Ékszerrel is ellátott fogpótlások — a fogak egészségét érintő divat

2018. november 11.

 

Az egyik legújabb divattrend az ékszerrel is ellátott fogpótlás „cool” lehet, azonban egyáltalán nem menő az a károsodás, amit ettől a fogak elszenvedhetnek.

 

Az ékszeres fogpótlás az 1980-as évek elején hip-hop művészek által kifejlesztett szépészeti kiegészítő, fémből készül, néha drágakövekkel van kirakva, és általában az elülső, ún. frontfogakra illeszkedik. Az ékszeres fogpótlásokat aranyból, ezüstből készítik drágakövekkel lehet kirakva, áruk 20 dollártól több ezer dollárig terjed megmunkálásuktól és dizájnjuktól függően.

 

Okozhat az ékszer fogvédő viselése szájüregi problémákat?

 

Igen, okozhat. Fontos alapos szájhigiéniát alkalmazni, beleértve a fogselymezést és az antimikrobiális fogkrémmel való fogmosást, mivel az étel és a plakk könnyen felhalmozódhat a fogvédőn, ami irritálhatja a fogíny vonalát, és fogínygyulladást, valamint fogszuvasodást okozhat. Az ékszer fogvédők felelhetnek a szomszédos fogak kopásáért, a fogíny visszahúzódásáért, a fog elszíneződéséért vagy a fogak csorbulásáért is. A fogvédőt evés előtt mindig el kell távolítani vagy ki kell öblögetni a szájat, emellett a fém allergikus reakciót válthat ki.

 

Alabama, Georgia és Texas államokban az iskolákban fegyelmi és egészségügyi okokból megtiltották az ékszer fogvédők használatát. (1) Fontos, hogy fogorvosával megbeszélje az ékszer fogvédő behelyezésének lépéseit, és annak hatásait szájürege egészségére.

 

Ki készíti el az ékszer fogvédőt?

 

Az ékszer fogvédőt fogorvosnak kell elkészítenie megfelelő lenyomatvétel után, nem pedig ékszerésznek vagy kereskedőnek. A fogászati engedéllyel nem rendelkező szakemberek nagyobb kárt tehetnek fogai és szájürege egészségében.

 

Forrás: Colgate.hu