Fogínygyulladás tünetei és kezelése akár házilag is

2022. március 3.

A fogínygyulladás gyakran igen nehezen beazonosítható szájüregi betegség. Tüneteit a beteg általában csak akkor érzékeli, ha már súlyossá vált a helyzet, és mielőbbi fogorvosi ellátást igényel a páciens állapota.

 

Érdemes minden nap – a reggeli és esti fogmosáskor – egy rövid rutinellenőrzést végezni az íny és a fogak környékén. A következő tünetek még enyhe formában is árulkodó jelekkel szolgálhatnak:

 

Tünetei:

  • fogíny elszíneződése: vöröses, esetenként lilás duzzadt fogíny

  • fogíny fájdalom: érintésre, ingerlésre rendkívül érzékeny fogíny

  • fogínyvérzés – akár éjjel, nyugalmi állapotban is, de főként fogmosás alkalmával

  • kellemetlen, jellegzetes szájszag, rossz lehelet

 

A fogínygyulladás egy összetett tünetegyüttest is produkálhat, megértéséhez pedig fontos lehet, hogy tisztában legyünk a fogíny felépítésével.

 

Ínygyulladás következményei

 

Ahogy fentebb is írtuk a fogínygyulladás kezdeti szakaszban nem jár erős tünetekkel. Fontos megjegyezni azonban: ha hosszú ideig elhúzódik a betegség, bizony származhat belőle komolyabb gond is, ami már szakember beavatkozását követeli. A kezeletlen fogínygyulladás súlyos következményekkel, szövődményekkel is járhat.

 

Fogínygyulladás lehetséges szövődményei

 

Mint minden gyulladás a szervezetben, úgy a fogínygyulladás is továbbterjedhet a test más területeire, szöveteire. Megtámadhatja akár az arccsontokat is, átterjedhet az állkapocs csontállományára. A folyamattal fokozott fogkőképződés jár, mely az íny alatt és felett is megjelenhet. Kialakulhat a fogak és a felpuhult íny közötti mély, tátongó „hasadék” is, ezt gyakran „tasakként” emlegetik a rendelőben.

 

Mindezek hatására a halmozódó baktériumok egyre nagyobb teret nyernek maguknak a szájüregben, mellyel nemcsak, hogy egyre súlyosabb betegséget okoznak a páciensnek, de az erősödő szájszaggal is megnehezítik a beteg mindennapjait.

A kezeletlen ínygyulladás következtében a csontszövetek is puhulni kezdenek, melyeknek a feladatuk a fogak stabilan tartása. Így hát, a legsúlyosabb esetben a kezelés nélkül maradt fogak idővel egyszerűen kihullnak.

Fontos megjegyezni, hogy a gyulladt fogíny nem csak azért veszélyes, mert számtalan szövődménye alakulhat ki. Duzzadt, beteg fogínnyel a fogszabályozást sem lehet megkezdeni, hiába kínál a piac ma már igen esztétikus és kényelmes szerkezeteket, mint például a átlátszó fogszabályozók.

 

Mit tehetünk hát, hogy mielőbb elejét vegyük ennek az aránylag gyakori megbetegedésnek?

 

Az ínygyulladás kezelése

 

Gyulladt íny kezelése a fogorvosi rendelőben

 

A szakvélemény szerint a fogínygyulladás egy rendkívül jól és aránylag könnyen kezelhető betegség. Megfelelő figyelem-ráfordítással visszafordítható és teljesen megszüntethető a folyamat. Lássuk, mit csinál a fogorvos, ha gyulladt fogínnyel akad dolga:

  • A fogakat alaposan megtisztítja, eltávolítja a plakkot és a fogkövet.

  • Indokolt esetben a fogorvos antibiotikumot, antibakteriális szájvizet is felírhat.

  • A kezelés csak akkor lesz sikeres, ha a páciens változtat fogmosási szokásain, és alaposabban, körültekintőbben és gyakrabban mos fogat, mint korábban. Az elektromos fogkefe használata ebben az esetben elengedhetetlen!

 

Fog és ínygyulladás kezelése házilag

 

Addig is, míg nem jutunk el a fogorvoshoz, érdemes lehet házi praktikákhoz folyamodnunk. FONTOS: ezeket csakis a kezdeti stádiumban szabad alkalmazni, azonban a tünetek észlelésekor csakis az vezethet célra, ha felkeressük fogdoktorunkat. Az antiszeptikus szájvízzel, öblögetővel, ecsetelővel ugyan nem ártunk, de a problémát ezek a szerek még átmenetileg sem tudják megoldani. A szakemberek nem ajánlják a fogínygyulladás otthoni kezelését, hiszen amik okozzák az igazi gondot – a fogkő és a megvastagodott plakk –, házi praktikákkal nem szüntethetők meg.

 

Az ínygyulladás megelőzése

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni tehát: a fogíny-, fogágy-, fogbetegségek igazi és örökzöld megelőzése a rendszeres fogmosás, fogselymezés, és a szájvíz mértékletes használata, és a rendszeres – minimum félévente esedékes – fogorvosi szűrővizsgálat!

Ezen kívül igyekezzünk kerülni a fogzománcra és az általános szájhigiénére ártalmas szokásokat: a dohányzást, az édességek gyakori nassolását és a szénsavas italok fogyasztását is.

Valamint kerüljük a stresszt is! Mert, ha hisszük, ha nem akár közvetett módon fogbetegséget is okozhat.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk