Egy életen át tartó mosoly – láthatatlan fogszabályzóval

2019. október 10.

Elévül-e a mosolyod a fogszabályzó levétele után? – Avagy félmunkához is idő és pénz kell, de mi kell egy igazán jó munkához?

 

Azokhoz szólok, akik megnézik mások szép mosolyát, és elgondolkodnak azon, hogy talán nekik is lehetne, de akár ugyanaznap, egy mélyebb pillanatban úgy érzik, lekéstek róla.

 

Azokhoz szólok, akik érdeklődve nézik a láthatatlan fogszabályzó hirdetéseket, és hallgatják az alig pár hónap utáni sikertörténeteket a kollégák és ismerősök szájából.

 

És azokhoz is, akik tamáskodva mindezeket nem hiszik el.

 

Azért írom ezt a cikket, mert a lehetőségek korában sok a divathóbort, és talán pont azok hitetlenkednek, akiken a modern technika tényleg gyorsabban segíthetne.

 

Vannak olyan gyerekek, akik valamiért nem jutottak gyerekkorban fogszabályozáshoz, vagy a fogszabályozó készüléket - akkor még nem felismerve annak előnyeit - a szájuk helyett a párnájuk alatt tartották. Ha te közben felnőttél, de neked is rémlik ilyesmi, íme két hasznos segítség:

  • Az a vonat elment, ne rágódj a múlton, lépj tovább!
  • Bár kompromisszumokkal, de felnőtt korban is lehet fogszabályozni!

 

A mai trend az, hogy divatos lett a fogszabályzó!

 

Bizony, manapság még a férfiak is figyelnek a kinézetükre, ezen belül a fogaikra, nemcsak a nők. Vagyis a szépséghez, a szép mosolyhoz vezető út is divatos lett, hiszen ahogy a jógaszőnyeg is egyfajta magunkról alkotott kép része a csomagtartóban, nem beszélve a zöldség mixről a kezekben, úgy bizony a fogszabályzó is azt jelenti, hogy valaki igényes a megjelenésére. Hosszú távon, tudatosan gondolkodik és gondoskodik önmagáról.

 

És ez csodálatos! – mármint, hogy egészségesebb elrendezésű, jobb harapású és biztonságosabban tisztítható fogakat és szebb mosolyokat hozunk létre.

 

Viszont mielőtt te is gőzerővel belevágnál a legdivatosabb trendi fogszabályozásba, hadd hívjam fel a figyelmed egy nagyon fontos dologra: Ha az irány megvan az jó, de kérlek, ne a divat határozza meg, az eszközt – mert most ez a veszély fenyeget. A szakember tudja, de elmondja-e vajon? El meri-e mondani teljes mélységében, ha a páciens csak és kizárólag valamelyik módot jelöli meg, mint általa elfogadottnak tartott módszert?

 

Hogy ebben segítselek, arról fogok értekezni, hogy milyen hozzáállással lehet hosszútávú eredményre jutni. Miket kell elkerülni a divatosság és a felszínes „tegyünk valamit gyorsan és szépen” hirdetések árnyékában. Ha érdekel a téma, mert esetleg Te is érdekelt vagy egy szabályosabb mosolyban, amit, ha lehet, egy életen át szeretnél hordani, tarts velem! Megéri, mert így elkerülheted a buktatókat!

 

Azt kérdezed MIVEL? Én visszakérdezek: Tudod, hogy HOGYAN? Elmondom

 

Egy felszínesebb gondolkodás legfontosabb kérdése a Mivel? Ha kicsit mélyebbre kaparunk, már rákérdezhetünk, hogy Hogyan?

 

És ha a valódi válaszokra vagyunk kíváncsiak, amire a lényeg épül, azt kérdezzük meg, hogy Miért?

 

Én arra kérlek, kedves olvasóm, ha fontolgatod magadban, hogy kusza vagy réses fogaidat, mély vagy nyitott harapásodat rendezni szeretnéd, és fogszabályozásban gondolkodsz, tett fel magadnak a legfontosabb kérdést: Mit szeretnél elérni? Mi a legfontosabb célod a fogszabályozással?

 

A legtöbb páciens a Mivel? kérdéssel indít a Miért? helyett. Én azt ajánlom, cseréljük meg! Először kérdezzük, hogy miért, és csak ezután jön az, hogy mivel!

  

Kérlek, ne az legyen a célod, hogy láthatatlan fogszabályozót szeretnél! Az legyen a célod, hogy hosszú távon, szép mosolyt szeretnél!

 

Mi a célod azzal, ha fogszabályozásba kezdesz?

