Fogmosással távol tartható az ízületi gyulladás

2019. július 7.

A kutatók összefüggést mutattak ki, a fogínybetegségért felelős baktérium és a reumatoid arthritisz korai kialakulása, valamint a betegség gyorsabb előrehaladása és súlyossága között.

 

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az általános népességhez képest a periodontális (fog körüli) betegségben szenvedő személyek esetében nagyobb a reumatoid arthritisz előfordulásának kockázata, és a reumatoid arthritiszben szenvedő betegekben legalább kétszer nagyobb a periodontális betegség gyakorisága.

 

A Porphyromonas gingivalis baktérium egy peptidil-arginin-deimináz (PAD) nevű enzimet termel. A Louisville-i Egyetem fogorvostudományi karának kutatói kimutatták, hogy a PAD bizonyos fehérjék maradékát citrullinná változtatja, és a szervezet ezeket a fehérjéket betolakodóként azonosítja, ami immunválaszt vált ki. Reumatoid arthritiszes betegekben ezt olyan krónikus gyulladásos válasz követi, ami az ízületekben a csont és a porc pusztulásához vezet.

 

A kutatást vezető Dr. Jan Potempa elmondta, hogy eredményeik arra utalnak, a bakteriális PAD alkothatja a mechanikus összefüggést a P. gingivalis okozta periodontális betegség és a reumatoid arthritisz között, bár ezt a következtetést további kutatásokkal is meg kell erősíteni.

 

Dr. Potempa kutatócsoportja egy másik szájüregi baktériumot, a Prevotella intermediát is vizsgálta ugyanezen hatások szempontjából, de kiderült, hogy ez nem termel PAD-t, és nem fejti ki az ebből eredő hatásokat. A PLOS Pathogens szaklapban publikált tanulmányában a szakértő azt írta, remélhetőleg ezek az eredmények új utakat nyitnak majd a reumatoid arthritisz kezelésében és megelőzésében.

Forrás: medipress.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.