A fogszabályzó mellett tönkre mehetnek a fogaid?

2020. július 7.

3 lépés az egészséges fogakért!

A megfelelő szájhigiénia elérése és fenntartása érdekében minden esetben személyre szabott, egyéni orálhigiéniés tanácsadás szükséges. Különösen igaz ez a rögzített fogszabályzót viselő személy esetében.

A hagyományos fogmosási technikák a rögzített készüléket viselő személy esetében nem biztosítják a megfelelő szájhigiénét, ahogy a hagyományos tisztító eszközök sem. Az orthodontiai kezelés során ezért mind a páciens szájhigiéniája, mind pedig a kezelés hatékonyságának szempontjából kiemelkedően fontos a megfelelő szájhigiénés technikák, és eszközök alkalmazása. Különös figyelmet kell fordítani a brackettek körüli területre, ahol az akadályoztatottság miatt az öntisztuló folyamatok nem érvényesülnek, illetve a fogak közötti, valamint a brakcettek körüli részekre, ahova csak nehezen tud eljutni a páciens a tisztító eszközökkel.

 

Bár minden esetben egyénileg kell megválasztani a tisztítási módszereket, általánosságban elmondható, hogy egy ún. „háromlépcsős” tisztítással rendkívül hatékonyak lehetünk. A háromlépcsős tisztítás tulajdonképpen egy kombinációja a hagyományos fogmosási technikáknak, melyeket együtt alkalmazva biztosíthatjuk a fogak, a brackettek, és az íny megfelelő tisztítását, a lepedék és a baktériumok eltávolítását.

1.lépés

Az első lépés a brackettek tisztítása. Ehhez a kefe sörtéjét először a fog felszínére merőlegesen tartjuk, és a bracketteken előre- hátrairányuló mozgást végzünk, majd a kefét 45 fokos szögben megdöntve a brackettek felett, illetve alatt folytatjuk a tisztítást, szintén előre- hátra irányuló mozgással. Ezzel a módszerrel hatékonyan távolítható el a brackettek felszínén, illetve a brackett talpa körül letapadt lepedék, anélkül hogy kárt tennénk a felragasztott készülékben. Ez a lépés elsősorban a megfelelő szájhigiénia fenntartása céljából fontos, ugyanakkor nem elhanyagolható a kezelés hatékonyságának szempontjából sem. Egyes, zárszerkezetű bracketteknél ugyanis a fogak mozgatását is akadályozhatja, ha nincs megfelelően tisztán tartva a brackett, amely könnyen befogkövesedhet, így az nehezebben mozog majd az íven.

A brackettek tisztítása

2.lépés

A második lépés a fogközök, illetve a brackett- az ív- és a fogak közötti terület tisztítása. Ez a terület a legnehezebben hozzáférhető a rögzített készüléket viselő személy számára, ezért különösen nagy figyelmet kell szentelni rá, hiszen az ételmaradékok előszeretettel szorulnak be az imént említett területre. Számos segédeszköz biztosítja azt, hogy az ételmaradékok és a lepedék ezekről a területekről is hatékonyan eltávolítható legyen.

A fogközök tisztítása

A harmadik lépés az íny tisztítása, amely az egyik legfontosabb lépés a rögzített fogszabályzó viselése esetén. Azáltal ugyanis, hogy a brackettek felragasztásra kerülnek, az íny és brackett közötti területek az addig megszokott fogmosási technikával hozzáférhetetlenné válnak, így a baktériumok könnyen elszaporodnak ezen a területen, ínygyulladást okozva.

Az íny tisztításához a fogkefe fejét az íny irányába forgatjuk, és kb. 45°- os szögben az íny felé döntve, enyhe nyomással apró körkörös mozdulatokat végezve vezetjük végig a kefét az ínyvonal mentén.

A megfelelő fogkefe

Rögzített fogszabályzó viselésekor -ha a fogkefe kiválasztásáról van szó- elsősorban az elektromos fogkefét javasoljuk, hiszen ebben az esetben kiemelten fontos a hatékonyság. A fogkefe fej kiválasztásánál érdemes odafigyelni arra, hogy olyan fejet válasszunk, ami csak sörtéből áll, és nem rendelkezik ún. polírozó koronggal, vagy választhatjuk a speciálisan fogszabályozó készülékhez kialakított elektromos fogkefefejet is, mellyel kíméletesen végezhető a tisztítás a fogközöknél is, emellett az ortho fej nagyobb mértékű plakkeltávolítást eredményezhet, mint a normál fej használata.

Ha mégis inkább a kézi fogkefét választaná, minden esetben speciális, ortho fejjel rendelkező manuális kefét válassza. Az ortho fogkefék legfontosabb tulajdonsága, hogy a fej kifejezetten a rögzített fogszabályozó készülékhez „kompatibilisen” van kialakítva: a fej középső részén rövidebb sörtékkel rendelkezik, így a kefe sörtéi megfelelő hatékonysággal tisztítják a készülék egyes elemeit, hiszen a rövidebb sörtéket nem tolják szét a brackettek, így érvényesülhet a tisztító hatás

Fogköztisztító eszközök

A fogak és a brackettek, valamint az ív közötti területek tisztítására a legalkalmasabb a fogköztisztító kefe használata, melynél fontos kiemelni, hogy nem elég pusztán az ív mögötti terület tisztítása, hanem enyhe nyomással a bracketthez simítva, annak minden oldalát meg kell tisztítani. A fogköztisztító ezenkívül kitűnően alkalmas a bracketteken lévő kampók mögötti terület alaposabb tisztításához is, ahova a fogkefével nehezebb a hozzáférés. Ugyanezen területek tisztítására fejlesztették ki az egycsomós kézi fogkefét, mellyel könnyen elérhetők ezek a területek is.

A fogközök tisztítására a leghatékonyabb eszköz a superfloss, melyet könnyebb átvezetni a brackettek között, illetve az ív alatt. Használata megegyezik a hagyományos fogselyemével: az ív alatt átvezetve a fogselymet áthúzva a kontaktponton, levezetjük egészen az íny alá, majd a fogfelszínhez simítva iniciális irányban lehúzó mozgást végzünk a lepedék eltávolítására. A technika alkalmazása nagyobb odafigyelést igényel a rögzített készülék viselésekor, erre hívjuk fel a páciens figyelmét, és gyakorlatban mutassuk meg számára helyes technikát. Emellett motiválásként érdemes elmondani, hogy a fogközök tisztításának elhanyagolása vezet a legtöbb esetben az approximális területeket szuvasodásához, illetve a papillák megnagyobbodásához, és az ínygyulladás kialakulásához.

A megfelelő fogkrém

Fogszabályzó viselésekor nagyobb mennyiségű plakklerakódásokkal kell számolnunk, ami jelentősen megnöveli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Ezért nagyon fontos a megfelelő fogkrém kiválasztása is. Mivel a fluorid ellenállóbbá teszi, és megerősíti a fogzománcot, érdemes fluorid tartalmú fogkrémet választani, illetve ma már léteznek kifejezetten a rögzített készület viselő páciensek részére kifejlesztett, emelt fluorid tartalmú fogkrémek is, melyek egyéb speciális összetevőik révén támogatják az íny épségének megőrzését is.

Szájöblögetők, szájvizek

A hatékonyság növelése, és megtartása érdekében minden esetben javasoljuk a szájöblögetők, szájvizek használatát, hiszen az öblögetés során az antibakteriális hatóanyagok így azon területekre is eljutnak, ahova a fogkefével, és az egyéb tisztítóeszközökkel sem érünk el. A szájvizek között is találhatók kifejezetten a rögzített készüléket viselő páciensek részére kifejlesztett termékek, amelyek hasonlóan a fogkrémekhez, egyéb speciális összetevővel is rendelkeznek, melyekkel elsősorban az íny egészséges állapotának fenntartását is segítik. Ilyen speciális szájvíz a Vitis orthodontic, vagy a G.U.M. ortho.

A sokáig el nem távolított lepedékből dentális plakk, majd az idő előrehaladtával fogkő képződik, ezért is javasoljuk a fogorvosi rendelőben -különösen a fogszabályzó kezelés ideje alatt- egyéntől függően 3- 4 havonta a komplex dentálhigiéniai tisztítást beiktatását, amely során szakember segítségével eltávolítjuk a fogakról és a brackettekről a fogkövet, illetve a lerakódott lepedéket, és elszíneződéseket. A fogak közötti területeken érdemes továbbá helyi fluoridálást is alkalmazni, mellyel megelőzhetjük a caries kialakulását a tisztítás során nehezen hozzáférhető helyeken.
Tegyen Ön is fogai egészségének megőrzéséért, és jelentkezzen be hozzánk!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.