A gyökérkezelés menete

2022. augusztus 8.

Sokan tartanak a gyökérkezeléstől, mert nem tudják, mire számíthatnak. Előre rettegnek a kezelés közbeni, vagy az utána következő fájdalomtól.

 

Persze a félelmek nem teljesen alaptalanok, ám érdemes utána járni, hogy valóban fájdalommal jár-e a kezelés, illetve hogy utána mennyire számít normálisnak a fájdalom.

 

Ez azért is fontos, mert sokan nem mennek időben orvoshoz, mert azt hiszik, a fájdalom a kezelés után normális dolog.

 

Érdemes tehát előre tisztázni, hogy mi is az a gyökérkezelés, milyen fogproblémát kezelnek vele, és hogy a kezelés után meddig számít normálisnak a fájdalom. Ezeknek a kérdéseknek a tisztázása segíthet abban is, hogy ne féljünk annyira a kezeléstől.

 

Mi az a gyökérkezelés, és mikor lehet rá szükség?

 

Mielőtt végigmegyünk a gyökérkezelés lépésein, érdemes tisztázni, mi is a gyökérkezelés pontosan.

Ez az eljárás arra hivatott, hogy megmentse azokat a fogakat, melynek a fog belseje, vagyis a pulpája elhalt.

Az elhalást több minden is okozhatja. Leggyakrabban pulpitisz vagy egy mélyen lévő szuvasodás a baj okozója, de egy erős ütés okozta sérülés is kiválthatja.

 

Régebben az olyan fogak, melyekben a pulpa elhalt, menthetetlen voltak, és kihúzták őket.

 

Ma azonban a gyökérkezeléssel megmenthetőek a fogak.

 

A gyökérkezelés egy olyan kezelés, melynek során a foggyökércsatorna kitisztításra kerül, majd fertőtlenítés után teljes hosszában lezárják egy tartós töméssel.

A folyamat mindkét fajta esetén azonos, különbség az elvégzéshez szükséges eszközökben van. A lépések tehát ugyanazok.

 

Gyökérkezelés menete

 

1. Diagnózis felállítása

 

Az első lépés mindig a helyes diagnózis felállítása. Ehhez valószínűleg röntgenfelvételre lesz szükség. A gyökérkezelés általában akkor szokták elvégezni, ha a páciens fájdalomcsillapítóra sem reagáló, szűnni nem akaró erős fájdalomra panaszkodik. Ha a fájdalom oka a gyökér belsejének elhalása, és a fájdalom már elviselhetetlen, akkor valószínű, hogy a fogorvos gyökérkezelést fog javasolni.

 

2. Érzéstelenítés

 

A gyökérkezeléshez teljes fokú érzéstelenítésre van szükség. Ezt érzéstelenítő injekcióval végzik. Bár sokan nem szeretik, sőt félnek tőle, de ez egy szükséges lépés, és igaz, hogy kellemetlen, de utána már semmilyen fájdalmat nem fogunk érezni.

 

3. A fog koronarészének átfúrása

 

Ez a lépés arra hivatott, hogy megnyissa a fogat, és feltárja az idegkamrát. Ennek során egy lyuk keletkezik a fog koronarészén, és ezen át történik meg a fog kitisztítása és a fertőtlenítése.

 

4. Fog gyökércsatornának a feltárása

 

Miután az idegkamra feltárásra kerül, a fogorvos feltárja a fogat, és megkeresi a gyökércsatornákat. A gyökércsatornák azonosítása fontos lépés, hiszen meglepő számú és elhelyezkedésű gyökércsatorna lehet a fogban. Ennek köszönhetően a fogorvos a gyökércsatornák mérést is elvégzi, hiszen előfordulhat, hogy egy nehezen észrevehető gyökércsatorna a baj okozója.

 

5. Csatornák megtisztítása

 

A gyökércsatornák feltárása után a fogorvos elvégzi a tisztítást, melyhez különféle eszközöket, például gyökérkezelő tűket használ. A tisztítás során eltávolításra kerül minden gyulladást okozó anyag/szövetmaradvány, elhalt szövetet, ami a gyulladás fő forrása, illetve a gyökércsatorna külső rétege is. Ennek következtében a gyökércsatornában csak egészséges szövet marad.

 

6. Fertőtlenítés és a gyulladás csökkentése

 

Miután a gyökércsatornát fizikailag megtisztították, kémiailag is elvégzik ezt a folyamatot. Ez fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagok felhasználásával történik, melyeket a gyökércsatornába vezetnek. Ez a lépés arra szolgál, hogy a gyulladást teljes mértékben megszüntessék. A gyulladáscsökkentő anyagok gyökércsatornába juttatása erre a célra kifejlesztett kanülökkel történik. Emellett egyes esetekben lézersugarat is alkalmaznak a tökéletes fertőtlenítés érdekében.

 

7. Ideiglenes tömés

 

A kezelés után a fogorvos ideiglenesen lezárja a fogat egy ideiglenes töméssel. Ez a tömés kevésbé strapabíró, mint egy állandó tömés, így érdemes odafigyelni étkezéskor. A lezárásra azért van szükség, hogy a fog ne fertőződjön el, a páciens pedig viszonylag normálisan tudjon étkezni.

 

8. Egy hét szünet

 

A kezelés után általában egy hét „próbaidő” következik. Ha ez alatt az idő alatt a panaszok teljesen megszűnnek, nem tér vissza a fájdalom, akkor a kezelés sikeres volt, az egy hét lejárta után pedig a fogorvos elkészíti a végleges tömést vagy koronát. A korona készülhet fémből, porcelánból vagy aranyból.

A fogat újra átöblítik, és egy másik fertőtlenítő anyagot juttatnak be. Ezután újabb egy hét szünet következik.

 

A kezelések addig folytatódnak, amíg a panaszok meg nem szűnnek.

 

Amennyiben a kezelés sikeressége megkérdőjelezhető, a fogorvos egy újabb alapos vizsgálatot végez, új röntgenfelvételre lesz szükség, melynek során kiderül, hogy a fog menthető-e vagy sem.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.