Foghiány? Sokkal több, mint esztétikai hátrány

2020. július 7.

Vitathatatlan, hogy a magabiztos megjelenéshez elengedhetetlenek az ápolt, szép fogak.

 

Pozitív kisugárzásunkat a magánéletben és a munkahelyünkön egyaránt nagyban befolyásolja, hogy milyen bátran merünk mosolyogni és kommunikálni. A tökéletes mosoly azonban elképzelhetetlen teljes fogsor nélkül.

Ön gondolta volna, hogy a hiányzó fogak pótlására elsősorban mégsem esztétikai okokból van szükség?


A foghiány következményei

 

Bárkivel megeshet, és a legkülönbözőbb okok húzódhatnak a hatterében… a fog elvesztésének következtében kialakult foghiányt azonban minden esetben célszerű a lehető legrövidebb időn belül, művi úton pótolni. Az elvesztett fog, esetleg fogak ugyanis számos súlyos következményt vonhatnak maguk után:

 

1.) A szomszédos fogak elmozdulása

 

Az emberi szervezetben folyamatos változások mennek végbe, fogaink állapota és helyzete is folyamatosan változhat. A gravitáció a fogsorunkra is hatással van, melynek következtében a fogainkra egy, az ajkaink felé (előre) mutató erő hat. Ennek következtében a fogaink ebbe az irányba próbálnak mozdulni. Ezért abban az esetben, ha foghiány van jelen, a szomszédos fogak a hiány felé kezdenek dőlni. Ebben az esetben azonban a fogak koronája vándorol, a gyökerük a helyén marad.

 

Miért veszélyes?

 

A rágóerő ezentúl a megmaradt fogakon nem egyenletesen fog eloszlani, így a tartószövetek, vagyis az íny, és az állkapocscsont sérülni fog rágás közben, ami a fogak mobilitásához és elvesztéséhez vezethet.

 

2.) Az antagonista fogak kiemelkedése

 

Szervezetünk arra törekszik, hogy a hiányzó fogakat megpróbálja „pótolni” a szemközti állcsonton elhelyezkedő, közvetlenül a hiány alatti, vagy feletti fogakkal. Ilyenkor tapasztalható, hogy a szemközti fog kissé kiemelkedik az állkapocs- csontból.

 

Miért veszélyes?

 

A kiemelkedő fog gyökerének egy része szabaddá válik, ami fogérzékenységhez és fogkárosodáshoz vezet. Emellett a fog gyökerét a megváltozott pozícióban kevesebb csontállomány veszi körül, ami szintén a fog mobilitásához, és akár elvesztéséhez vezethet.

 

3.) A harapási pozíció megváltozása

 

Egyetlen fog elvesztése esetén csak részben, több egymás melletti fog elvesztésekor azonban teljes egészében módosul a harapási pozíció.

 

Miért veszélyes?

 

A megváltozott harapási pozícióhoz igyekszik alkalmazkodni a rágó ízület is, ami fájdalmas problémákat okozhat. A rágóizmok kétoldali egyensúlya felborul, ami gyakran az állkapocs kattogását, az ízületi fejek kopását és gyakran jelentkező fájdalmakat okozhat.

 

4.) Csontállomány- vesztés

 

Rágás közben a fogak, a rágóerő közvetítésével „edzésben” tartják a tartószöveteket. A fog elvesztése után keletkezett hiány helyén azonban a továbbiakban nem érvényesül ez az erő, ennek következtében a csont és az íny sorvadni kezd.

 

Miért veszélyes?

 

A fogpótlás lehetőségeinek kiválasztásakor döntő szempont a fogíny és különösen a csontállomány állapota. A károsodott szövetek sokszor nem teszik lehetővé az esztétikus művi pótlás elkészítését, és bizonyos esetekben az implantálás lehetőségét is kizárják.

 

Ne várjon!

 

Foghiányból sokféle létezik, egyetlen hiányzó fogtól akár a teljes fogatlanságig… Ami azonban közös, hogy minél előbb érdemes azokat pótolni.

A fogak pótlására számos lehetőség adott, a megfelelő eljárás kiválasztásához pedig az egyéni adottságok figyelembevétele az elsődleges szempont.
Napjainkban az implantálás a legkorszerűbb módszer a fogpótlás terén. A műgyökér beültetésének számos előnye van, így nem meglepő, hogy nagy népszerűségnek örvend a Páciensek körében. Az implantátumokkal bármilyen foghiány pótolható, az így készült felépítmény pedig még az igazi fognál is stabilabb, élethosszig tartó eredményt biztosít.

 

Ha már megtörtént a baj, és valamilyen oknál fogva elvesztettük a fogunkat/ fogainkat, a legtöbb amit tehetünk, hogy a lehető leghamarabb felkeressük Fogorvosunkat!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.