Felnőtteknek is segíthet a fluorid?

2018. november 11.

 

A fluorid megfelelő mennyiségű bevitele az egyik legfontosabb dolog, amit a fogszuvasodás megelőzése érdekében tehet.

 

A fluorid nem csak a gyermekek számára fontos.

 

„Mindenkinek fontos a napi rendszerességű fluoridbevitel” – árulja el Dr. Joan Gluch, a Pennsylvaniai Egyetem Fogorvosi Tanszékének közösségi kapcsolatokért felelős dékánsegédje és egészségfejlesztési igazgatója. „A fluorid nem csak a gyermekek számára előnyös.”

 

Húsz évvel ezelőtt a fogorvosok azt gondolták, hogy a fluorid elsősorban a fejlődő fogakat erősíti még a kinövésük előtt, így a fluoridbevitelt főként gyermekeknek ajánlották. Azóta kimutatták, hogy a helyileg alkalmazott fluorid – a fogkrémeket, szájvizeket és fluoridos kezeléseket is beleértve – talán még fontosabb szerepet játszik a szuvasodás megelőzésében, mint a fejlődő fogak erősítésében.

 

„Egyesek úgy vélik, hogy a fogszuvasodás és a fogelvesztés a kor előrehaladtával mindenképpen bekövetkezik, és semmit nem tehetünk ellene” – fejti ki Dr. Gluch. „De ez nem így van.”

 

Bár a napi rendszerességű fluorbevitel mindenkinek ajánlott, egyes felnőttek magasabb kockázatnak vannak kitéve, ezért intenzívebb kezelést igényelnek. Ha szeretné tudni, hogy Ön is a magasabb kockázatú csoporthoz tartozik-e, tegye fel magának a következő kérdéseket:

 

1. Szedek-e olyan gyógyszereket, amelyek kiszárítják a számat? Van-e olyan betegségem, amely szájszárazságot okoz?

 

Sok felnőtt szed olyan gyógyszert, amely szájszárazságot (xerosztómiát) okoz. Számos elterjedt orvosság szedése is jár ezzel a mellékhatással, többek között az allergiagyógyszerek, antihisztaminok, szorongásoldók és vérnyomáscsökkentők.

 

Emellett egyes betegségek – különösen a Sjögren-szindróma – is okozhatnak szájszárazságot.

 

Dr. Gluch elmondása szerint a megfelelő nyáltermelés nélkül a szuvasodás kockázata is nagyobb. Ennek az az oka, hogy a nyál segít a szájban lévő savak semlegesítésében és a fogszuvasodást okozó baktériumok táplálékául szolgáló ételmaradékok eltávolításában. A nyál emellett olyan anyagokat – többek között fluoridot – is tartalmaz, amelyek segítenek a szuvasodás megelőzésében.

 

Ha szájszárazságtól szenved, használjon fluorid tartalmú szájvizet a száj nedvesen tartása és a fogak védelme érdekében. Gyógyszertárakban ún. nyálpótlók is kaphatók, amelyekkel pótolható a hiányzó nyálmennyiség. Dr. Gluch hozzáteszi: „Semmiképpen ne hagyja abba a gyógyszer szedését! Egyesek keménycukorkát szopogatnak, hogy fokozzák a nyáltermelést, de ezzel csak még több cukrot visznek a szájüregbe. Igyon több vizet, szopogasson cukormentes cukorkát, és gondoskodjon a napi fluoridbevitelről.”

 

2. Visszahúzódott-e az ínyem (láthatóan, illetve a fogorvos szerint), szabaddá téve a fogaim eddig rejtett részeit?

 

A felnőttek jelentős részénél már kialakult az ínybetegség valamilyen formája, ami az íny visszahúzódását és a fogak addig fedett részeinek szabaddá válását okozza. A baktériumok így még nagyobb felületen szaporodhatnak, és megnő a gyökérszuvasodás kialakulásának kockázata. A 75 év fölöttiek több mint felének van már gyökérszuvasodása. Ha fogorvosa ínybetegséggel kezelte Önt, akkor az ínye valószínűleg visszahúzódott, szabadon hagyva és szuvasodási kockázatnak kitéve a foggyökereket is.

 

A foggyökerek védelmére fogorvosa fluorid tartalmú lakkot vagy gélt kenhet fogaira, Ön pedig fluorid tartalmú szájvízzel vagy vényre felírt fluorid tartalmú géllel juthat még több fluoridhoz.

 

3. Szükségem volt-e fogtömésre az elmúlt év során?

 

Dr. Gluch szerint ha valakinek nemrégiben fogtömésre volt szüksége, akkor nagyobb a kockázata, hogy a közeljövőben újra szüksége lesz ilyen beavatkozásra. „Ha Ön azok közé tartozik, akiknek évente vagy kétévente új tömésre van szüksége, akkor valami nincs rendben, és még több fluoridot kell bevinnie a szervezetébe” – magyarázza.

 

4. Vannak-e koronáim és/vagy hídjaim?

 

A koronával ellátott fogak nincsenek teljesen védve a szuvasodással szemben. Ha a korona alatt van természetes foganyag, akkor a szuvasodás kockázata továbbra is fennáll. „Ha van koronája vagy koronából és hídból álló fogpótlása, akkor a korona és a fog találkozásánál fogszuvasodás alakulhat ki, ezért a fluoridbevitel nagyon fontos” – hangsúlyozza Dr. Gluch.

 

5. Viselek-e fogszabályozót?

 

„Sok tizenéves és felnőtt visel valamilyen fogszabályozó eszközt. Ezeken rengeteg nehezen eltávolítható baktérium telepszik meg” – figyelmeztet Dr. Gluch. „A zárak körül szuvasodás kezdődhet, ezért a fogak ásványi anyagokkal való ellátása érdekében ajánlott a fluoridtartalmú szájvizek és gélek használata.”

 

6. Részesülök-e sugárkezelésben a fej és a nyak tájékán?

 

A fej és a nyak tájékán történő sugárkezelésben részesülő felnőtteknél nagyon magas a fogszuvasodás kockázata, mert a sugárzás a nyálmirigyeket is károsítja, ami szájszárazságot okoz. A nyál fontos szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében, ezért a szájszárazságban szenvedőknél magasabb a szuvasodás kockázata.

 

„A sugárkezelés előtt megtisztítjuk a páciens fogait, és gondoskodunk az extra fluoridbevitelről” – magyarázza Dr. Gluch. „A kezelést követően a nyálmirigyek nem nőnek vissza, ezért a szájszárazság maradandó állapot. A sugárkezelésben részesülteknek javasolt 2–3 havonta felkeresni a fogorvosi rendelőt, ahol gondoskodnak az ilyenkor szükséges fluoridbevitelről.”

 

Mi a teendő?

 

Kockázattól függetlenül minden felnőttnek javasolt a fluorid tartalmú fogkrémek használata. A vény nélküli kapható fluorid tartalmú szájvizek napi egyszeri vagy kétszeri alkalmazása is hasznos lehet. A fogkrémekben körülbelül 1000 ppm, a szájvizekben pedig 250 ppm mennyiségű fluorid található.

 

Ha úgy véli, hogy Ön különösen magas szuvasodási kockázatnak van kitéve, fogorvosánál érdeklődjön a fluoridos kezelés lehetőségéről. A kezelés során fogorvosa vagy szájhigiénikusa leszárítja fogait, majd fluorid tartalmú gélt ken rájuk, illetve a gélt vagy habot kanál segítségével viszi fel, amelyet 1–4 percig a szájba helyez. A foggyökerekre is felvihető ilyen lakk vagy gél. A kezelés után 30 percig ne egyen vagy igyon semmit, továbbá ne gyújtson rá. A fogorvosnál végzett fluoridos kezelések során 9 000 és 20 000 ppm fluoridot tartalmazó terméket visznek fel a fogaira.

 

Emellett otthon is végezhet fluoridos kezelést. Az ilyen kezelések során alkalmazott vényre kapható gélek 1 000 és 5 000 ppm közötti mennyiségben tartalmaznak fluoridot. Fogorvosa vagy szájhigiénikusa ezeket a kezeléseket az Ön egyéni igényeinek és a fennálló kockázatoknak megfelelően írjhatja fel.

 

Fogszuvasodási kockázata megállapításához konzultáljon fogorvosával. A fogorvos vagy szájhigiénikus fluoridtartalmú termékeket írhat fel Önnek, továbbá tájékoztathatja a megfelelő szájhigiénés eljárásokról, a nassolás és a szénhidrátok étkezésben való visszaszorításának fontosságáról, valamint a fogszuvasodás megelőzésére szolgáló antibakteriális termékekről.

 

„A felnőtteknek meg kell tanulniuk, hogy a fogászati problémák nem feltétlenül az öregedési folyamat részei” – jelenti ki Dr. Gluch. „A fluorid tartalmú termékek és más preventív módszerek használatával a fogak akár egy életen át megőrizhetők.”

 

Forrás: Colgate.hu