Foghúzás utáni ételek, italok. Mit lehet enni és inni fogműtét után?

2022. január 1.

Fogúzás után néhány napig fokozottan kell figyelnünk kell arra, hogy mit eszünk, illetve, hogy mit iszunk. Az alábbiakban ezzel kapcsolatban adunk pár hasznos tanácsot.

 

Kevés olyan ember él a világon, akinek még nem volt szüksége komolyabb fogorvosi beavatkozásra. A foghúzás ezek közül is egy szükséges rossz, és elmondhatjuk, hogy a fogorvos sem szereti: amíg lehet, biztosan megpróbálja megmenteni még a legbajosabb fogat is. Ha azonban azzal segítheti páciensét a legjobban, akkor a fog eltávolítása mellett dönt.

 

Függetlenül attól, hogy ez egy rutineljárás, fontos követni és betartani néhány orvosi tanácsot, hiszen foghúzás után a legfontosabb, hogy mielőbb visszatérhessen az élet a régi kerékvágásba.

 

Az alábbiakban olyan tanácsokat foglaltunk össze, amivel jelentősen megkönnyítheted a saját dolgod a lábadozás idejére.

 

Közvetlenül foghúzás után mikor lehet enni és inni?

 

Mindenki szeret enni, és az egészséges étkezés az ép test (és nem túlzás, hogy az ép lélek) kulcsa. Arról nem is beszélve, hogy a felépüléshez energiára van szüksége a szervezetnek, amit táplálékból nyerünk.

 

Szájsebészeti műtét után azonban nem megy minden úgy, mint a karikacsapás: vannak bizonyos ételek, melyeket kerülni kell, más ételeket pedig egyszerűen képtelenek lennénk megenni frissen kihúzott foggal. 

 

Lássuk, mit és meddig érdemes kerülni és betartani!

 

  • Közvetlenül foghúzás után – gondolunk itt az első percekre, órákra – a legjobb, amit tehetünk, hogy megteremtjük azokat a körülményeket a szájüregben, melyek elősegítik a sebgyógyulást. Ez különösen akkor igaz, ha a fogeltávolítás nem sebészi úton történt, tehát nem varrják be a fogínyt. Ekkor a seb fertőzésre érzékeny, tehát étkezés során bizonyos ételeket el kell kerülni a mielőbbi gyógyulás érdekében.
  • De vigyázzunk, öblögetni nem ajánlott! Arra is érdemes figyelni, hogy kerüld a nagyon hideg és a forró folyadékokat is. Tejet, tejszármazékokat tartalmazó italokat szintén érdemes elhagyni a gyógyulás idejére.
  • A gyógyulás első, legérzékenyebb szakasza jellemzően 5 napig tart, ebben az időszakban kell a legjobban kímélni a szájüreget a szélsőséges hatásoktól (szélsőséges hőmérséklet, ütések, sport, és bármilyen olyan jellegű tevékenység, ami megerőltető lenne az állkapocs vagy a fogíny számára.)
  • Gyakran előfordul, hogy a foghúzást követő 2-3 hétben is fájdalmakkal kell szembenézned: nyugodtan enyhítsd ezeket fájdalomcsillapítóval, amikor szükséges. Az ajánlott mennyiséget ne lépd túl!

 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.