Éjszakai fogcsikorgatással (bruxizmus) küzd?

2022. május 5.

Ahhoz, hogy a szervezetünk tökéletesen működjön, megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra van szükség.

 

Ennek ellenére sokan járnak úgy, hogy hiába aludták át az egész éjszakát, reggel felébredve mégis kialvatlannak érzik magukat, fáj a nyakuk vagy a fejük, esetleg fogérzékenységet vagy fülzúgást tapasztalnak.

 

Mivel nem is gondolnák, hogy ezeknek a tüneteknek mélyebb okai lennének, ezért a megoldás a fájdalomcsillapításban vagy a nyugtatók szedésében kezdik keresni. A tüneti kezelés ugyan ideig-óráig megoldást nyújt a problémára, de a valódi gondot nem fogja megoldani.

 

Ezeket a tüneteket ugyanis az éjszakai fogcsikorgatás, más néven bruxizmus okozza. Sokan erre csak legyintenek, hogy na, más ez is betegségnek számít? Mi baj lehet abból, ha valaki éjszaka csikorgatja a fogát?

 

Természetesen erre a betegségre is van már hatékony orvosság, de ahhoz, ahogy megértsük mi is az, tudnunk kell, mi is áll az éjszakai fogcsikorgatás hátterébe, és miért is gond, ha nem foglalkozunk vele.

 

Fogcsikorgatás tünetei és okai

 

Amikor kialvatlanul és fáradtan ébredünk, nem is gondolnánk, hogy a tünetek hátterében fogászati probléma állhat. Pedig ez a betegség elég gyakori.

 

A bruxizmus egyik legfőbb tünete az éjszakai fogkocogtatás, fogcsikorgatás, de ezt csak a velünk alvók fogják tapasztalni. Mi nyak –és fejfájást, kialvatlanságok, fogérzékenységet, esetleg fülzúgást tapasztalhatunk.

 

De mi okozhatja ezeket a tüneteket? A fogcsikorgatás legfőbb kiváltója a stressz, azonban ezen túl is van számos olyan probléma, ami kiválthat éjszakai fogcsikorgatást.

 

De akármi is okozza, semmiképp sem szabad félvállról venni, mert a fogcsikorgatás vagy fogkocogtatás hátterébe komoly betegség állhat.

 

A leggyakoribb ok általában fogászati, tehát ha tapasztaljuk magunkon a tüneteket, első körben a fogorvosunkat keressük fel.

 

Honnan tudhatom, hogy csikorgatom-e a fogamat?

 

A bruxizmus egy nagyon alattomos betegség, hiszen éjszaka, alvás közben jelentkezik, így a beteg sokáig észre sem veszi, hogy álmában csikorgatja a fogát.

 

A fogok érzékenysége figyelmeztető jel lehetne, de sokan erre is találnak magyarázatot. Mivel nagyon kevesen tudják, hogy a fogcsikorgatás betegség, így nem is gondolnak rá, hogy bruxizmusban szenvednek.

 

Pár dolgot azonban tehetünk, hogy időben fel tudjuk fedezni a betegséget, még mielőtt komolyabb következményekkel járna.

  • Egyrészt a velünk alvók figyelmeztetését mindenképp vegyük komolyan.
  • Másrészt a rendszeres fogászati ellenőrzés során a fogorvosok ki tudják szűrni ezt a betegséget, így ezt semmiképp se hanyagoljuk el.
  • Emellett, ha kialvatlanságot, reggeli fülzúgást, fogérzékenységet, illetve fej –vagy nyakfájdalmat tapasztalunk ébredés után, azonnal keressük fel a fogorvosunkat.

 

Miért veszélyes az éjszakai fogcsikorgatás?

 

Mivel a fogcsikorgatás komoly betegségek tünete lehet, így mindenképp érdemes kivizsgáltatni, mi is okozza.

 

Persze sokan legyintenek, hogy a neurológiai betegségeket kiszűrték náluk, egyikben sem szenvednek, egy kis fogkocogtatás még nem a világ vége.

 

Természetesen, ha átmeneti tünetről van szó, ami csak pár napig áll fenn, akkor nyilván nem lesznek ennek hosszú távú következményei. Ha viszont már hosszú ideje, tartósan fennáll a probléma, akkor krónikus fogcsikorgatásról beszélünk, és ennek számos negatív következménye lehet.

 

Ennek az az oka, hogy fogcsikorgatás esetén nagy erőhatás éri a fogakat, akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet a fogak felületére, ami egy-két alkalommal nem okoz gondot, de a fogak hosszú távon nem bírnak el ekkora erőhatást.

 

Másrészt nem csak a fogak, hanem az állkapocs ízületei is károsodhatnak, mivel elcsúszhatnak az ízületi korongok, ami a száj nyitását követő recsegő-ropogó hangot fog eredményezni.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk