Fogékszer és fogpiercing felhelyezése, és minden amit tudni érdemes!

2022. március 3.

Sok ember, vágyik a tökéletes mosolyra, éppen ennek az egyik oka, hogy a hölgyek körében egyre népszerűbbé válik napjainkban a fogékszer viselése.

 

Esztétikailag a végeredmény kétség kívül látványos, de lássuk milyen hatása van ennek az új divatnak a fogainkra. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy hogyan kerül fel a fogékszer fogainkra és mi szól mellette, valamint azt is milyen árnyoldalai vannak.

 

Fogékszer és fogpiercing felhelyezés

 

A fogékszert általában az oldalsó metszőfogra rögzítik, az elülső részre, ez a leggyakoribb eljárás, de természetesen figyelembe veszik a páciens kívánságát is, hiszen bármelyik elülső fogra felhelyezhető.

 

A fogékszert egy ún. adhezív technikával rögzítik a fogon vagyis fúrásra nincs szükség a beavatkozáshoz. Általában fogszínű tömőanyaggal, vagy ragasztóval rögzítik a fogzománchoz.

A fogékszer általában 1-2 évig a fogon a marad. Leggyakrabban drágakőből, kristályból, vagy strassz kőből készül.  Amennyiben gondolkodunk rajta, hogy fogékszer ékesítse mosolyunkat mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

 

Nagyon fontos, hogy mindenképpen szakember végezze a felragasztást, mely során speciális nem mérgező fogászati anyagokra van szükség.

 

Semmiképpen nem érdemes vele pl. otthon próbálkozni, a későbbi fertőzések, káros esetlegesen mérgező anyagok szájnyálkahártyán történő felszívódása miatt.

Lássuk milyen érvek és ellenérvek vannak fogorvosaink szerint.

 

Fogpiercing előnyei

 

Felhelyezése nem jár fájdalommal, és minimális előkészítést igényel. Kb 20 perc alatt elkészül. Több éven keresztül fennmarad, és a leszedése nem jár fogaink károsodásával.

 

Mire kell figyelni a fogpiercing felhelyezése után?

 

A felragasztást követően egy órán keresztül érdemes kerülni az étel és ital fogyasztást. Sőt a következő fél napban kerülni kell mindenféle szilárd táplálék fogyasztását. Egy óra letelte után azonban már bármilyen folyadékot ihatunk. Viszont a fogpiercing felrakását követő 12 órában tilos fogat mosni.

 

Fogékszer hátrányai és veszélyei

 

A fájdalom-mentes beavatkozás, és az esztétikus mosoly ellenére azonban érdemes megfontolni, hányszor alkalmazzunk ezt a szépészeti beavatkozást, hiszen a gyakori cserélgetés hosszú távon károsíthatja a fogzománcot.

Arra is érdemes oda figyelni, hogy ne válasszunk olyan ékszert ami túlságosan eláll a fogtól hiszen ezen fennmaradhatnak pl. az étel maradékok, és a nem megfelelő fogmosás esetén fogszuvasodáshoz vezet, és fogzománcunk is meggyengül.

A beavatkozás semmilyen kockázattal nem jár és nagyon ritkán fodul elő, hogy valaki panasszal élne. Ettől függetlenül érdemes elolvasni az Amerikai Orvosok Szövetségének a tájékoztatóját erről.

 

Kinek ajánljuk a fogpiercinget

 

A fogékszer felhelyezését nem mindegyik fogászat vállalja. Minden esetben a fogászati klinikák csak és kizárólag kifogástalan dentális állapot esetén vállalják a felhelyezését. Ha lyukas fogunk van vagy már sérült a fogzománcunk, akkor nem ajánljuk.

 

Hogyan kell tisztítani a fogpiercinget?

 

A fogpiercingek vonzerejét a csillogásuk adja. Szerencsére úgy alakítják ki őket, hogy ezt a csillogást minél hosszabb ideig megtartsák. Ettől függetlenül természetesen a fogékszer környékét is tisztán kell tartani és fokozatosan ügyeljünk a szájhigéniára.

mindennapos fogmosásról ne feledkezzünk meg, mert a fogékszer viselésekor a lepedékképződés megnő.

 

Gyakran ismételt kérdések

 

A fogékszer felragasztása során sérül a fogzománc?

 

Az egy tévhit, hogy a fogékszertól sérül a fogzománc. A beavatkozáshoz nincs szükség fúrásra, hanem, egy speciális ragasztóval rögzítik a foghoz, így semmilyen kár nem keletkezik a fogában.

 

Mennyi idő míg felkerül ez a dísz a fogunkra?

 

Ez egy nagyon gyors szépészeti beavatkozás. Mindössze 20 perc alatt elkészül.

 

Fogpiercing felhelyezése fájdalommal jár?

 

Ha fogékszeren gondolkodik és fél attól, hogy bármilyen fájdalomba lesz része, akkor megnyugtatjuk. Semmilyen fájdalommal nem jár.

 

A fogékszer mennyire tartós?

 

A fogpiercing egy speciális ragásztással kerül fel a fogra, így több évre szól.

 

Fogékszer házilag feltehető?

 

Fogpiercinget ne próbáljunk meg házilag feltenni. A megfelelő szakértelem és a prémium minőségű anyagok hiányában csak azt érhetjük el, hogy kárt teszünk a fogunkban.

 

Fogpiercing és fogékszer felhelyezését csak fogorvos végezze el és miden esetben kérjük ki a véleményét!

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk