Fogbeültetés, azaz fog implantátum

2019. október 10.

Rágni életbevágóan fontos. Mosolyogni sokszor muszáj, esetleg érdemes, de ha boldogok vagyunk, akkor nem is kérdés.

 

Szeretnék most arról beszélni, hogy hogyan állítjuk helyre a mosolyt és a rágást egy foghúzás után. Ez a cikk a fogimplantáció témakörében a fogorvos által használt szavakról és a fogpótlás legádázabb ellenségeiről szól, a félelmekről és hiedelmekről.

 

Ha elvesztettem egy fogat, hogyan tovább?

 

Akinek volt foghúzása bármi miatt, az megérti, hogy erről, vagyis a fogpótlásról és ezen belül a fogimplantátumokról bizony beszélni kell.

 

Akinek lesz foghiánya – sokan tartozhatnak ide – az felkészülhet a cikkekből, mert jó már előtte is tudni a lehetőségekről.Vágjunk is bele! Miért?

 

Jaj mi történt velem, foghúzásra megyek…

 

Több oka lehet, hogy elvesztünk egy fogat.

A leggyakoribb, ami történik, hogy szuvasodik, begyullad. Bár mi fogorvosok a fog megmentése mellett tesszük le a voksunkat, de van olyan eset, amikor egy adott fgoat már nem lehet, sőt nem is szabad tovább mentegetni, mert csak nagyobb bajunk lenne belőle. Sokszor történik olyan is, amikor balesetből adódóan sérül egy fog, és ki kell húzni. Ezek ráadásul sokszor frontfogak, a mosoly-zónában. Ugye, fiatalon nem is gondolunk arra, hogy ne pótoljuk?

 

Idősebb korban fogínybetegségek miatt vesztenek sokan fogakat, ami kiváltképpen fájdalmas érzés - még nekünk, fogorvosoknak is nehéz lelkileg az ilyen állapotot végig kísérni. Ekkor jön a kivehető fogsor, az addig egy teljes életen át megszokott fogak helyett.

“Na ne!” olvasom a szemekben: “Kérem doktor, találjon ki ehelyett valami jobbat!

 

Mit kell tenni a foghiánnyal? Fogorvosként triviális, hogy pótoljuk, de…

 

De lényeges, hogy Te mit gondolsz?

Azt tapasztaltam, hogy vannak, és nem is csak elenyésző számban, akik nem pótolják.

Talán nem mindenki tudja, hogy miért is kellene pótolni. “Mit nekem egy fog! Kihúzták és kész!”

 

Ha felelősségteljesen akarunk dönteni erről, akkor érdemes tudni hogy mik a következményei, ha nem pótolunk egy fogat:

 • A foghiány helyén a csont funkcióját veszti és sorvadni kezd.
 • A foghiány melletti fogak elkezdenek bedőlni, stabilitásuk csökken. Az ilyen fogak mellett könnyebben alakul ki fogínytasak, mely tovább súlyosbítja e fogak tartószerkezetét, így az ilyen fogak elvesztésének esélye megnő.
 • A foghiány gondokat okozhat a fonetikában, szavak kiejtése megváltozhat.
 • A foghúzással a harapás megsüllyed, állkapocsizületi problémák alakulhatnak ki.
 • Már egyetlen fog eltávolítása megváltoztatja a rágóapparátus természetes rendszerét!
 • Nem mindegy, hogyan étkezünk, mit és hogyan rágunk meg. Hiszen az egészség az étkezésnél kezdődik, ugye?
 • A foghiány csúnya, és mosolygásnál látszik. Ez ugyan esztétikai ok, de valós.
 • Nap mint nap látjuk mi magunk is a foghiányt, ami emlékeztet egy testrész elvesztésére. Lehet, hogy nem tudatosul ez mindig, de munkálhat a mélyben, akár szégyenérzetet ad. Tudod, hogy ez energiát rabló tudatállapot?

 

Rágni kell, ugye? Mosolyogni is jó lesz még idős korban is, ugye?

Milyen jó az, hogy nem kell puhábbakat enni, és lehet felszabadultan nevetni!

 

Hogyan lehet pótolni a fogat?

 

Vagy átíveléssel, vagy közvetlen pótlással.

Az átívelés a hídnak nevezett építmény, amikor ép, gyökérrel rendelkező pillérfogakat lecsiszolva azokra nem különálló korona kerül, hanem olyan korona, amik össze vannak kötve egy híddal.

 

Az egyedüli, önmagában álló pótlás a fogimplantátum, magyarul sokszor úgy nevezzük a folyamatot, hogy fogbeültetés.

Érdemes még megemlíteni a teljes alsó vagy felső fogsort pótoló All-on-4™ megoldást.

 

Mivel a csontszövet folyamatosan és alattomosan csökken a foghúzás után, egyáltalán nem mindegy, mikor kezdünk bele. Ezért ha akár csak egyetlen további cikket elolvasnál a fogimplantáció témában, ezt ajánlom.

Fogbeültetésre mi az optimális időszak?

 

Mit jelent a fogimplantátum, a műgyökér?

 

A fogimplanátum biokompatibilis anyag, amely azt jelenti, hogy a csontszövet teljesen befogadja, sőt hozzánő az implantátum felszínéhez. Ezt hívjuk műgyökérnek.

 

Ehhez az anyaghoz fogunk a csontosodási folyamat után felépítményt, vagyis kinézetre és funkcióra a régi fogainkhoz hasonlót készíteni. Ezt úgy mondjuk fogorvosi körökben, hogy pótoljuk a fog koronai részét.

 

Na jó, elmondanád egy kicsit érthetőbben?

 

Amikor kihúztuk a fogat, ott volt gyökér, benne a csontban. A csont élő szövet, képes alakulni, a foghúzás után például össze is fog húzódni. Ebbe a csontba vissza ültetünk valamit, ami a modern orvostudomány egyik csodája, a fog implantátum.

 

Két részből áll, a műgyökér, ami egy titán csavar – ez különleges anyaga és felületkiképzése révén képes becsontosodni a régebbi gyökér helyett, nagyjából annak helyére beültetve. Ezt természetesen egy erre képzett szájsebész helyezi el a fogíny alatt, a csontban. A csontanyag körbefogja, sőt magába fogadja, ráépül csont. Ha esetleg csontpótlás szükséges, azt egyszerűbb esetben mellé rakják, így egybecsontosodik.

 

A műgyökérre később, mikor becsontosodott, egy felépítményt helyeznek, ami szépen belecsavaródik az első behelyezett titáncsavarba, majd kialakítják az ínyt – ennek már lesz íny feletti része. Amilyen kinézetű és anyagú fogat vagyis felépítményt választunk, olyan fog kerül majd rá.

 

Kinézetre ugyanolyan lesz, mint bármelyik másik fogunk, és harapásélményben is nagyon hasonló.

 

Természetesen később, ha nem egy fogat pótolunk, lehetséges ezekre is hidat készíteni – ennek egy speciális esete, amikor 4 ilyen fogimplantátumra egy teljes fogívet építünk fel, ez az, amit már említettem, a All-on-4™ technika.

 

Nézzük az okokat, amiért NEM szoktak fog implantátumot választani

 

Sok oka lehet, és egy részével nagyon nem értek egyet. Amiket itt felsorolok, azok nem fogorvosi okok, hanem csakis laikus, vagy akár hiedelemből származóak.

 

 • Nem is tudnak róla – szinte megbocsáthatatlan indok, mert manapság már rengeteget beszélünk róla, több tíz éve benne szerepel a köztudatban.
 • Nem igazat, esetleg nem eleget tudnak róla – a cikkeimmel ezen is próbálok segíteni. De ha ez nem elég – mert bizony látni kell az adott helyet, környezetet, fogcsontanyagot is – akkor egy konzultáció minderre fényt deríthet
 • Drágának tartja – nos ez egy indok, de ki kell számolni. Ha a legkisebb hídról beszélünk, ami 3 tagú, az 2 fog lecsiszolásával jár, és 3 fog fogtechnikus általi megalkotásával, próbákkal. Látszik, hogy nem egyszerű és gyors művelet ez sem, ki kell számolni, mikor kerül már ugyanannyiba, mint egy fog beültetése.
 • Rizikós – tény, hogy van rizikó, de az mindig van. A fog NEM pótlásának a rizikója a legnagyobb, mert a foghiány melletti fog biztosan tönkremegy pár év alatt.
 • Horrortörténetek – igen, vannak, nem több, mint más gyógyító vagy divatos munkánál, legjobb példa erre a kozmetikai műtét lehetne, amiben szintén vannak rémes kinézetek, de ebbe nem megyek bele. Az ellenszer az, hogy jó hírű és nagy szakmai gyakorlattal rendelkező orvoshoz kell menni, esetleg többet is megismerni közülük.

 

Erősen leegyszerűsítve a fogbeültetés folyamata három alapvető részből és részfolyamatból áll:

1. műgyökér, azaz a fogimplantátum beültetése műtét során, - láthatatlan rész

2. 4-6 hónap múlva ínyformázás és felépítmény, - íny felett megmutatkozó rész

3. végül maga a fogpótlás, a végleges esztétikus korona. – látható, rágó és esztétikus rész

Ahhoz, hogy ez a hármas folyamat tökéletes végeredménnyel zárulhasson, több szakterület együttes munkájára van szükség.

 

Ha csak az újdonság vagy az információ miatt olvastál, akkor még olvasd el ezt is, lehet hogy valakinek szüksége lehet erre a környezetedben.

 

Ha érintett vagy, akkor kérj egy konzultációt. Ne feledd, a legnagyobb kockázatot akkor vállalsz, ha a foghiánnyal nem kezdesz semmit.

 

A fogbeültetés sikeraránya 98%. Ezt a fokú biztonságot megfelelő tervezéssel és előkészítéssel érjük el. Nem utolsó sorban kiváló eszközöket és a legmegbízhatóbb fogimplantátum márkákat alkalmazzuk. Teljes körű megoldásokat kínálunk egy vagy több foghiány, vagy akár teljes fogatlanság esetére.

Kevés csont esetén megbízható csontpótlási lehetőségeket nyújtunk.

forrás:budapestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.