 

Nagy valószínűséggel az lesz a válaszod, hogy

  • Hát az, hogy szebb legyen a mosolyom!
  • Rendben. Ez elég?
  • Hát nem, azt is szeretném – mondod te – hogy meg is maradjon ez a szép mosoly.
  • Rendben, ha valóban így gondolod, akkor ehhez már lehet megfelelő fogszabályozót keresni!

 

Fontos hogy tudd! A fogaid most azért állnak azon a helyen, olyan kuszán vagy résesen, olyan előre, vagy kifele vagy befele dőlten, mert így vannak egyensúlyban! Az állcsontjaid mérete, az egymáshoz való viszonyuk, a fogaid mérete, a nyelved mérete és elhelyezkedése, az arcizmaid, száj körüli izmaid tónusa és típusa – mind-mind egy – egy befolyásoló tényező. Ezek összessége adja meg azt a pozíciót, ahogy a fogaid most elhelyezkednek a szájadban. Mert ez az egyensúly MOST!

 

Ha ezt a szituációt mi egy fogszabályozóval átpozícionáljuk, egy szép mosoly felé átrendezzük, majd úgy hagyjuk, vajon mi fog történni? Ismét visszaáll az eredeti „rend”. Hiszen fogszabályozó nélkül így van egyensúlyban, és mint tudjuk, minden az egyensúlyra törekszik!

 

Mit jelentenek e fentiek a gyakorlatban?

 

Egy enyhe fogtorlódásnál vagy résességnél, ahol, amúgy a harapás nagyjából rendben van, tökéletes választás lesz a láthatatlan fogszabályozó céljaid elérésére egy kis interproximális redukcióval. Csúnya szó, elhiszem, hogy riasztó. De ne ijedj meg, ez annyit jelent, hogy maximum 0,25 mm-t el kell polírozni a fogak oldalsó felszíneiből.

 

Tehát ezzel a módszerrel akár egy egészen kiszorult metszőfogat is sorba lehet állítani. Mivel nem csak a fogakat pozícionáltuk át, de minimálisan a méretüket is csökkentettük, így az új szituáció már más egyensúlyi állapotot jelent, a fogak hosszú távon is ebben a helyzetben fognak maradni!

 

Ha viszont komolyabb fogtorlódásod vagy harapási problémád van, a láthatatlan fogszabályozó nem biztos, hogy segítség lesz! Ilyenkor másik eszközt kell választani!

 

Milyen fogszabályozót válasszunk tehát? Láthatatlan vagy önzáró? Hagyományos vagy lágy erejű?

 

Ha már megválaszoltad magadnak a MIÉRT kérdést, akkor lehet elgondolkodni a Hogyanon.

 

Ám fontos, hogy a pácienseink tudatában legyenek a következő, fontos szakmai szabálynak:

 

Először a fogszabályozó szakorvos diagnosztizál, majd megtervezi a lehetséges végeredményt és ehhez a végén választ egy készüléket, amivel a célt elérheti! Nem fordítva! És ez itt a lényeg! Készüléket a diagnózis legvégén választunk, nem pedig a kezelés elején! Az emberi test csodálatos, egyben igen bonyolult! Ezért, bár a fogszabályozás divatos, sajnos nem választhatunk divatból fogszabályozó készüléket! A divat jó, a divat nyissa meg a tudatod, informáljon, lásd a lehetőségeidet, akarj tenni érte, előzd meg a későbbi problémákat, fogelvesztéseket!

 

Egy jó szakember nem enged divatból rossz készüléket választani!

 

Az egyszerűbb, esetleg közepes fog torlódások, résességek, komolyabb harapási hiba nélkül szépen, akár pár hónap alatt megoldhatóak láthatatlan fogszabályozással.

 

A közepesen súlyos esetek kb. Egy - másfél év alatt megoldhatóak ragasztott fogszabályozó készülékkel, sőt, ha lágy erőkkel működő önligírozó készüléket választunk, akár még hamarabb.

 

A komolyabb torlódások azonban hosszú, akár két évnél is hosszabb időtartamot igényelnek, és önligírozó készülékkel nagyobb az esély a fogeltávolítás elkerülésére is.

 

Érdekelnek a részletek is?

 

Ne képtelenséget kérj, ahogy a magyar népmesékben a Mátyás király kérte a lányt – hozzon is meg nem is, legyen felöltözve meg nem is… Dönts magad mellett, dönts a szép mosoly mellett, dönts az élethosszig tartó fogak élménye mellett, a többit pedig bízd a dokira!

forrás:budapestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.