Bulizni mész? A csillogóan fehér fogaidra gondoltál?

2019. augusztus 8.

Itt a nyár, a bulik, fesztiválok, éjszakai fürdőzések ideje! Apró bikinik, napszemüveg, csábos felsőrészek, könnyű szoknyák. Annyira színes, fényes és hívogató minden! Dübörög a sound, langymeleg, puha a víz - mi kell még a boldogsághoz?

 

Talán Te is jobban kiengedsz, magadnak több mindent megengedsz. Tavasszal még mindenki odafigyelt, fogyózott, karbantartotta magát, de most itt az ideje a lazításnak. És ez így van jól! Ha a Természet így csinálja, hát csináljuk így mi is! Lazítsunk, élvezzük ki az örömöket.

És ha igazán bölcsek vagyunk, akkor a nyári energiát, a nyári többletet, akár a magunk javára is fordíthatjuk. Ha kifele többet engedünk meg magunknak, akkor miért ne lehetne ez így befele is. Befele, az egészségünk és szépségünk kedvére. A szépségünk, a mosolyunk és a fogaink kedvére.

 

Mit tehetünk nyáron a mosolyunk fehérségéért?

 

Csak annyit, amennyi kényelmesen belefér. Mindenkinek mások az igényei és az elképzelései. Az egyik ember akár sárgás fogakkal is szívből tud mosolyogni, másoknak a hófehér is éppen hogy csak megteszi. Van akinek egy alapos fogmosás már világot rengető változást okoz, másnak csillogó porcelánok kellenek a magabiztos mosolyhoz. Nézzük, mi férhet bele még a nyaralás előtt, hogy a saját határainkon belül maradva, mégis tegyünk valamit magunkért és a fehérebb fogakért.

Az alábbiakban néhány lehetőséget soroltam fel a fehérebb fogak érdekében, mindenki válogasson állapota, kedve szerint:

 

1. lehetőség: Nem csinálok semmit, minden így jó ahogy van

 

Lehet hogy tökéletesen igazad van! Ha minden így jó ahogy van, akkor tényleg nem kell csinálni semmit. Ez a tökéletes egyensúly állapota! Ha mégis van valami, csak most épp nincs itt a helye vagy az ideje, várj még egy fél évet, de azért az éves fogászati ellenőrzést semmiképp ne hagyd ki!

 

2. lehetőség: Egy igazán alapos fogmosás “mindentbele”módszerrel

 

Jó ötlet és nem csak nyáron! A “mindentbele” módszer egyszerű összetevői a következőek:

 

  • Végy egy stopperórát - minimum 3 percig tartson a fogmosás!
  •  Ultrasoft vagy soft fogkefe, ami nem dörzsöli szét a fogínyt (Curaprox soft fogkefe zseniálisan jó), de mégis nagyon alaposan megtisztítja a zománcfelszínt. Körkörösen mozgatjuk a fogkefét, nem pedig vízszintesen sikálunk. Tehát nem kell durva fogkefe! Szeresd magad, ne pedig kínozd!
  •  Valamelyik kedvenc fogkrémed 
  •  Interdentális fogkefe a fogak közti rés alapos megtisztítására. Az interdentalis fogkefe NAGYON FONTOS, NEM KIHAGYHATÓ! Fogorvos, dentalhigiénikus bárki segít neked ebben, hogy mit kell ezzel csinálni és hogy válassz!)
  • Fogselyem - ha vannak olyan szorosan álló fogaid, ahova az interdentalis kefe nem férne be. Ebben is segítünk, ha tanácstalan lennél
  •  Lelki nyugalommal teli hozzáállás. Na ez nagyon fontos ahhoz, igazán haladjál, hogy valami máshogy legyen, mint ahogy eddig volt. Ez azt jelenti, hogy képes legyél ilyesmit gondolni: ”nem baj ha vérzik az íny, ha nincs nagy baj, holnap már nem fog, ha ugyanilyen alaposan megmosom. Ha továbbra is vérzik, elmegyek fogorvoshoz”.

 

És végül a mindentbele technika:

 

Először mossuk meg alaposan - 3 percig a fogakat a fogkefével. Nem csak a rágófelszíneket kell megmosni, hanem a fogak oldalsó felszínét is, az ínynél körkörösen masszírozva. Utána az interdentalis kefével gondosan és nagyon óvatosan tisztítsunk át minden fogközt. Ha kell, használjunk fogselymet is a szűkebb résekben, például a metszőfogak között. Itt a lényeg a fogak oldalának megtisztítása.

 

Ne ijedjünk meg ha vérzik! Majd ismét fussunk át a fogkefével (új adag fogkrémmel) az összes fogfelszínen - most se ijedjünk meg ha vérzik! Ha eddig nem voltunk ennyire alaposak, ez teljesen normális. Ha nincsen komolyabb ínygyulladás vagy mélyebben tapadó fogkövek, akkor ha néhány napon át követjük ezt az eljárást, a vérzés fokozatosan csökkenni fog, majd szépen elmúlik!

