Fogzománc helyreállítása és erősítése!

2022. június 6.

A fogak megfelelő ápolása alapvető feladatunk, sokan mégis csak akkor keresnek fel szakorvost, ha már baj van.

 

A leggyakoribb panasz a fogzománc elvékonyodása, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Pedig könnyen megelőzhető lenne.

 

Bár avatatlan szem nem biztos, hogy észreveszi, de a fogszuvasodás első lépcsője, amikor a fogzománc elkezd elvékonyodni. A fogzománccal viszonylag keveset foglalkozunk, persze fogmosáskor a zománcot sikáljuk, hogy szép tiszta, lepedékmentes és fehér maradhasson, de tudatosan mégis keveset teszünk az épségéért.

 

Talán meglepő lehet, de nem mindegyik fogkrém tesz jót a fogzománcnak, és sokaknak az is újdonság, hogy igen is tudjuk erősíteni, helyreállítani, pótolni.

 

Ahhoz azonban, hogy a fogzománc védelmét vagy ápolását a lehető legjobban végezhessük, először is tudnunk kell, miről is van szó igazából? Mi a fogzománc szerepe, mik károsítják, és mi mit tehetünk ellenük?

 

Mi a fogzománc?

 

A fogzománc lényegében a fogaink külső rétege. Ez az első védelmi vonal, a szerepe is ez, védi a fogak belső rétegeit, valamint a dentint.

 

Ásványi anyagokból épül fel, lényegében a szervezetben található egyik legkeményebb anyag. A vastagsága eltérő lehet a különböző fogak felületén, a fogak őrlőfelületén vastagabb, és az íny felé haladva vékonyodik.

 

Ez egyrészt a külső hatások miatt következhet be: káros szokások vagy helytelen táplálkozás miatt. Másrészt, ahogy öregszünk is gyengül a zománc összetétele.

 

A fogzománc kopása egy fájdalommentes folyamat, sokszor észre sem vesszük, hogy valami probléma van a fogainkkal, csak amikor már kilyukadnak. Pedig számos lehetőség van a védelmére, ahogyan a helyreállítására is.

 

A rendszeres fogászati szűrővizsgálat ezért is fontos, mert a szakember hamarabb észre fogja venni, mint, hogy a zománc kopik.

 

Fogzománc kopás tünetei

 

Sajnos avatatlan szem ritkán ismeri fel a tüneteket, ennek két fő oka van.

 

  • Az egyik, hogy a folyamat majdnem láthatatlan, és a zománcon keletkező sérülések, repedések annyira mikroszkopikusak kezdetben, hogy szabad szemmel szinte észre sem lehet őket venni.
  • A másik ok, hogy a látható tünet, a fogak színek megváltozása, amit sokszor tévesen fogsárgulásnak vélünk, pedig a zománc elvékonyodása okozza. Ha a fogak színe megváltozik, az intő jel lehet, és akár a zománc kopása, akár a sárgulás okozza, mindenképp érdemes időben fogorvoshoz fordulnunk.

 

Ha nem lépünk időben a zománcon keletkező barázdák és mélyedések csak tovább fognak romlani, a fogéleknél a fog akár le is törhet.

 

Emellett a fog érzékenyebbé válik a külső ingerekre, mint a hideg vagy a meleg, illetve bizonyos ételek fogyasztása közben is.

 

Ha fogérzékenységet tapasztalunk, az már komoly jelzés értékkel bírhat, hogy mindenképp keressünk fel szakembert.

 

A zománc kopását nem kíséri fájdalom, így azt hihetjük, hogy nincs is baj. Pedig mindenképp érdemes időben lépni, és a kopás kezdeti szakaszában elkezdeni a védekezést, és a zománc megerősítését.

 

Miért fontos a fogzománc megerősítése és védelme?

 

Ha a zománc elkopik, akkor a fogaink védtelenné válnak a fogszuvasodás ellen, hiszen a fog első védelmi vonaláról van szó. Ha ez megszűnik, a fogak kilyukadhatnak, szóval mindenképp fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket.

 

A lyukas foga, amellett, hogy fájdalommal járhatnak, és a fogaink elvesztéséhez is vezethetnek, más egyéb betegségek kialakulását is elősegíthetik, gyulladásos gócok is kialakulhatnak, így érdemes ezt elkerülni. Ahhoz pedig, hogy a fogak kilyukadását megakadályozhassuk, erős zománcra van szükség.

 

Naponta legalább kétszer alaposan mossunk fogat, ha tehetjük, akkor minden étkezés után. A szájvíz használata is erősen ajánlott, ahogy a megfelelő fogkrém kiválasztása is.

 

A fogzománc erősítése érdekében érdemes D-vitamint és kalciumot szedni.

 

A megfelelő táplálkozás is nagyon fontos, bizonyos ételek és italok fogyasztása kerülendő, vagy csak minimális mértékben javasolt.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.