Ciszta, góc, vagy granulóma?

2019. február 2.

Ismét szájsebészeti témával rukkolok elő. Nem kevésbé félelmetes dolog következik, mint a rejtélyes nevű ciszta!

 

A fogorvosi rendelőn kívül még a nőgyógyászaton hangzik el gyakran ez a kifejezés, és sokan egyből a legrosszabbra gondolnak. De mit is jelent a ciszta valójában?

Egy szakmailag is pontos meghatározás következik: a ciszta egy hámmal bélelt üreg, amit valamilyen anyag (pl. folyadék, vagy genny) tölt ki. A ciszták tehát bárhol előfordulhatnak, és nem daganatos betegségek! Nem kell egyből a rákra gondolni, ha meghallod a ciszta szót!

 

A fogorvosi életben többféle cisztával találkozunk. Leggyakoribb az elhalt fogak körül kialakuló, gyulladásos eredetű ciszta, ami sokáig tünetmentes szokott maradni, és gyakran csak egy más okból készült röntgen felvétel leplezi le a jelenlétét. Elsősorban ezzel foglalkozunk ma, hiszen sokakat érint. Szintén gyakori jelenség a mukokele, ami a kis nyálmirigyek cisztája, és általában az ajkak beharapása miatt keletkezik. Az előbbivel ellentétben könnyű észrevenni, és nagy riadalmat tud okozni. Ha már ennyire szakmázunk, megemlítem a középvonali cisztákat, amik a nyakon és állcsontokban fordulnak elő, és inkább fejlődési rendellenességnek tartjuk őket.

 

Nagyon ijesztő! Meg lehet nézni, hogy van-e cisztám?

 

A lágyrészekben kialakuló cisztát könnyen észreveszed: dudor nő valahol a szádban, ahol nem kéne. Ha ilyet tapasztalsz, érdemes felkeresni a fogorvosodat, mert jobb a békesség! A másik, amit tehetsz hogy a rendszeres fogorvosi ellenőrzés keretében készíttetsz egy panoráma röntgen felvételt. Ez elég jó eséllyel leleplezi az állcsontokban megbúvó cisztát. Nem kell túlzásba esni azért: ha nincs semmi panaszod, felesleges évente új röntgent készíttetni.

 

Ciszta, góc, vagy granulóma?

 

Nagyon felkészültél, ezek a fogászatban gyakran összemosott fogalmak. Gócnak azokat a letokolt gyulladásokat nevezzük, amik többnyire észrevétlenül megbújnak valahol, és akár távoli helyeken is okozhatnak panaszokat. Az elhalt fogak körül kialakuló elváltozást mindig gócnak tekintjük, és akkor is kezelni kell, ha éppen semmi panaszod nincs vele!

 

Az egyik fogam gyökerén van egy góc a röntgenen. Ez már ciszta?

 

A ciszta nem radiológiai fogalom, mégis hajlamosak a kollégák röntgen alapján diagnózist mondani. Az elhalt fog körül észrevétlenül növekvő elváltozást akkor szoktuk (helytelenül) cisztának nevezni, ha már elér egy bizonyos méretet. A “pici gócot” granulómának szoktuk nevezni, ami magyarul a  gyulladásos szövetet jelenti. A valóságban csak az elváltozás műtéti eltávolítása után lehetünk biztosak abban, hogy pontosan mivel álltunk szemben.

 

Műtét?! Nincs valami gyógyszer ciszta ellen?

 

Sajnos nincs. Akár ciszta, akár granulóma, nincs olyan csoda-gyógyszer, ami elmulasztja. A magyarázat egyszerű: a gócos területnek nincs rendes vérellátása, ezért a gyógyszer pont oda nem jut be, ahol a szükség lenne rá.

 

És a gyökérkezelés? Az segíthet?

 

Ahogy már emlegettem, a gócos, elhalt fogakat mindenképpen gyökérkezelni kell, mert ez (szerencsés esetben) megszűnteti a gyulladást fenntartó fertőzést. Szerencsés esetben előfordulhat, hogy a gyökérkezelés önmagában elegendő! Ezt sajnos csak hónapokkal a kezelés után lehet megnézni, újabb röntgen segítségével. Bizonyos méretű gyulladás esetén a gyökérkezelést műtéttel javasolt kiegészíteni, mert úgy sokkal biztosabb a gyógyulás.

 

Miféle műtét ez? Nagyon fáj?

 

Ahogy már megszokhattad, a legtöbb szájsebészeti műtét nem fájdalmas, mert (szinte) mindent el lehet zsibbasztani. A leggyakoribb műtét a góc – ciszta, granulóma – teljes eltávolítása. Ilyenkor a sérült fog gyökeréből is levágunk egy darabot, ezért hívjuk a műtétet rezekciónak. A rezekció az egyik leggyakoribb szájsebészeti beavatkozás, közvetlenül a bölcsességfog eltávolítás után. Bizonyos esetekben a cisztát nem lehet egyszerre eltávolítani, ilyenkor alkalmazzuk a cisztaszűkítést. Ez egy bonyolultabb folyamat. A lényege, hogy egy csövecskét kell majd hordanod a szádban, és sokat kell járnod a szájsebészetre. Szerencsére sokkal ritkábban van rá szükség, mint a rezekcióra.

 

Egy pukli nőtt az ajkamra. Ez is ciszta?

 

Valószínűleg igen. Ha sokat rágcsálod az ajkad, vagy a közelmúltban véletlenül megharaptad a szádat, ennek következtében szokott jelentkezni a “pukli”. Ilyenkor az történik, hogy az ajkadban (vagy máshol a szádban) lévő pici nyálmirigyek egyike megsérült, és nem tud többé kijönni belőle a nyál. Ez hamar “felfújja” a nyálmirigyet, és gyakran fájdalmat is okoz. A jelenség becsületes neve a már említett mukokele. Könnyű észrevenni, és nem kell tőle megijedni. Érdemes azonban orvoshoz fordulnod vele, mert kellemetlen, és nem mindig tud magától meggyógyulni. Általában egy pici műtéttel és pár öltéssel megszabadulhatsz tőle.

 

Remélem nem volt túl rémisztő a mai téma! A tanulság ugyanaz, mint sok más orvosi dolognál: jobb félni, mint megijedni! Ha rendszeresen elmész a fogorvosodhoz éves kontrollra, időben el lehet kapni még az olyan alattomos elváltozásokat is, mint a ciszta.

Forrás: Fogasválasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.

https://gbdental.hu/hir/1-perces-kerdoiv