Baba fogzás jelei és tünetei

2022. augusztus 8.

Szinte mind szülő megtapasztalta már, milyen az, amikor a babának jön a foga.

 

Kialvatlan éjszakákkal, nyűglődéssel és szenvedéssel jár mind a szülők, mind a baba számára. Persze ez nem mindenkinél, és mind fog esetében van így.

 

Vannak babák, akik mindenféle tünet nélkül vészelik át a fogzást, nincs lázuk, nem éreznek fájdalmat, a szülők pedig csak annyiból veszik észre, hogy kibukkant az első fogacska, hogy megkoccan a baba szájában a kiskanál. Ez alkat kérdése, nem lehet előre megmondani, milyen tüneteket fog produkálni a fogzás.

 

Természetesen ott a másik véglet is, amikor pedig a láztól a hasmenésen a nyálkiütésekig minden tünetet megjelenik, a kicsi nagyon szenved, ez pedig kihat a szülőkre is.

 

Mi is az a fogzás?

 

Ez egy természetes folyamat, és viszonylag hosszú ideig tart, hozzávetőlegesen 6 hónapos kortól egészen 3 éves korig. A fogak jöhetnek minden előjel és fájdalom nélkül, de számos tünet is kísérheti a baba fogzását.

 

Mikor kezdődik a fogzás a babáknál? Mi a fogzás sorrendje?

 

Egyes babák már 3 hónapos koruk körül kezdik növeszteni az első fogacskákat, de akadnak, úgymond későn érő típusok, akik pedig csak 10 hónapos korukban növesztik az első tejfogakat.

Arra érdemes azért figyelni, hogy egy éves korig megjelent-e már az első fogacska, és amennyiben nem, ezt célszerű jelezni a védőnőnek, illetve a gyermekorvosnak. Amint megjelenik az első fog, bújuk majd ki utána az összes többi is.

Ahogy a tejfogak kiesésének, a kibújásának is van egy elvi sorrendje, de igazából ez sincs köbe vésve, ettől egyes babák fogacskái el is térnek. Inkább egy időintervallum adható meg, hogy mikor várhatóak az egyes fogacskák.

 

Felső fogsor

 • Első metszőfog: 7-12 hónapos kor között.

 • Második metszőfog: 9-13 hónapos kor között.

 • Első őrlőfog: 13-19 hónapos kor között

 • Szemfog: 16-22 hónapos kor között.

 • Második őrlőfog: 25-33 hónapos kor között.

 

Alsó fogsor

 • Első metszőfog: 6-10 hónapos kor között.

 • Második metszőfog: 7-16 hónapos kor között.

 • Első őrlőfog: 12-18 hónapos kor között.

 • Szemfog: 16-23 hónapos kor között.

 • Második őrlőfog: 20-31 hónapos kor között.

 

A folyamat körülbelül három éves korig tart, és összesen 20 tejfogacska bújuk ki.

 

Kisbaba fogzás jelei

 

A fogzás jeleit már azelőtt tapasztalni lehet, mielőtt kibújnának az első fogak.

Persze ez nem azért történik, hogy a kicsi bosszantsa a szüleit, hanem azért, mert az ínye ilyenkor rettenetesen viszket.

Emellett az íny nemcsak viszket, hanem duzzadt is. Ez a második legárulkodóbb jelzés.

Ha azt vesszük észre, hogy a baba állandóan rág, akkor érdemes bekukkantani a szájába.

 

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy vörös és duzzadt bizonyos területeken, akkor valószínű, hogy éppen fogzik.

 

A harmadik jele annak, hogy a baba fogacskái elindultak a fejlődés útján a nyáladzás.

Ha más tünetet nem is, de ezt minden szülő megtapasztalta, hogy a gyerkőc szájából állandó folyik a nyál, olyan a body-ja, a párnája, de még a játékok is.

Ez alapvetően nem okoz akkora gondot a babának, de mégis kellemetlen, mert ennek köszönhetően folyton nedves lesz a ruhája, így akár naponta többször is át kell öltöztetni, amit sok baba nem tűr valami nyugodtan. Emellett éjszaka a nagy mennyiségű nyál köhögést is okozhat.

 

Milyen durvább tünetei lehetnek a fogzásnak?

 

A fogzás általános jelein túl számos testi és lelki tünet is kísérheti a fogzást, melyek lehetnek enyhébbek és durvábbak is. Ha a következő tüneteket tapasztaljuk fogzás alatt, ne ijedjünk meg, mivel ez a folyamattal együtt járhat. Ugyanakkor, ha nagyon súlyosak a tünetek, érdemes jelezni ezt a gyermekorvosnak.

 

 • Nyugtalanság: amikor a fogzás folyamata elindul, és elkezdenek fejlődni az első fogacskák, az a baba számára ismeretlen, furcsa érzés lehet, hiszen viszket, kellemetlen, akár fájdalmas is. Ettől nyugtalanabb lehet, mi pedig akkor tesszük a legjobbat, ha közel vagyunk hozzá, az ölünkbe vesszük, és megnyugtatjuk.

 • Nyugtalan alvás: a nyugtalanság éjszaka is jelentkezhet, hiszen a fent említett jelek és tünetek a kicsi álmát is megzavarhatják. Emellett éjszaka kevesebb inger éri, így a zavaró érzésektől nincs, ami elvonja a figyelmét. Ez persze úgy tűnhet a szülőknek, hogy a fogak nappal nem is nőnek, csak éjszaka, pedig nőnek azok nappal is, csak akkor a pici rágással, játékkal, és egyéb tevékenységekkel el tudja terelni a figyelmét.

 • Sírás: a sírás egy nagyon egyértelmű jelezése a fájdalomnak. Persze a baba sírással sok minden mást is jelez, ugyanakkor fogzás alatt úgy tűnhet, hogy még az átlagosnál is többet sírdogál. Gyakran tűnhet úgy, hogy ok nélkül teszi, pedig az ok sokszor a fogzás.

 • Hasmenés: a fogzás kísérő tünete a hasmenés is lehet, melyet akár a sok lenyelt nyál is okozhat. A hasmenés emellett a baba popsiját is kicsípheti, ami egy plusz kellemetlenséget jelent. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy a szokottnál vastagabban kenjük fel a popsi krémet.

 • Kipirosodott arc: ennek ok a fokozott nyáltermelés, melynek köszönhetően a baba arcbőre, leginkább a száj környékén kipirosodik. Ez a terület érzékeny is lehet, ezért érdemes mindig letörölni a nyálat egy puha anyaggal a baba szája környékéről, így megelőzhetjük a kipirosodást. Amennyiben mégis kipirosodik, érdemes bőrvédő krémet használni.

 • Orrfolyás: ez is gyakori tünet a fogzó babáknál, de teljesen normális. Nem kell náthától tartani, a fogzós orrfolyás leginkább vizes orrfolyás, nem sűrű, zöld náthás típus.

 • Hőemelkedés, láz: ez a tünet meglehetősen vitatott a szülők és az orvosok között is. A legtöbb orvos véleménye azonban az, hogy a fogzás valóban okozhat hőemelkedést, esetleg lázat, ugyanakkor a magas láz az valamilyen más gondot jelez, általában betegséget. Ez a betegség összefügghet a fogzással, hiszen ilyenkor az immunrendszer legyengül, aminek következtében a pici fogékonyabb lesz a betegségekre.

 • Nyálkiütés: mivel a fogzás következtében a nyál savassá válhat, ez valóban irritálhatja a baba arcbőrét, illetve nyakát. Ez egyébként pár nap alatt kezelés nélkül elmúlhat, súlyosabb esetben azonban érdemes orvoshoz fordulni.

 • Étvágytalanság: ez is egy normális tünet, hiszen a baba a szájában fájdalmat érez, érthető, hogy nem szeretné, ha bármi irritálná. Ilyenkor el kell fogadnunk, hogy a baba kevesebbet eszik, esetleg a csak tápszert vagy anyatejet hajlandó elfogadni, a szilárd vagy a pépes ételt nem fogadja el. Megijedni nem kell, attól sem kell tartani, hogy éhen marad a gyerkőc, egyedül arra érdemes fokozottan figyelni, hogy a fogzós időszakban megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon a baba. Különösen akkor lényeges kérdés ez, ha hasmenés is kíséri a fogzást.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.