygyulladás megelőzését célozza. Ezek hazánkban népbetegségnek számítanak. Magyarországon a fogszuvasodás a lakosság döntő többségét érinti.

A szájhigiéniás kezelések alapvetően a lepedék és a fogkő eltávolításával foglalkoznak. Melyek a jellemző tünetei? Elsősorban a fogínyvérzés, a rossz szájíz és a kellemetlen szájszag. Ha a fogínyünk vérezni kezd, az már rosszat jelenthet, így javasolt azonnal felkeresni fogorvosunkat!

A fogkő, a lepedék elmeszesedésével alakul ki, nagymértékben tartalmaz baktériumokat, amelyek fogínyvérzést, gyulladást majd pedig akár csontpusztulást is okozhatnak. Ha a csontpusztulás olyan méreteket ölt, akkor a fogak annyira meg is lazulhatnak, hogy maguktól is kieshetnek.

 

A kezelés során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért az orvosaink által javasolt időközönként célszerű megismételni a kezelést.

 

Ez általában legalább félévente javasolt, de van, akinek sűrűbben van rá szüksége. A beavatkozás mindenképpen fontos, de az is, hogy a páciens kellő figyelmet fordítson utána is a megfelelő fogápolásra: fontos a 2-3 havonta lecserélt fogkefe (az elektromos fogkefe használata inkább javasolt), a fogselyem alkalmazása és a kiváló minőségű fogkrém. 

 

Ha bizonytalan a helyes fogápolást illetően, kérje fogorvosaink véleményét és segítségét!

 

 

Gyakran ismételt kérdések