A fogászati mítoszok nyomában I. rész

2020. július 7.

Ez csak tejfog… Nem is fáj a fogam, miért mennék fogorvoshoz? Nem tehetek róla, ez genetika!

 

Önnek hányszor jutnak eszébe, vagy hallja másoktól az ilyen, és ehhez hasonló mondatokat, kijelentéseket? A rendelőben mi nap, mint nap találkozunk hasonló „mítoszokkal”. Cikkünkben most eloszlatjuk a legnagyobb fogászati tévhiteket!

 

1. „Nem is fáj a fogam, miért mennék fogorvoshoz…?”

 

Biztos Ön is hallotta már azt a mondást, hogy a „megelőzés jobb, mint gyógyítás”. Arról viszont már kevesebbet hallani, hogy a fogproblémák diagnosztizálása és kezelése sokkal könnyebb és költséghatékonyabb a korai stádiumban, mint ha később foglalkoznánk velük. Minden esetben azt javasoljuk, hogy ha nem is tapasztal fog eredetű fájdalmat, évente legalább kétszer látogasson el a fogorvosához egy általános ellenőrzésre, és egy alapos dentálhigiéniai tisztításra. Gondolj arra, hogy számos fogászati probléma tünetmentes a korai stádiumban, és csak akkor okoz fájdalmat, amikor már előrehaladott állapotban van, és egyre kevesebb az esélye annak, hogy a fog megmenthető.

Összességében kijelenthetjük, hogy a megelőzéssel nem pusztán pénzt és időt spórolunk meg, de a kellemetlen fájdalmaktól is megkímélhetjük magunkat…

 

2. „Hiszen ez még csak tejfog, úgyis kihullik…!”

 

Sokan nem szentelnek megfelelő figyelmet a tejfogaknak, pedig a baba fogai nagyon fontosak! Legfontosabb a helyfenntartó szerepük, hiszen a tejfogak biztosítják a szükséges helyet a maradandó fogak számára, megelőzve azt, hogy beékelődjenek az állkapocscsontba, vagy soron kívül bújjanak elő. Ugyanakkor a tejfogak felépítése is eltér a maradó fogakétól: sokkal tágabb pulpakamrával rendelkeznek, amit vékony zománc réteg takar. Ez az anatómiai tulajdonsága okozza a tejfogak rohamos szuvasodását, amit ha nem kezelnek időben, akkor ideje korán el kell távolítani. A tejfog idő előtti elvesztése számos fogazati rendellenességet okozhat (pl.: torlódott fogazat, fogívszűkület…stb.), ezért ilyen esetben kiemelten fontos a helyfenntartó készülékek alkalmazása, egészen a maradó fog kibújásáig.
Fontos tehát meggyőződni arról, hogy gyermeke fogai a lehető legegészségesebbek, és érdemes rendszeresen ellátogatni már a fogváltás idején a fogorvoshoz, így könnyen megelőzhető például a későbbi fogszabályozási kezelés is.

 

3. „Mindegy mikor, a lényeg, hogy mossam!”

 

Bár minden Páciensünknek azt ajánljuk, hogy naponta legalább kétszer mosson fogat, arra is fontos kitérnünk, hogy a tisztítást milyen időpontban célszerű megejteni. Kevesen tudják, hogy a különböző napszakokban eltérő módon hat az orális egészségünkre a fogmosás. Hogy megértsük, fontos tudni, hogy a nyál egyfajta védelmi szerepet tölt be a fogainkra nézve. Éjjel, amikor alszunk, a nyálmirigyünk kevésbé aktív, napközben ellenben a nyál áramlása magasabb, így tisztító hatása a nap folyamán érvényesül igazán. Ezért különösen fontos, hogy az esti fogmosás soha ne maradjon el, hiszen a fogainkon maradt lepedék éjszaka hatványozottan növeli a fogszuvasodás esélyét.

 

4. „A cukormentes üdítő nem károsítja a fogam!”

