Fogínyvérzés gyógyítása, kezelése

2022. április 4.

Nem kell azonban nagyon megijedni, hiszen az esetek számottevő többségében a nem megfelelő szájhigiénia okozza a fogínyvérzést. Összeszedtük néhány pontban, mire érdemes figyelmet fordítani, ha fogínyvérzést tapasztalunk.

 

  • A fogínyvérzésben érintett területet nem szabad elhanyagolni! Pont ott van a legnagyobb szükség az alapos tisztításra, ahol a baktériumok felhalmozódtak. Ezzel segíthetjük elő leginkább a fogínyvérzés megszűnését, ha alaposan megmossuk a szóban forgó területet is a fogkefével. Ez rendszerint nem jár különösebb fájdalommal. Ha ez elmarad, további problémákkal kell számolni., az íny még inkább vérezni kezd idővel, és így tovább… Mossunk tehát alaposan meg minden területet a kefével, különös tekintettel a vérző szegmensekre!
  • A rendszeres és alapos fogmosás mellett a szájvizek is jó szolgálatot tehetnek. Ezekből már alkoholmentes változatok is kaphatók, így a várandós hölgyeknek sem kell lemondaniuk a fog- és szájápolás e módjáról.
  • Szerezzünk be fogköztisztító kefét és fogselymet! Ezek az eszközök jó néhány évre megóvhatnak minket a komolyabb fogászati beavatkozásoktól, pedig naponta csak néhány percet kell rászánnunk.
  • Ügyeljünk arra, hogy rendszeressé váljon a fogkőeltávolítás. Időnként jelentkezzünk be fogorvosunkhoz, és egyeztessünk vele a műveletről. Súlyos fogkövesség esetén majdnem biztos a súlyos fogínyvérzés, így a fogkőeltávolítás az első lépés, ha a baj már kialakult.
  • fogínyvérzés elleni gyógyszert nem javasolják a fogorvosok, indokolt esetben azonban szükség lehet rá. Ilyen például, ha a páciens immunhiányos beteg.
  • Különböző gyógyfogkrémek is a javunkra válhatnak fogínyvérzés esetén. A hatásmechanizmusuknak hála az íny kapillárisai összehúzódnak, így kevésbé vérzik az íny – viszont ez csak a tünetek elfedésére jó, a fogínygyulladást önmagában nem szünteti meg.

 

Hogyan gyógyulhat ki a páciens a fogínyvérzésből?

 

Attól függ, mennyire súlyos problémával állunk szemben, hiszen a súlyossággal arányos idő alatt lehet teljesen helyrehozni az ínyt. Ha enyhe a tünet, egy hétnyi kiemelt odafigyeléssel is megszüntethetjük a problémát, de azt azért jó szem előtt tartani, hogy tartani is kell magunkat új, alaposabb szájápolási szokásainkhoz.

 

Hogyan előzhetjük meg a ínyvérzést?

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy minden fogászati probléma elkerülésének alapköve a megfelelő, rendszeres és alapos szájápolás és fogmosás.

 

Ahogy azt már a fentiekben is említettük, az állapotos hölgyeknek külön érdemes figyelmet szentelniük a fogápolásra, hiszen ők fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve hormonháztartásuk megváltozott működése miatt. Jellemző a várandósok nőknél, hogy az ötödik-hatodik hónapban vérezni kezd az ínyük, és duzzadtabbá, ödémásabbá válik idővel.

 

A fogínyvérzésre tehát sose legyintsünk, hiszen ez már egy kialakult gyulladás tünete, ami ellátás híján tovább súlyosbodhat.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk