Fáj a lyukas fogam! Mit csináljak?

2022. június 6.

Amíg a lyukas fog nem fáj, addig sokan nem is foglalkoznak vele, mert azt hiszik, majd csak akkor érdemes vele bármit tenni, ha már fáj.

 

A fájdalom megjelenhet fokozatosan. Kezdetben csak enyhén, mondjuk rágás közben, aztán egyre intenzívebben, végül maradandóan, de az is előfordulhat, hogy egyből komoly fájdalom fogja jelezni, hogy itt bizony nagy a baj.

 

Ha viszont már állandósul, vagy nagyon erős a fájdalom, az azt jelezheti, hogy a baktériumok már bejutottak a fogbélbe, és ott gyulladást okoztak. Ilyen esetekben már gyökérkezelésre lesz szükség, hogy a fog még menthető legyen.

 

Minél előbb felkeressük a fogorvosunkat, annál hamarabb kezdheti meg a kezelést. A tüneti kezelés és a házi praktikák ebben az esetben sem fognak hosszú távon megoldást jelenteni, maximum addig érdemes próbálkozni ilyesmivel, amíg el nem jutunk a szakemberhez.

 

Lyukas fog vérzik! Ez normális?

 

Ha a lyukas fog vérzik, az egyáltalán nem normális dolog! Gondoljunk csak bele, hogy a testünkön akárhol tapasztalunk vérzést, az valamilyen sérülést jelez, amit az esetek többségében mindenképp kezelni kell.

 

Amennyiben a lyukas fognál vérzést tapasztalunk, az két okból következhet be.

 

Az egyik, hogy valójában az íny vérzik, nem pedig a fog, amit gyulladás okozhat. Az esetek 90%-ában ez az eset áll fent, ám ez nem azt jelenti, hogy nem szükséges foglalkozunk a problémával, mert ezt is kezelni kell.

 

A másik eset, ami miatt a lyukas fog vérzik, abban az estben történhet meg, ha a fogbél megnyílik.

 

Ez komoly gondot okozhat, így ebben az esetben azonnal keressük fel a fogorvosunkat, aki vagy kitisztítja és betömi a lyukas fogat, vagy gyökérkezelést alkalmaz. Bármelyik megoldásra is lesz szükség, a kezelés utána  vérzés is meg fog szűnni.

 

Hogyan előzhető meg a sok lyukas fog kialakulása?

 

Mint minden más betegség esetén, a fogszuvasodás esetén is a megelőzés lenne a legfontosabb, ugyanis az ilyen jellegű problémákat rendszeres fogápolással és félévenkénti szűrővizsgálattal meg lehet előzni.

 

Kezdeti állapotban a fogszuvasodást nehéz ugyan észrevenni! De ha rendszeresen látogatjuk a fogorvost, ő időben észre fogja venni a bajt, és időben megkezdheti a kezelést.

 

Ha mi magunk szeretnénk a lehető legtöbbet tenni, hogy elkerüljük ezt a problémát, akkor a szájápolást napi rutinná kell fejlesztenünk.

 

Ennek az alapja a napi minimum kétszeri alapos fogmosás, amit lehet hagyományos vagy elektromos fogkefével végezni!

 

Ebben segítségünkre lehet a fogselyem vagy a fogköz tisztítókefe, de a szájzuhany is.

 

Emellett a rendszeres szájvízhasználat is fontos. Az öblögetés hatékony módja lehet a szájüreg tisztán tartásának, és a már lyukas fogak tovább romlását is késleltetheti.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.