Bölcsességfog fájdalom tünetei

2022. július 7.

A bölcsességfog előtörése – elnevezése ellenére – koránt sem jár a világmegváltó gondolatok szaporodásával, fájdalommal azonban annál inkább.

 

A szaknyelven 8-as fogként megjelölt rágószerv azonban nem mindig nő ki, sőt, vannak olyan páciensek, akiknek még az állkapcsukban sincs meg a bölcsességfoguk.

 

Mégis miért olyan kényes téma ez, hogy külön fejezetet szentelünk neki? Alább összeszedtük, miért érdemes figyelmet fordítani a bölcsességfogakra.

 

Mit nevezünk bölcsességfognak? – A bölcsességfogról általában

 

Amint azt már a bevezetőben is említettük, a bölcsességfog az állkapocsban elhelyezkedő fogsor utolsó, azaz 8-as foga – amennyiben nem hiányzik egyetlen őrlőfog sem.

 

A köznyelvben elterjedt nevének eredete körül több mende-monda kering, de a források többsége megegyezik abban, hogy a felnőttkor beköszöntével törnek elő a bölcsességfogak is, amikor az ember “bölcsebbé válik”. Ez az elképzelés ugyan vitatható, de azt kijelenthetjük, hogy a többségnek nagyságrendileg

 

Bölcsességfog mikor és miért (nem) bújik ki?

 

Számos szakember kereste már a választ arra a kérdésre, hogy miért nem nő ki egyeseknek a bölcsességfoga.

 

Az emberiség egyre kevesebbet rág, és azt is egyre kényelmesebben teszi. Egyre kisebb szükségünk van a mindent eltépni képes állkapocsra és fogakra, így ezek fenntartására nem fektet több erőt a természet, mint amennyit feltétlenül muszáj.

 

A retenció azt jelenti, hogy a rágás hiánya miatt a fogak egyszerűen nem nőnek ki.

 

Ennek is két fajtája van:

 

 • totalis retentió, amikor a bölcsességfog teljesen zártan helyezkedik el, azaz a csontban vagy a nyálkahártya alatt marad, és csak röntgen segítségével vehetjük szemügyre pontos helyzetét;
 • partialis retentió azt jelenti, hogy a fog csak részlegesen bújt elő. Ebben az esetben a bölcsességfog koronája már összeköttetésben áll a szájüreggel.

 

Egyes népcsoportoknál – például a mexikói indiánoknál vagy az ősi egyiptomiaknál – ritkaságszámba ment, hogy nem nőtt ki a bölcsességfoguk.

 

A bölcsességfog elhelyezkedése egészen változatos lehet páciensenként. Általában a szabályostól eltérő pozíciót vesznek fel ezek a fogak, és rendkívül ritka az az eset, amikor ugyanúgy részt tudnak venni a rágásban, mint a fogsor többi része.

 

Hasonlóan kevésszer fordul elő az is, hogy a bölcsességfogak fogpótlási célra alkalmasat legyenek.

 

Olykor olyannyira extrém pozícióban van a bölcsességfog, hogy súlyos fájdalmat okozhat gazdájának. A bölcsességfog fájdalom annyira közismert, hogy már az említésétől is együttérzésükről biztosítanak minket ismerőseink – hiszen nagyon kevés az a szerencsés páciens, aki nem küzdött meg soha a bölcsességfog előtörésével.

 

Mitől más ez mégis, mint a többi fogfájás?

 

Bölcsességfog előtörésének tünetei, problémák megjelenése

 

A bölcsességfog növekedése legtöbbször nem marad észrevétlen, hiszen kisebb-nagyobb fájdalmat észlel ilyenkor a páciens. Előfordulhat azonban az is, hogy a bölcsességfog növekedése akár évekre is megállhat, így a kellemetlenségek is csak szakaszosan jelentkeznek. Ezek lehetnek:

 

 • duzzadt íny és/vagy arc
 • torlódás miatti intenzív fájdalom
 • ciszta
 • szájzár
 • megnagyobbodott, fájdalmas nyirokcsomó,
 • láz
 • gyulladás érzése
 • fejfájás
 • zsibbadás az állkapocsban

 

Ahogyan azt már néhány sorral feljebb említettük, előfordulhat, hogy akár évekbe telik a bölcsességfog előbújása, melyben lehetnek aktív és passzív periódusok. Az előtörés során akkor jelentkezik gyulladás a bölcsességfog közelében, ha kibúváskor a fog megvastagodott ínybe, csontba, vagy egy másik fogba ütközik.

 

A bölcsességfog növekedése is elég kellemetlen lehet már önmagában is, de bizonyos tünetei roppantmód hasonlítanak a gyulladásos tünetekre. Lássunk néhány különbséget!

 

A begyulladt bölcsességfog tünetei:

 

 • duzzadt, fájdalmas íny
 • duzzadt nyirokcsomó
 • fülfájás a növekvő bölcsességfog oldalán
 • torokfájás
 • szájzár

 

A bölcsességfog fájdalom kisugárzása

 

A fájdalom kisugárzás annak a jele, hogy már igen régóta próbálja szervezetünk felvenni a harcot a bölcsességfog körül kialakult gyulladással, ám az bizony terjedni kezdett. Alsó bölcsességfog gyulladása esetén a fájdalom elhúzódhat a fülek irányába, az egész állkapocsban érezhetünk lüktető fájdalmat, de konkrét fejfájást is érezhetünk. A rossz lehelet és szájíz is társulhat a fájdalomhoz. A fájdalmat megpróbálhatjuk csillapítani gyógyszerrel, azonban a probléma gócát nem szüntethetjük meg kizárólag fájdalomcsillapítókkal. Mielőbb fel kell keresni a fogorvost, hiszen

 

Mit tehet értünk a fogorvos?

