Fehér foltok! Mik lehetnek ezek a fogaimon?

2022. június 6.

Mit is jelent pontosan, ha fehér foltok jelennek meg a fogainkon?

 

Az ilyen foltok a fogászati fluorózis tünetei, a kialakulása pedig a túlzott fluorid bevitelnek köszönhető. Ezt a betegséget kevesen ismerik, pedig komoly gondokat tud okozni. Az ismeretlensége talán annak is köszönhető, hogy ez elsősorban gyermekfogászati szempontból lényeges kérdés.

 

Sokszor csak halvány foltokról van szó, észrevenni is elég nehéz őket. Ezért célszerű már gyermekkorban is a rendszeres fogászati szűrővizsgálat, mert egy szakember észre fogja venni ezeket az elváltozásokat, míg egy szülő nem biztos. Ha mégis sikerül felfedezünk a fehér foltokat a gyerekünk fogaink, azonnal keressünk fel szakembert. A fogászati fluorózist sok minden kiválthatja: vitamin- vagy fluoridhiány, fluorid felhalmozódás, vagy gyermekkorban a Tetraciklin szedése.

 

Meddig maradnak meg a fehér foltok?

 

A rossz hír az, hogy sajnos a fluorózis okozta fehér foltok fogon, illetve az egyéb elszíneződések is maradandóak. Bár ezek főként esztétikai hibák, mégis zavaróak lehetnek. A kialakulásuk a gyerekkorban történnek, és felnőtt korban is látszódni fog. Ezek a fehéres vagy barnás, rozsdás elszíneződéseket a fogakon nem fognak csak úgy eltűnni.

 

A probléma viszont az, hogy a fluorózisról nagyon kevesen tudnak, még kevesebben tesznek ellene. Arra gondot fordítunk, hogy a megfelelő szájhigiéniát megtanítsuk a gyermekeinknek, ugyanakkor a megfelelő fogkrém vagy szájvíz kiválasztása már kevesebbeknek jut eszébe.

 

A cukros üdítőkre figyelünk, de a fluorid mennyiségére már nem. A megelőzés rendkívül fontos, de mi tehetünk mi, szülők, hogy a fluorózis ne alakulhasson ki? És ha már kialakult, valóban nem tehetünk semmit? Nincs rá semmilyen kezelés?

 

Megelőzhető a fogon lévő fehér folt kialakulása?

 

Mielőtt rátérnénk, hogyan lehet eltüntetni ezeket a fehér foltokat fogon, foglalkozzunk egy kicsit azzal, hogy kerüljük el őket, hogy meg se jelenjen. Lehet egyáltalán? Mint sok más fogászati megbetegedés esetén, egy kis odafigyeléssel, de igen, lehet. A megelőzésben természetesen a szülőknek és a fogorvosnak egyaránt nagy szerepe van.

 

A túlzott fluoridbevitel elkerülése érdekében érdemes mindig ellenőrizni, hogy amit veszünk, mennyi fluoridot tartalmaz.

 

De fluorid lehet a fogkrémbe vagy az szájöblítőbe is, ezért ezt is érdemes figyelni. A fluorid kellemes ízű, így a gyerekek szívesen fogyasztják. Persze kis mennyiségben nem fog gondot okozni, de mivel annyi mindenben benne van, a tartalmát az egyes termékek esetén nem árt nyomon követni.

 

Ha kicsit odafigyelünk, és csak olyan terméket adunk a gyermekünknek, ami egyáltalán nem tartalmaz fluoridot, akkor megelőzhetjük a fehér foltok kialakulását is. Természetesen nem egyedül a fluorid a ludas a fehér foltok megjelenéséért.

 

Fluorózis kezelése

 

Most sokakban merülhet fel a kérdés, hogy ha a fluorózis okozta foltok maradandóak, akkor miért esik szó a kezelésről? Sok esetben a fluorózis minimális, vagy olyan területen van, ahol igazából egyáltalán nem látszik. Ilyenkor nem kell tennünk semmit. Vannak azonban olyan esetek, amikor látvány elváltozásról van szó, és bár csak esztétikai problémáról van szó, mindenképp érdemes tenni ellen.