 

Sokan még mindig a cukrot tartják a fogak legádázabb ellenségének, és kevesen tudják, hogy a savak sokkal nagyobb kárt tudnak okozni a fogzománcban. Bár a diétás üdítők nem tartalmaznak cukrot, ellenben a ph- értékük kifejezetten savas, ami részben a bennük található szénsavnak, részben pedig a szinte mindenben megtalálható citrom- savnak köszönhető. Amikor ezeket az italokat fogyasztjuk, nemcsak a szomjunkat oltjuk, de a szánkban található káros baktériumokat is tápláljuk, amelyek elszaporodva egyre nagyobb területen károsítják a fogzománcot, fogszuvasodást idézve elő. Arról nem is beszélve, hogy a savas italok önmagukban is ártalmasak, hiszen kioldják a fogzománcban található szerves anyagokat. Természetesen a szervezetünk igyekszik védekezni, és körülbelül 20 percig tart, amíg semlegesíti ezeket a savakat, és újra visszaállhat a szánk semleges ph- értéke. Igen ám, de minden alkalommal, amikor újra belekortyolunk az üdítőnkbe, a folyamat kezdődik elölről, és ha nem telik el elegendő idő a káros italok fogyasztása között, akkor egy állandó savas közeget teremtünk.

A szomjunk oltására a legegészségesebb alternatíva a semleges víz, vagy a zöldséglé és a tej.

 

5. „A fogaim állapota nem befolyásolja az általános egészségi állapotomat…”

 

Sokan nem értik, hogy egy nőgyógyászati, vagy ízületi probléma esetén a kezelős orvos miért ad beutalót a fogorvoshoz. Ugyancsak meglepődve néznek ránk a Pácienseink, amikor a röntgenfelvétel elemzése közben megkérdezzük, hogy tapasztalt e hajhullást, vagy gyakran jelentkezik e bármilyen jellegű gyulladás. A válasz 90%- ban az, hogy igen…
Az orális egészség ugyanis szorosan összefügg az általános egészségi állapotunkkal. Súlyos fogszuvasodás és fog eredetű gyulladás esetén a baktériumok a véráramba jutva a szervezet különböző pontján okozhatnak és tarthatnak fent gyulladásos betegséget, ezt nevezzük gócpontnak. Kutatások bizonyítják, hogy összefüggés van a fog eredetű gyulladásos betegségek és a szívbetegség, a cukorbetegség, a rák és még sok más szervi betegség között.

Minden esetben, amikor hosszú ideje fennálló gyulladást tapasztal, érdemes ellátogatnia a fogorvosához egy góckutatásra, hiszen könnyen lehet, hogy egy rossz fog, vagy az ínygyulladás az okozója.

 

6. „Öregszem, ezért romlanak a fogaim!”

 

Szintén téves a meglátás, miszerint az évek múlásával törvényszerűen a fogaink állapota is egyre rosszabb és rosszabb lesz. Az öregedés önmagában nem rizikó tényező a száj egészségének romlásában. Azok ugyanis, akik gyermekkorukban és felnőttkorukban gondoskodnak fogaikról, az idősebb években is sokáig megőrizhetik fogaikat és azok épségét. A helyzet azonban fordítva is igaz: csak azért, mert valaki fiatal, nem jelenti azt, hogy a megfelelő gondoskodás nélkül a fogai is egészségesek lesznek. Számos olyan esetet ismerünk, amikor a 20-as és 30-as éveiben járó Páciensek részére készítünk koronát, vagy hídpótlást egy, vagy akár több elvesztett fog pótlására. Általánosságban elmondható, hogy az életkortól függetlenül kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia, és a rendszeres időközönként megejtett fogászati szűrővizsgálat és kontroll.

 

Arra buzdítjuk Önt is, hogy fektessen kiemelt hangsúlyt a prevencióra. Hiszen a megelőzéssel, a megfelelő és rendszeres szájápolással, és fogászati ellenőrzésekkel nem csak a kellemetlenségektől kíméli meg magát, de rengeteg időt és pénzt is spórolhat.

Ha fogászati problémái, vagy kérdései vannak, kérjen bátran időpontot ingyenes konzultációnkra, és a fogorvosok segítenek az optimális szájhigiénia elérésében!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.