Az első évek kulcsfontosságúak a foglepedék megelőzésében

2018. október 10.

A korai fogápolás fontosságának hangsúlyozása nemcsak a szülők, a nevelő munkában résztvevők és a fogorvosok részéről lényeges, hanem az egészségpolitikai döntéshozóknak is tisztában kell lenniük vele – hangzott el az Egészségügyi Miniszterek Konferenciáján (GMK) Hamburgban még június végén.

 

Noha Németország kiemelkedően jó állapotúnak számít a gyerekek és a serdülők fogazata, a csemeték egy korcsoportja sokkal nagyobb figyelmet érdemelne: mégpedig a 2,5 éven aluliak. Ott ugyanis csak a poronty 30 hónapos korában kerül sor az egészségbiztosítás megkötésére, mely kötelező fogászati vizsgálattal jár. „Ez túl kései” – ítélték meg a GMK résztvevői, ami egyértelműen látszik az egyhangúlag megszavazott új szabályozásból, mely A gyerekek fogászati szűrése címet viseli.

 

Az úgynevezett „cumisüveg-fogszuvasodás”, vagyis a korai gyermekkori lepedékképződés (ECC) jelenti a leggyakoribb problémát a gyermekfogászatban: akár 20 tejfog fájdalmas megsemmisülésével is járhat az első évek alatt. A maradandó fogakat érintő szuvasodással szemben ez a fajta nem visszafordítható. Ráadásul szélsőséges különbségek figyelhetők meg a 3 éven aluli gyermekek szuvasodási kockázatában. A legfrissebb kutatások szerint a gyerekek 2 százalékánál jelentkezik a szuvasodásos esetek 52 százaléka. Az érintettek általában alacsonyabb iskolázottságú és társadalmi státuszú családból származnak.

 

A szülők a bölcsődékben és az óvodákban is elsajátíthatják a gyermekkori fogápolás alapjait, és a fogorvosnál is tájékozódhatnak róla, hogy már az első tejfog kibújásakor érdemes szűrővizsgálatra vinni a kicsit, illetve hogy a gyermek egészségbiztosítása a német szabályozás szerint már az anya várandósságával elkezdődik, és nem kell várni a gyerek 30 hónapos koráig.

 

Fontos kérdés, hogy miként lehet idejében felismerni és kezelni a fogszuvasodást, ha a szülők nem járnak fogorvoshoz, és nem viszik a csemetéjüket bölcsődébe vagy óvodába. A német fogorvosi kamara éppen ezért elengedhetetlennek tartja, hogy a gyerekek egészségügyi kiskönyvében a fogászati szűréseket is feltüntessék. A szülők így értesülnének róla, hogy ez a vizsgálat is hozzátartozik az utódjuk egészségi állapotának ellenőrzéséhez, és széles körben megelőzhetővé válna a fogszuvasodás kialakulása.

 

Miért olyan fontos a korai megelőzés?

  • A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus betegségek egyike az iskoláskor alatti gyerekek körében.
  • A tejfogak szuvasodása a maradandó fogakat is érintheti.
  • Ha már kezelésre van szükség, az gyakran csak altatásban valósítható meg, mivel a gyerekek nem tanúsítanak együttműködést.
  • Hozzájárul a tudatos szemlélet kialakulásához a kicsiknél, továbbá a fejlődési zavarok felfedezéséhez.
  • A sérült tejfogú gyerekeknél akadály merülhet fel beszédtanuláskor, ami a társadalmi kirekesztés kockázatával járhat.

Forrás: medipress.hu