Fogtömés után miért fáj a fogam? Lehet fájdalom tömés után is?

2022. március 3.

A fogtömés a leghatékonyabb fogmegtartó kezelés. 

 

Ha még időben észreveszi a fogorvos a szuvas fogat, akkor kisebb beavatkozással még meg tudja menteni és megmenekülünk a foghúzás gyötrelmeitől.

 

De mit tudunk tenni, ha fogtömés után elkezd fájni a fogunk? Fogtömés után miért és mitől fáj a fogunk?

 

Most voltam fogorvosnál, de a tömött fog fáj! Hogy érezhetek fájdalmat ott?

 

Te is így jártál? Pár napja voltál fogorvosnál, betömte a fogadat és mégis fáj? Végigszenvedett a fogászati kezelést és most nem érted, mitől is fájhatna a fogad?

Fogtömés után ha a páciens hazamegy és már a fájdalomcsillapító hatása elmúlik, akkor érezhet sajgó fájdalmat. Az alábbiakban részletezem, hogy milyen okai lehetnek a tömés utáni fogfájásnak.

 

Fogtömés utáni fájdalom leggyakoribb okai

 

Ahhoz, hogy megértsük, hogy milyen fájdalmaink lehetnek, egy kicsit bele kell ásnunk magunkat a fogtömés folyamatába.

 

Fogszuvasodás kialakulása és kezelése röviden

 

Ha fatömésről beszélünk, akkor a fogszuvasodásnál kell kezdenünk. A fogszuvasodáskor a fogzománc sérül és fogakon lyukak keletkeznek.

Eőször a zománcot támadja, de amint eléri a fogzománc alatti dentint a fogfájás felerősödik.

A dentin is képes védeni valamennyire a fog belsejét, de ekkor már fog szövetei károsodnak és szükségesség válik a fogtömés.

Fogtömésnek több féle fajtája létezik. Erre most külön nem térek ki, van egy teljes bejegyzés a fogtömés különböző fajtáiról. Érdemes azt is elolvasni.

 

Fogtömés utáni fájdalom leggyakoribb okai a fogat ért trauma

 

Ha a fogszuvasodás miatt sok szövetet és dentint kell eltávolítani a fogból, tehát nagy volt a kezeléskor a fogon lévő lyuk és így közel volt a fogbélhez, ahol a fogidegek találhatóak, akkor jópár napig érzékeny lehet a fog. Maga a fogtömés ilyenkor egy kisebb traumának fogható fel a fog számára.

 

Mit tegyünk ilyenkor?

 

Ilyenkor legyünk türelmesek. Amikor lehorzsoljuk a lábunkat, annak is kell idő míg meggyógyul. A fognak is kell. Adjunk neki pár napot.

Ha viszont még 2 hét után is érzünk fájdalmat, akkor menjünk vissza a fogorvosunkhoz.

 

Harapáskor jelentkező fájdalom, mert a fogtömés nem illeszkedik megfelelően

 

Ha a fogfájás akkor jelentkezik, amikor ráharapunk a fogra, akkor előfordulhat, hogy fogtömés nem megfelelően illeszkedik, vagyis lehet, hogy magas az adott fogra.

Amikor a fogorvosnál voltunk, akkor a fogtömés után össze kellett szorítani a fogunkat, hogy ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a tömés. Ez az esetek többségében elegendő, de kis hibaszázalék van.

Gondoljunk csak bele. Érzéstelenítőt kaptunk és már lehet, hogy már fél órája a fogorvosi székben vagyunk nyitott szájjal. Könnyen elképzelhető, hogy jónak éreztük, de csak később derül ki, hogy magas lett a tömés.

 

Mit tegyünk ilyenkor?

 

Gondolom, mindenki kitalálta, hogy mi lesz a megoldás. Igen, sajnos vissza kell mennünk a fogorvoshoz. Otthon ezt a problémát nem tudjuk orvosolni. Minél hamarabb kérjünk időpontot. Feleslegesen ne szenvedjünk.

 

Egyre fokozódó kisugárzó fájdalom, ami nem múlik fogtömés után

 

Vannak esetek, amikor a fogszuvasodás nagyon mély és a fogorvos kicsi esélyt lát rá, hogy a fog megmenthető, de mégis közösen a pácienssel a tömés mellett döntenek. Mindenképp érdemes a fog megmentésére egy kisérletet tenni, de számolni kell azzal, hogy a kezelés ellenére van rá esély, hogy a fog elhal. Ezt előre nehéz megjósolni.

Ha ez bekövetkezik, akkor a tömés után fájdalmat érzünk, ami egyre erősebb lesz és nem múlik.

 

Mit tehetünk?

 

Jelentkezzünk be a fogorvosunkhoz és addig pedig szedjünk a fogfájásra gyógyszert.

 

Allergiás reakció a fogtömés anyagára

 

Előfodulhat, hogy a páciens allergiás a tömöanyagokra. Ilyenkor a fájdalomnak nincs előjele. Nem harapásra, hidegre vagy melegre lép fel. Ilyenkor mindenképpen keressük fel fogorvosunkat.

 

Nem kell megijedeni, ha fogtömés után a tömött fog fáj

 

Tömés után fogfájás vagy fogérzékenység nem mindenkinél jelentkezik. A legtöbb esetben nem is szokott előfordulni. Nagyban függ a fogszuvasodás mértékétől és a beavatkozás súlyosságától.

Ha nálad előfordul és pár nap után nem javul a helyzet, akkor mindenképp menjünk vissza a fogorvosunkhoz.

 

Gyakori kérdések tömés utáni fogfájdalomról

 

Nagyon fáj a fogam tömés után. Hogyan tudom csillapítani a fogfájást?

 

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb dolog, ami történhet. Egy csapásra tönkreteszi a hangulatunkat és hirtelen nem is tudjuk mit tehetnénk ellene. Sokan nem tudják, de számos praktika létezik fogfájás ellen, amivel otthon tudjuk csillapítani az erős fogfájást.

 

Bedagadt az arcom fogtömés után? Mit tudok tenni?

 

Bármilyen fogászati kezelés után, ha ennyire drasztikus változást észlelünk, akkor azonnal keressünk fel egy fogorvost. Nem érdemes napokat várni!

 

Enni és inni lehet tömés után?

 

A fogászok egységes álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy 2-4 óra múlva már nyugodtan ehetünk. Ez az idő, amikor az érzéstelenítő már kimegy a szervezetünkből. A tévhittel ellentétben nem azért nem szabad ennünk, mert a fogtömés nem szilárdult meg, hanem mert az érzéstelenítő miatt nem biztonságos. Például félre is nyelhetünk.

 

Edzeni mehetek közvetlenül kezelés után?

 

Mindig a fogászati kezelés nagyságától függ. Egy egyszerűbb tömés miatt kár kihagyni az edzést. Ha volt érzéstelenítés, akkor azért várjunk 2-3 napot.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk