A fogművész

2019. március 3.

Rendelői csapatbemutatónk mai szereplője a fogak művésze, vagyis a fogtechnikus.

 

Ő a fogorvos “láthatatlan” kollégája, a legtöbb beteg sose találkozik vele – olyan, mint Columbo hadnagy felesége. A munkája azonban igen látványos, elvégre ő készíti el a hidakat, koronákat, fogsorokat, héjakat, és persze kedvencemet, az inalyt. Sőt, még azt is neki köszönhetjük, ha az implantátumra végre fogpótlás kerül!

 

A fogtechnika történelmileg az ékszerészet testvére, és ez ma is érezteti hatását: aprólékos, művészi, és drága. Régen szinte csak a királyok engedhették meg maguknak az egyedileg készített fogpótlások viselését, és ezeket jellemzően az udvari ékszerész készítette. Az arany, mint fogászati anyag napjainkban már kisebb jelentőségű, de még most is azt tekintjük “arany standardnak”.

 

Honnan tudja a fogtechnikus, hogy nekem milyen fogat készítsen?

 

A fogorvos és a technikus között a kommunikáció legfontosabb eszköze – ma még – a lenyomat. A lenyomatvétel sokak számára kellemetlenségnek tűnhet, de legalább olyan fontos része a fogpótlás készítésének, mint maga a csiszolás. A technikus ugyanis a lenyomatban rögzített “információt” kapja meg rólad: ez alapján találja ki, hogy hol- mi hiányzik, és hogy lehetne azt pótolni.

 

Nem lehetne kihagyni a lenyomatot?

 

Újabban nagy lendülettel terjed a digitális fogászat. Van olyan technológia, hogy lenyomat helyett egy kamerával aprólékos “felvételt” készítünk a fogaidról – a digitális lenyomatot veszünk – és ezzel dolgozik utána a fogtechnika. A módszer izgalmas és ígéretes, de úgy néz ki, még sok idő kell, amíg általánossá válik.

 

Honnan tudja a technikus, hogy milyen színű a fogam?

 

Az esetek nagy részében ezt az információt fogszínkulcs segítségével határozzuk meg. Előfordulhat olyan különleges helyzet, hogy fotót is készítünk a fogaidról, de a legbiztosabb, ha személyesen találkozol a fogtechnikussal.

 

Hol találkozhatok a fogtechnikussal?

 

A fogtechnikai laboratóriumban. A fogtechnikus csak ritkán dolgozik közvetlenül a rendelő mellett – habár ez egy igen szerencsés körülmény lehet. Azonban vannak olyan esetek, amikor ő is eljön a rendelőbe, mert így tudja meg a legtöbbet az éppen készülő munkáról. A fogtechnikus ugyanis tudja, hogy a fogakhoz minden esetben tartozik valaki, csak ő ritkábban szembesül ezzel, mint a rendelői csapat többi tagja. Néha előfordulhat, hogy valamilyen okból neked kell elmenned a fogtechnikushoz  – ez lehet egy szín próba, vagy olyan fogtechnikai jellegű javítás, ami fogorvosi munka nélkül is elvégezhető.

 

Mennyi ideig tanul egy fogtechnikus?

 

Az alapképzés OKJ rendszerben egy év. Már sejtheted, hogy egy ilyen aprólékos, művészi szakmát közel sem lehet ennyi idő alatt elsajátítani. A fogtechnikus gyakornokok sok munkával eltöltött év alatt “másszák meg” a ranglétrát, amíg vezető fogtechnikussá válhatnak.

 

Minden fogpótlást ugyanaz a fogtechnikus készít?

 

Általában nem. A fogtechnikusok különböző területekre szakosodnak, és a laborban csapatként dolgoznak együtt. Így van olyan, aki elsősorban fémekkel dolgozik, van, aki a porcelánhoz ért legjobban, és van olyan is, aki a műanyagos munkákra specializálódik. Az elkészült fogpótlás sok ügyes kéz munkáját dicséri!

 

Egy barátom fogtechnikus. Meg lehet azt oldani, hogy ő készítse a fogaimat?

 

Nincs elvileg akadálya, de én mégis inkább lebeszéllek róla! Az orvos és a fogtechnikus – akivel rendszeresen együtt dolgozik – hosszú évek munkájával “csiszolódnak” össze. Az első közös munkáknál nagyobb a hibalehetőség, mert a technikus és orvos között még nincs meg a kellő összhang. Elsőre aligha alakul ki az a szintű kommunikáció, hogy “fél szavakból is értsük egymást”. Ráadásul a fogorvos munkája olyan egyedi, mint a kézírás. A technikusnak is kell némi gyakorlás, amíg tökéletesen megtanulja “olvasni” azt. Az esetlegesen felmerülő garanciális problémák még tovább tetézik az ilyen esetek nehézségeit.

 

Eljöhet az idő, hogy a fogakat 3D nyomtatóval készítik?

 

A jövőt nem látjuk előre, de a fogtechnikus szerepét aligha veszi át a számítógép. A tervezés és elkészítés már ma is történhet digitálisan – többnyire CNC esztergával; de léteznek 3D nyomtatási technológiák is a fogászatban. Mindehhez azonban szükség van a jó szakemberre, akinek a digitális munkák egyediségét és szépségét köszönhetjük. A számítógép a fogtechnikusnak nem ellensége, hanem hasznos munkaeszköze.

Forrás: Fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.