Bölcs döntés

2020. augusztus 8.

A bölcsességfog, mint az utolsóként előtörő maradandó fog, valójában a fogívben a sorban is az utolsó.

 

Nem árt tudni, hogy a magyar emberek 13 százalékának hiányzik a bölcsességfog- csírája, az sem ritka, hogy a négy közül egy sem fejlődik ki. Ez az arány a tudományos vizsgálatok szerint tovább nő a következő évtizedekben, aminek többek között evolúciós oka van. Sajnos azon embertársaink nem érezhetik kiváltságosnak magukat, akik rendelkeznek a fent említett fogak csírájával, hiszen az esetek többségében meggyűlik a bajuk velük, mivel általában kevés a hely a bölcsességfogaink számára. Ennek következtében a bölcsességfogak nem tudnak előtörni, gyakran elfekszenek a csontban, vagy neki is dőlnek az előttük lévő rágófognak, gyengítve azok stabilitását azáltal, hogy felszívódik mögöttük a csont, illetve összetorlaszolják a fogívet.

 

Mi okozza az egyre gyakoribb panaszokat a bölcsességfogakkal kapcsolatban?

 

Ha alaposan szemügyre vesszük egy ősember állcsontját, láthatjuk, hogy a bölcsességfogak szépen elfértek benne, és zömmel meg is van mind a négy darab belőlük. Mi okozza mégis, hogy napjainkban a bölcsességfogaknak egyszerűen már nincs hely? A tudomány már megtalálta a választ: valami megakadályozza az állcsont normális fejlődését, növekedését. Hogy mi állhat ennek a sajátos helyzetnek a hátterében, az már kevésbé egyértelmű, mindenesetre a kutatók egyöntetűen elismerik, hogy az egyik fontos tényező a rágás hiánya. A modern táplálkozás ugyanis már nem ösztönöz a fogak használatára, egyre kevesebb szerepük van a táplálkozásban, hiszen a puha pékáruk, vagy az agyonfőzött ételek elfogyasztásához nincs szükség erőteljes rágásra. A csontok ellenben akkor tudnak növekedni és megfelelően fejlődni, ha megfelelő funkcionális terhelést kapnak. Akinek például van egy foghiánya, amit rövid határidőn belül nem pótolnak, ott felszívódik a csont, mert nincs használva az a terület.

 

A bölcsességfog tehát bárkinél tud rossz helyre nőni, ezáltal begyulladni és a legrosszabb pillanatban fájni… akár épp a nyaralásunk alatt!

 

Sokszor éppen nyáron, a pihenés idején válunk érzékenyebbé a fog eredetű problémákra. Nem csoda, hiszen a szokásos hétköznapi rohanásban, a munkahelyi robotolásban nem szentelünk elég figyelmet arra, ha jelez a szervezetünk. Amint kicsit lelassítunk, és elnyújtózunk a tengerparton, kezdjük érezni a toló, nyomó, feszítő fájdalmakat a fogakban, aminek forrását persze nem mindig tudjuk beazonosítani.

Hogy kiderüljön mi a fájdalom forrása, mindenképp szükséges egy panoráma röntgen, hogy lássuk azt is, amit az általános szájvizsgálat során esetleg nem: a röntgenfelvételen egyértelműen látszik, ha a bölcsességfog rendellenes pozícióban helyezkedik el, vagy elkezdte nyomni a mellette lévő fogat, esetleg nyomja a teljes fogívet, ferdén nő, vagy olyan helyen lyukas, ami a külső szájvizsgálat során nem észlelhető.

Bár a bölcsességfog megléte a népi hiedelem szerint a bölcsesség jele, igazán okosak akkor vagyunk, ha előre gondoskodunk arról, hogy ne okozhasson gondot a nagy „bölcselet”:

  • A legfontosabb, hogy ellenőrizzük a bölcsességfog jelenlétét (meglepő módon sokan nem is tudják, hogy van e bölcsességfoguk, vagy kifejlődött e egyáltalán a csírájuk).

  • Fél évente vegyünk részt az általános fogászati szűrővizsgálatokon, ahol ha szükséges, készítsünk röntgenfelvételt is.

  • Minden esetben kérjük ki a fogorvos tanácsát a meglévő bölcsességfogakról.

  • Amennyiben a bölcsességfog eltávolítása javasolt, cselekedjünk minél előbb, és váljunk meg tőle.

  • Ha már fogszabályozó kezelés alatt állunk, fokozattan kísérjük figyelemmel a bölcsességfogak fejlődését, és a fogszabályzó készülék eltávolítása előtt mindenképp ellenőrizzük a pozíciójukat.

 

Hogyan készüljünk a bölcsességfog eltávolítására?

 

A beavatkozást pontos részletességgel azért nem érdemes taglalni, mert sokkal rémisztőbb, mint amilyen valójában, így legyen elég annyi, hogy semmi ok az aggodalomra, hiszen a műtéti folyamat érzéstelenítővel történik, így a kellemetlen hangokat leszámítva abszolút fájdalommentes. A beavatkozást követően mindenkinek pihenést javaslunk, az első napon fájdalomcsillapítóval sem árt készülni. Ne lepődjünk meg akkor sem, ha antibiotikum kúrára lesz szükség. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szájsebész által elmondottakat szigorúan be kell tartani mind az étkezést-, mind a seb tisztítását illetően. Előfordulhat még kisebb duzzanat is, amit jeges borogatással enyhíthetünk. Érdemes a fogeltávolítást szabadság idejére, netán a hétvégét megelőzve időzíteni. A gyógyulási időszakban szigorúan tilos a tejtermékek és a tojásos ételek fogyasztása, továbbá javasolt mellőzni az apró magvas ételek (pékáruk, gyümölcsök), vagy a rizs, illetve az alkohol, kávé, valamint a szénsavas italok fogyasztását. Mindemellett a dohányzás is szigorúan tilos! A megfelelő gyógyulás, és a kellemetlen mellékhatások elkerülése érdekében a szükséges kontrollokat se vegyük félvállról, jelenjünk meg rendszeresen a varratszedésen, és azt követő időpontokban is.

Végső soron fontos kiemelni, hogy a legbölcsebb döntés az, ha igyekszünk megelőzni, hogy a kérdéses fogak panaszt okozzanak, hiszen az általuk okozott kellemetlenségek nemcsak a nyaralásunkat, hanem a szimpla hétköznapokat is megkeseríthetik.

 

A fogorvosi rendelőben teljeskörű vizsgálatot kérhet! Ön se halogassa tovább, kérjen időpontot még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.