Egészséges fogak titka. Így legyen szép fogsorod könnyen!

2022. március 3.

Úgy tartják, hogy a mosoly a legszebb ajándék, amit adhatunk valakinek.

 

Azonban nincs annál rosszabb, mint amikor ez a mosoly ápolatlan és fekete fogakat rejt. Ráadásul az egészséges és szép fogak jótékony hatással vannak mind a fizikai egészségünkre, mind a mentális jólétünkre.

Fogak nélkül nem tudnánk enni, ugyanis szükségünk van rájuk, hogy apróra őrüljük az ételt, így könnyebben tudjuk majd megemészteni. Fogak nélkül csak előre leturmixolt ételeket és folyadékot tudnánk magunkhoz, ami hosszútávon nem vezet semmi jóra.

Ha ez az egészségi szempont nem lenne elég, akkor még a mentalitásunkat is nagyban befolyásolja.

 

A rendezetlen fogsorral rendelkező emberek kevesebbet mosolyognak, igyekeznek elkerülni a beszélgetést, és sokszor félénkebbek is az átlagnál. Ez érthető, mivel nem akarják, hogy a figyelem a fogaikra terelődjön.

 

Alapvető fogászati problémák és kezelések a szép és egészséges fogakért

 

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb fogászati problémákat, amik az egészséges fogsor útjában álnak. Ezek szerencsére olyan problémák, amik kezelhetőek fogorvos nélkül is és ha vigyázunk a fogainkra, akkor jó eséllyel elkerülhetjük őket.

 

Rossz szájszag

 

A rossz szájszag, kellemetlen lehelet (orvosilag „Halitosis”-ként ismert) szinte mindenkivel megesett már. Azok akik ezzel küzdenek, feszélyezetté válnak, és a társaságban nem fogják magukat jól érezni.

A probléma gyökere többféle lehet, a leggyakoribb oka a baktériumok lerakódása, ami fogszuvasodáshoz és fogíny problémákhoz is vezet. Szerencsére ma már találunk rá megoldást. Az egyik legfontosabb, hogy a fluoridos fogkrémet választjuk, és legalább napi kétszer megmossuk fogunkat.

szódabikarbóna is a segítségünkre lehet, a csiszoló hatása miatt eltávolítja a lepedéket és a baktériumokat is, ha mindennap használjuk. Jó tipp még, hogy a fogkefével tisztítsuk le a nyelvünket is, ugyanis a baktériumok ott is szeretnek leülepedni.

 

Fogszuvasodás

 

fogszuvasodás szintén a gyakori problémák közé tartozik, és a fogkőképződés tehető felelőssé. A szánkban lévő baktériumok miatt a fogkő lerakódik a fogzománcon. A megoldás az étkezési szokásainkban is keresendő. Érdemes kerülni a savas ételeket, és mindent, aminek nagy a cukor és a keményítőtartalma. Rendszeres fogápolással azonban megoldható a probléma.

 

Fogínybetegségek

 

A fogínybetegségek (pl.: fogínygyulladás) külsőre talán nem látszódnak, azonban kellemetlenné teszik a mindennapokat. A fertőzések a fogak tartószerkezetét támadják meg, amit általában a fogkő okoz. A baktériumok az ételekből táplálkoznak, így, ha el akarjuk kerülni a megjelenésüket, akkor le kell mondanunk a cukros finomságokról. Az is segít, ha alaposan és rendszeresen mossuk a fogunkat, és mindig figyelünk a higiéniára.

 

Fogérzékenység

 

A fogérzékenységgel akkor találkozunk, amikor meleg vagy hideg élelmiszert akarunk fogyasztani. Ilyen lehet a nyári fagyizás, vagy télen egy meleg tea szürcsölgetése. Az érzékenységet a fog felszínének és a fogínynek a sérülése okozhatja, sokszor fogmosás közben vagy után is tapasztaljuk. Ezekben az esetekben érdemes fluorid tartalmú fogkrémet használni.

 

Letört fogak

 

Valljuk be őszintén, nincs annál rosszabb látvány, mint amikor valaki törött fogakkal mosolyog az emberre. Ez azonban abba a kategóriába tartozik, amit nem tudunk otthon megoldani.

 

A megoldáshoz mindig fogorvoshoz kell fordulni. Amikor apró repedésről van szó, akkor csiszolással megszüntethető az egyenetlenség. Lehetőségünk van héjkerámiára, ami a kisebb felületi problémákat esztétikailag kezeli. Azonban, ha már nagyobb törésről van szó, akkor szükség lesz egy gyökérkezelésre és egy új koronára. A letört fogat mindenképpen érdemes javítani, mert szebbé teszi a mosolyunkat, és megadja a magabiztosság alapját.

 

Fogszabályzás

 

Hiába vigyázunk a fogainkra és hiába ápoljuk őket megfelelően, ha fogaink szabálytalanul állnak és túl nagy rések vannak köztük, akkor bizony nem lesz szép a mosolyunk. Ilyenkor az egyetlen megoldás a fogszabályzás!

De ne aggódj! Szerencsénkre manapság már léteznek diszkrét, úgynevezett láthatatlan fogszabályzók, amivel nem kell feszengeni, hanem ugyanúgy tudjuk élni az életünket!

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk