A 10 leggyakoribb kérdés Tőletek - A FOGFEHÉRÍTÉSRŐL (1. rész)

2020. szeptember 9.

 1. Van bármi, ami akadálya lehet a fogfehérítésnek?

 

A fehérítés előtti vizsga felfedheti egy adott kezelés szükségességét a fehérítés előtt, vagy adott esetben ahelyett. Az elszíneződésnek például több belső oka is lehet – kimozdult, elhalt és gyökérkezelt fogak…stb. – amely esetekben a fogfehérítés nem oldja meg a problémát. Az olyan elváltozások, mint például a kiterjedt szuvasodás, nyaki kopás, illetve az ínygyulladás pedig kifejezetten kontraindikációt jelent, vagyis amíg ezek nincsenek megfelelően ellátva/ kezelve a fogfehérítés nem végezhető el! Ilyen esetekben a fogszakorvosi konzultációt és kezeléseket követően térhetünk vissza újra a fogfehérítésre.

 

2. A fehérítés károsíthetja a fogakat?

 

A fehérítéssel kapcsolatban már számos kutatás kimutatta, hogy a megfelelő minőségű, ellenőrzött forrásból származó peroxid, alacsony koncentrációban biztonságosan alkalmazható képzett szakember által, a megfelelő fogászati vizsgálat után. A fogérzékenység a fehérítés általános mellékhatásaként ismert, azonban a megfelelő koncentrációt és technikát alkalmazva könnyen kiküszöbölhető. A fogak épségének megőrzése mellett szintén nagyon fontos, hogy az íny számára is védelmet biztosítsunk, hiszen a savas anyag károsíthatja. A speciális ínyvédő szakszerű felhelyezése teljeskörű biztonságot nyújt az íny számára, így a kezelés biztonságosan elvégezhető.A fehérítés károsíthatja a fogakat?

 

3. Mit tehetek, ha a fogaim mégis érzékenyek lesznek a fehérítés során?

 

Először is, ha már tudja, hogy érzékenyebbek a fogai, akkor a fehérítés előtt legalább egy- maximum két héttel javasolt kálium-nitrátot tartalmazó fogkrémet használni a mindennapi fogmosáshoz, ami segít enyhíteni a fogak érzékenységét. A kifejezetten érzékeny fogakra ajánlott -sensitive- fogkrémek mind tartalmazzák az imént említett anyagot, amit nem csak a fehérítés előtt, hanem a kezelést követő néhány hétben is ajánlott használni. A fogak érzékenyek lehetnek a hőmérséklet- változásra is, ezért ajánlott kerülni a túl hideg, illetve a túl meleg ételek hirtelen váltakoztatását, vagyis: egy forró levest ne öblítsünk le egyből egy jéghideg limonádéval!Mit tehetek, ha a fogaim mégis érzékenyek lesznek a fehérítés során?

 

4. Minden fog egyformán fehéríthető?

 

Az összes fog nem érheti el ugyanazt a fehérséget, ugyanis minden fog különböző maximális fehérséggel “rendelkezik”, melyen túl -függetlenül az alkalmazott technikától és anyagtól- egyszerűen nem fehéríthető tovább. A peroxid 5-15 perc alatt áthalad a zománcon (a legkülső réteg) és bejut a fog mélyebb rétegeibe, ahol egy kémiai reakció során megváltoztatja a dentin és a zománc genetikai színét, semlegesítve az elszíneződést okozó molekulákat. Összességében elmondható, hogy a fogak eltérő fehérségi foka a legtöbb esetben nem befolyásolja a fogfehérítés végeredményét, hiszen szemmel alig látható a minimális eltérés, a hatás pedig csak természetesebb lesz.

 

5. Befolyásolja a fogfehérítést az életkor?

 

Általánosságban elmondható, hogy a 10 éves vagy annál idősebb fogak érettek a fehérítésre; nagyjából ennyi időbe telik, hogy a fejlődési folyamatok befejeződjenek. Mit is jelent ez a gyakorlatban? A hatályos EU- s szabályok értelmében 18 éves kor alatt nem végezhető el a rendelői fogfehérítés. Számos fiatalkorú Páciensünk érdeklődik a kezelés iránt, nekik a fehérítés helyett egy komplex dentálhigiénés kezelést szoktunk javasolni, hiszen az alapos tisztítást -fogkőeltávolítást és sópolírozást- követően a fogak 2-3 árnyalattal így is fehérebbek lesznek!

 

Nálunk  nem létezik olyan, hogy „buta kérdés”. Számunkra a legfontosabb, hogy Pácienseink tisztában legyenek az egyes kezelések folyamataival, azok céljával és következményeivel. Kiemelt figyelmet fordítunk az utógondozásra, mert hisszük hogy csak a Pácienseinkkel együtt, közös munkával érhetjük el a legjobb eredményeket!