És a fog visszanő

2019. március 3.

Az implantáció vagy fogbeültetés a “legforróbb” fogászati témák egyike, szinte a “csapból is ez folyik”.

Ennek megfelelően rengeteg téves információ és kamu hirdetés kering a neten, megpróbálok egy kis segítséget adni az eligazodáshoz.

 

Nem, a régi görögök nem implantáltak. A ma használatos csavarimplantátumok alapelvét, az osszeointegrációt 1952-ben írták le, és azóta rengeteg fejlesztés történt ezen a területen. Az osszeointegráció kifejezés annyit jelent, hogy az implantátum anyaga – szinte mindig titánium – szervesen hozzánő a csonthoz. Ez azért jó, mert nem csak annyira tart, mint egy facsavar, hanem ténylegesen beépül az állcsontba! Az eltelt évtizedek alatt egzotikus, kísérleti tudományból napi gyakorlattá vált a fogbeültetés. Biztonságos és tartós megoldásként immár mindenki számára elérhető, és az ára is egyre barátságosabb.

 

Mi van, ha kilökődik az implantátum?

 

Nem létezik allergiás reakció az implantátumok esetében, mert (szinte kizárólag) tiszta titániumból készülnek. A csípő- és térdprotézisek sokkal nagyobbak, és azok is biztonsággal működnek. Az viszont előfordulhat – hiszen biológiai folyamatokról van szó –  hogy a műtét után az implatátum nem gyógyul meg rendesen, és simán ki lehet csavarni a helyéről. Ez csak kb. az esetek 1%-a, és a következő implantátum szinte biztosan működni fog.

 

A legfontosabb kérdés: fájdalmas az implantátum műtét?

 

Jó hír, hogy az implantáció még a “szokásos” szájsebészeti műtétekhez képest is fájdalmatlanabb. Egyrészt persze teljesen elzsibbasztjuk a műtéti területet, de ez máskor is így van. Ráadásul a műtét után sem kell jelentős fájdalomra számítani! Nagy előnye ugyanis az implantátumnak, hogy steril körülmények között egészséges csontba kerül behelyezésre, így a gyógyulás is általában zavartalan. Azt szoktam mondani, hogy az implantátum behelyezése mindig fájdalom mentesebb, mint a korábban ott lévő fog kihúzása volt, és ezt sok betegem igazolja.

 

És a műtét nélküli implantátum?

 

Jó marketing duma, de minden implantáció műtéttel történik. Van olyan technika, hogy nem vágjuk fel az ínyt, hanem az ínyen keresztül fúrjuk be a implantátumot a helyére. Ilyenkor nem, vagy alig kell varratot használni, cserébe valamivel kockázatosabb, mint a “hagyományos” műtét.

 

Az implantátum örökké tart?

 

Nem tart örökké, elég ha életed végéig kitart. Viccet félretéve az implantátum ugyan nem szokott “elromlani” – erre a gyártók általában élettartam garanciát vállalnak – de előfordulhat hogy meglazul vagy kiesik. Az implantátum körüli csont ugyanis meg tud betegedni, és ez akár az implantátum elvesztését is okozhatja. Az azért kijelenthető, hogy az implantáció a legtartósabb fogászati munkák közé tartozik, a várható élettartama hosszabb, mint egy hídé vagy koronáé. Ha számszerűsíteni akarjuk, az élettartama több évtizedre tehető.

 

Mitől lazulhat meg az implantátum?

 

Az implantátumokra legalább annyira vigyázni kell, mint a fogakra, ezért a jó szájhigiéné és a rendszeres fogorvosi vizsgálat elengedhetetlen, hogy “nyugodtan aludjál”. Az implantátum körül kialakuló gyulladás alattomos, de általában nem egyik napról a másikra jelenik meg. Ha időben észrevesszük, van lehetőség a megállítására. Az implantátumok kibírják a szokásos, rágással kapcsolatos terhelést, de olyan ütés, ami a saját fogadat kitörné, bizony itt is bajt okoz. Akinek sok implantátuma van, ne járjon kocsmai verekedésre! Sörösüveget nyitni szintén rossz ötlet vele. És ha már az alkohol szóba került: dohányozni sem érdemes, mert bizonyítottan rövidíti az implantátumok élettartamát.

 

Létezik olyan, hogy azonnal rághatok az új implantátumon?

 

Létezik, de csak nagyon ritkán van rá lehetőség. Ha biztosra megyünk, az implantáció után 3 hónap gyógyulási időt követően szabad csak rágni az új implantátumokkal. A dolognak van jó oldala is: mivel az implantációs műtét és a fogpótlás készítése nem egyszerre történik, a költségek sem egyszerre “szakadnak a nyakadba”.

 

Nem szeretném, ha hónapokig egy csavar látszana a számban!

 

Megnyugtatlak: az implantátum a műtét után csak nagyon ritkán látható. A korszerű implantációs technikák mind íny alatt gyógyuló implantátumot használnak, így a gyógyulási idő alatt olyan, mintha ott se lenne. Természetesen erre az időre lehet ideiglenes fogpótlást használni, ha a foghiány látható helyen van.

 

Hány fogat bír el egy implantátum?

 

Fontos kérdés! Az implantációt mindig a fogpótlás felől kell megtervezni, elvégre az implantátum célja, hogy a későbbiekben valamilyen fogpótlást lehessen rá készíteni. Nincs “ökölszabály”, minden eset más és más. A legideálisabb esetben minden hiányzó fogat egy-egy implantátummal kéne pótolni, de ez borzasztóan drága tud lenni, és gyakran felesleges is. Bizonyos esetben akár 4 implantátum elég lehet, hogy teljes fogpótlás készüljön rá (all-on-four technika), de ez csak ritkán a legjobb megoldás. Ha “spórolunk” az implantátumok számán, könnyen lehet, hogy a munka tartóssága kerül veszélybe.

 

Ki lehet venni az implantátumot? Mi van, ha becsipogok a reptéren?

 

Ne aggódj, a repülőre fel fognak engedni, mert az implantátumok nem jelentenek veszélyt a légi közlekedésre. Az implantátumokat, miután begyógyultak a csontba, csak nagyon nehezen lehet eltávolítani. Viszont ha egy implantátum meglazul, akkor könnyű kivenni. Olyan, mint egy egyszerű foghúzás. Szerencsére ritkán kerül sor ilyenre.

 

Remélem “útravalónak” már megteszi ennyi információ az implantátumok útvesztőjében! Tanulságnak csak annyit fűznék hozzá, hogy a saját fogad többet ér, mint bármilyen implantátum, ezért megéri vigyázni azokra is!

Forrás: Fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.

https://gbdental.hu/hir/1-perces-kerdoiv