Ellenállóbb lesznek a cigarettafüsttől a szájban élő baktériumok

2018. augusztus 8.

A száj több mint 700 különböző baktériumnak ad otthont.

A dohányfüst azonban segít bizonyos baktériumfajok megtelepedésében és szaporodásában, ilyen pl. a Porphyromonas gingivalis is. Ahogyan a biofilmképződés megkezdődik, az immunrendszer sokkal nehezebben veszi fel a harcot így ellenük.

 

„Amint egy kórokozó a biofilmen belül megtelepszik, az eltávolítás sokkal nehezebbé válik, mivel a biofilmek az immunválasszal szemben korlátot képeznek” – mondja a kutatást vezető dr. A. Scott, a Louisville-i Egyetem munkatársa.

 

A dohányfüstben található összetevők megváltoztatják a szájban lévő környezetet, és számos génre és fehérjére negatív hatással vannak. Aztán sor kerül a biofilmképződésre, és innentől már jóval nehezebb felvenni a harcot a kártékony baktériumfajok ellen.

 

Nem csak a P gingivalis, hanem más kórokozók is biolfimet hoznak létre a dohányfüstben fellelhető összetevők hatására. Ilyen pl. a Staphylococcus aureus, a Streptococcus mutans, a Klebsiella pneumonia és a Pseudomonas aeruginosa is.

 

A szakemberek jelenleg azt kutatják, milyen olyan kezelési módok léteznek, amelyek a biofilm következtében létrejövő betegségeket képesek megszüntetni. Egyelőre úgy tűnik, az antibiotikumokkal ellentétben a kis molekulás antimikrobiálok képesek keresztülhatolni a biofilmen.

 

Forrás: Medipress.hu