 

Röntgen segítségével azonnal képes megállapítani a helyzet súlyosságát, így eldöntheti, szükség van-e bölcsességfog-eltávolító műtétre, vagy elegendő egy kis bemetszést tenni az ínyen, hogy elősegítse a fog előbújását.

 

Milyen problémákat okozhat az előtörő bölcsességfog?

 

1., Torlódást okoz a fogsorban

 

A fogak többnyire tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így az újonnan előbújó társaknak már vajmi kevés hely jut. A helyhiány miatt a bölcsességfogak így akár a teljes fogazat torlódását okozhatják, ami feszítő, kellemetlen érzéssel és fájdalommal járhat.

 

Ennek eredményeképpen akár a teljes fogazat az ún. középvonal felé csúszhat, hogy a bölcsességfog helyet szerezzen magának – a folyamat végére pedig gyakran indokolttá válik a fogszabályozás.

 

Az elmozdult fogak maguktól sosem kerülnek vissza a helyükre. Éppen ezért jó döntés lehet, ha nem várjuk meg a nagy eséllyel bekövetkező torlódást, hanem idejében megszabadulunk műtéti úton a gaztevő bölcsességfogtól.

 

Akárhogyan is dönt a páciens, egy panorámaröntgen sokat elárulhat a beavatkozás szükségességéről, ugyanis megmutatja a még ínyben elhelyezkedő fog pontos helyzetét.

 

2., A fog szabálytalan előbújása, előtörése – mikor kell mindenképpen eltávolítani a bölcsességfogat?

 

 • Előfordulhat, hogy a fog előtörés közben csak részleges akadályba ütközik, és egy ponton át tudja verekedni magát a száj nyálkahártyáján. Ekkor a fog és az íny között kialakuló tasak remek helyszíne lehet a kórokozók megtelepedésének. Ha ez bekövetkezik, heves fájdalmat, duzzanatot, bűzös leheletet érzékelhet a beteg, és nem ritka a magas láz és a szájzár sem. Éppen ezért érdemes szakemberhez fordulni, és eltávolíttatni a részben áttört fogat, még mielőtt az gyulladttá és fájdalmassá válik. A begyulladt foggal már nagyon nehéz foglalkozni érdemben, hiszen ilyenkor az érzéstelenítés rendkívül nehezen kivitelezhető. Ilyen esetekben antibiotikumos terápia után távolítható el a bölcsességfog.
 • Problémás lehet továbbá, ha a bölcsességfog kijjebb helyezkedik el, mint maga a fogsor. A fokozatosan előtörő fog ilyenkor ingerelheti az arc nyálkahártyáját, ez pedig igen fájdalmas lehet. 
 • A problémamentes bölcsességfogat is érdemes eltávolítani fogszabályozó kezelés előtt, hiszen a már fentebb említett torlódást okozó növekvő fog akár a teljes fogszabályozási kezelést tönkreteheti.
 • Az újonnan megjelenő fog akár szuvasodást is okozhat a 2. nagyőrlő hátsó felszínén, hiszen ott képtelen öntisztulni a fog, és az helyzet miatt már fogkefével sem lehet megtisztítani azt a részt. Érdemes még a szuvasodás megjelenése előtt a bölcsességfog eltávolítását kérni!
 • Az állkapocsban „ragadt” fog is okozhat fájdalmat anélkül, hogy akár egy kicsit is előtörne. Anatómiai pozíciója miatt hajlamos ugyanis arra a bölcsességfog, hogy idegbántalom-szerű tüneteket okozzon. Mivel elég közel helyezkedik el az állkapocsban futó ideghez, nyomást gyakorolhat rá, ezzel pedig a tompa nyomástól a heves fájdalomig sokféle tünetet okozhat a páciensnek. A szájsebészeti beavatkozás ezúttal is megszűntetheti a kellemetlenséget.

 

3., Ritkán fellépő egyéb tényezők a bölcsességfog előtörése közben

 

Az állcsontciszta meglehetősen ritka jelenség, de fontos számolnunk a kialakulás esélyével. Létrejöttét az áttörésben visszamaradt, csontban elhelyezkedő bölcsességfog segítheti. Ha átjárás képződik a ciszta és a szájüreg között, igen súlyos gyulladásos folyamat jöhet létre, mely idővel akár a csontállomány pusztulását is előidézheti, melynek későbbi szövődménye lehet az állkapocs spontán törése.

 

4., Van, amikor nem feltétlenül szükséges a bölcsességfog eltávolítása

 

A bölcsességfog előtörése akkor sem kellemes folyamat, ha „minden a terv szerint halad”, azaz semmilyen akadály nem áll a fog útjában, nincs gyulladás a láthatáron, és nem okoz torlódást sem a fogsorban. A bölcsességfog megőrzése azonban kizárólag akkor indokolt, ha van gyakorlati haszna: ha részt tud venni a rágásban, alaposan tisztítható és a későbbiekben fogpótlási szempontból is felhasználható lesz az orvosi szakvélemény szerint.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.