 

Ha nem múlt el a vérzés, akkor se ijedjünk meg, hanem jelentkezzünk be fogorvoshoz, vagy dentalhigiénikushoz!

 

3. lehetőség: Egy igazán alapos fogmosás “mindentbele”módszerrel és szódabikarbónával

 

Az előző fejezetben ecsetelt fogmosási módszer és lelki hozzáállás azzal a különbséggel, hogy a fogkrémre tegyünk egy csipet szódabikarbónát. Az alapos fogmosással jól eltávolítjuk a lepedéket a fogakról, a szódabikarbóna pedig fehérít! Persze nem elég egyszer megcsinálni, de néhány nap alatt hatékony lesz.

 

Az eredmény látványos, a szódabikarbónás fogmosástól fehérebbek lesznek a fogak!

 

4. lehetőség: Valamilyen olcsó fogfehérítő szett bevásárlása

 

Ha bepötyögjük a google be hogy fogfehérítés, kb. 20 fogfehérítős reklámot találunk 1 perc alatt. Léteznek fogfehérítő ecsetek, otthonra megvásárolható fogfehérítő szettek. Bizonyára sokaknak van vele pozitív tapasztalata, néhány dologra azonban érdemes odafigyelni a fogorvos nélküli fogfehérítős módszereknél:

 

  •  A fogkövet nem fehéríti ki, így előtte érdemes leszedetni a fogköveket, lepolíroztatni a fogfelszínt, mert különben az otthoni szett nem lesz túl hatékony
  •  A szuvas fogakba ha bemegy a fogfehérítő anyag, az nem tesz feltétlen jót az eleve sérült fogszövetnek - ezért érdemes előtte biztosnak lenni abban, hogy a szájban nincsenek szuvas vagy rossz töméssel ellátott fogak
  •  A fogínyre nem jó, ha fogfehérítő anyag kerül, mert azt marhatja. A fogínynek egészségesnek, feszesnek kell lennie. Csak olyan fogfehérítő szettbe ruházzunk bele, ahol biztosak lehetünk abban, hogy a fogínyt nem fogja bántani

 

5. lehetőség: Dentalhigiénikusnál fogkőlevételt kérni sópolírozással

 

Szuper ötlet!!! A fogak tuti jó kezekben lesznek, fogkövek lekerülnek, a fogíny fellélegzik. A sópolírozás természetesen fehérít. Körülbelül fél óra, megfizethető és iszonyúan jót tesz a fogaknak és az ínynek. Nagyszerű nyári ajándék magunknak és a mosolyunknak! 

 

6. lehetőség: Dentalhigiénikusnál fogkőlevételt kérni és kozmetikai fogfehérítéssel spékelni

 

Ez már tényleg haladó szint! Kb. egy óra, ez talán beleférhet akár a nyári hőségben is! Nem csak egészségesebbek lesznek a fogak és a fogíny, de a kozmetikai fehérítéssel látványosan fehérebbek is és nyárra biztosan kitart a hatása! 

 

7. lehetőség: Fogorvosi fogfehérítést kérni, peroxidost, hosszú távú hatással

 

Ehhez a fogaknak teljesen egészségesnek kell lenniük és ez bizonyos esetekben megelőző kezeléseket igényel. Ha hosszú távú, látványos fogfehérséggel szeretnénk megajándékozni magunkat a nyárra, akkor bátran kérjünk időpontot! A rendelői peroxidos fogfehérítést csak fogorvos végezheti, tehát kedvenc szájhigiénikusunk ebben nem fog tudni segíteni. A fogfehéríést megelőzi egy általános fogorvosi állapotfelmérés és egy panoráma röntgen is. 

 

8. lehetőség: Fogorvosi állapotfelmérést kérni, és megbeszélni, hogy milyen kezelésekkel lehetne fehérebb és szebb fogakat elérni

 

Ez az igény inkább ősszel, az iskolakezdés után szokott elérni a fogorvosi rendelőkbe, de nagyon tudatos és okos lépés lehet állapotfelmérést kérni még a nyáron. Nyáron sokkal könnyebb időpontot foglalni, a fogdokik kipihentebbek, a rendelők légkondicionáltak, szóval minden egyben van egy jó kis állapotfelméréshez.

 

A fogorvosi állapotfelméréssel kiderül, hogy az ősszel majd a fogak és a mosoly tekintetében milyen teendőink és lehetőségeink vannak. Egy nagy esztétikai generál kapcsán felmerül a rendelői fogfehérítés, a porcelán héjak vagy koronák sőt a fogszabályozás kérdése is. Egy ilyen átalakítás hatalmas vállalkozás, ahol a tudatos tervezésre majd annyi idő elmegy, mint aztán a kivitelezésre.

 

A nyári forróságban a fogorvosi állapotfelmérésnek más előnye is lehet: ha valami nagy problémát fedez fel a fogorvost, azt még időben, a nagy nyaralás előtt fogorvosolhatja, így nem kell a reptéren vagy egy idegen országban egy fogászati ügyeleten töltenünk az időnket strandolás helyett.

Forrás:budapestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.