Az éjszakai bagoly kamaszok a fogszuvasodás nagyobb kockázatának vannak kitéve

2018. szeptember 9.

Az International Journal of Dental Hygiene című szaklapban közzétett kutatásból az derült ki, hogy a későig fennmaradó tinédzserek közel négyszer nagyobb valószínűséggel szenvednek fogszuvasodásban, mint azok, akik rendes időben fekszenek le esténként.

 

A kutatók úgy vélik, hogy ezt a kockázatnövekedést az okozza, hogy az éjszakai baglyok hajlamosak elbliccelni a rendszeres lefekvés előtti fogmosást, és gyakran kihagyják a reggelit, ami azt eredményezi, hogy egész nap nassolnak.

Az Oral Health Foundation nevű jótékonysági szervezet arra ösztönzi a szülőket, hogy értessék meg gyermekeikkel a lefekvés előtti fogmosás jelentőségét, illetve azt, hogy milyen széles körű hatást gyakorolhat a fogszuvasodás az egészségre ennek elmulasztása esetén.

 

„Ha valaki rendszeresen hamarabb alszik el, mint a gyermekei, nagy a veszélye annak, hogy a gyerekek nem fognak rendszeresen vagy megfelelően fogat mosni” – nyilatkozta a szervezet igazgatója, Dr. Nigel Carter.

 

„Az elalvással és a reggeli kihagyásával együtt ez a katasztrófa tökéletes receptje a szájegészségügy szempontjából, és rendkívüli mértékben megnöveli a fogszuvasodás kockázatát. A szájjal kapcsolatos rendellenességek a gyerekek kommunikációjára, kapcsolataikra, fejlődésére és általános egészségére is hatással lehetnek, ezért kulcsfontosságú, hogy prioritásként kezeljék szájegészségügyi állapotuk megőrzését.”

 

A kutatók összegzésként azt javasolták a fogorvosoknak, hogy vegyék figyelembe a páciens napi biológiai óráját akkor, amikor a fogszuvasodás magas kockázatával rendelkező kamaszok szájegészségügyi felvilágosítását tervezik.

 

Forrás: Medipress