 

A fehér foltos vagy elszíneződött fogak ellen többféle lehetőség is felmerül

 

A legismertebb módszer a fogfehérítés. Számos fogkrém is nyújt ilyen hatást, de ha valóban meg szeretnénk szabadulni az elszíneződésektől, akkor a fogorvosunk fog tudni hatékony megoldást nyújtani.

 

Az úgynevezett bondozás is egy lehetőség lehet, ez annyit jelent, hogy egy fényre kötő anyagot alkalmaznak a fogakon, mely erős fedő réteget biztosít, mindamellett, hogy a zománcot is védi. A harmadik lehetőség, ha a fogakra egy leheletvékony kerámia héj vagy korona kerül.

 

A sav a fog ellensége

 

Természetesen a fehér foltokat, illetve a fog elszíneződését nem csak és kizárólag a fluorid felhalmozódása okozhatja. Az elsavasodás egy hasonlóan komoly probléma, ráadásul a fluorózissal szemben a savak még fogszuvasodást is okozhatnak.

 

Először a zománcon fog látszani a savak hatása, elsősorban elszíneződés formájában. Míg a fluorózis leggyakrabban a fogak front oldalán látható, addig a savak káros hatása inkább a fogak rágófelszínén vagy a hátsó felükön látszik meg leghamarabb.

 

Ha úgy érezzük, hogy a sav lehet az oka a fehér foltok kialakulásának, akkor érdemes az étrendünkön változtatni. Egyrészt a magas cukortartalmú élelmiszereket érdemes lecserélni, a cukros üdítőket, illetve a chipset. Másrészt érdemes az ásványi anyag bevitelünkre komolyabban is odafigyelni, mivel a savak az ásványi anyagokat könnyen felbonthatják, így azok nem jutnak be a megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe.

 

Akár trauma is kiválthatja a fog elszíneződését

 

Talán meglepő lehet, de a fehér foltokat a fogon akár gyerekkori trauma is kiválthatja. Ebben az esetben a fogakat ért traumára kell gondolni, ami a növekedésük közben érhette őket. Ilyenkor a foltokat a kalcium hiánya fogja okozni.

 

Ezek a kalciummentes foltok, akárcsak a fluorózis esetében a zománc szerkezetében okoznak maradandó károsodást, vagyis az eltávolításuk nem lehetséges. Ugyanakkor kezelésre ebben az esetben is van lehetőség.

 

A mórszer hasonló, mint a fluorózisnál, esztétikai beavatkozásokra van szükség, mint a fogfehérítés, bondozás, illetve a kerámia héj vagy korona felhelyezése.

 

Persze mondhatnánk, hogy próbáljuk meg megóvni gyermekeink fogait a növekedésük közben ért traumáktól, de mivel nem tudhatjuk, mi váltja ki, nagyon megelőzni sem tudjuk.

 

Ugyanakkor, ha figyelünk a kalcium bevitelre, illetve pótlásra, akkor ezek a fehér foltok elhalványodhatnak.

 

Hogyan tüntethetőek el ezek a foltok?

 

Ahogyan az egyes kiváltó okoknál már kifejtésre került, a fehér foltok eltüntetése nagyon érdekes kérdés. Attól függően, hogy mi okozza, a fehér foltok lehetnek maradandóak is.

 

A fluorózis és a kalciummentes fogzománc sajnos olyan okok, melyek esetén a fehér foltokat nem fogjuk tudni eltüntetni, de esztétikai beavatkozásokkal segíthetünk, hogy ne zavarjanak minket.

 

A helyes étrend, és a megfelelő szájhigiénia nagyban hozzájárulhat, hogy ezek a foltok egyáltalán ne jelenjenek meg a szánkban. A fehér foltok is egy nyomós érv, hogy már egészen kicsi korban kezdjük el a fogorvost rendszeresen látogatni, hiszen így rengeteg probléma kiszűrhető, illetve megelőzhető lesz.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.