Gyulladt fog mellékhatásai és a foggyulladás kiváltó okai

2022. április 4.

A fogfájás sosem jön jókor, mindig egy igen kellemetlen élmény kíséri, és persze mindig pont akkor üti fel a fejét, amikor egyáltalán nem alkalmas, hogy felkeressük a fogorvost.

 

Az heveny fogfájdalmaknak számos oka lehet – mi most a foggyulladás kiváltó okairól, tüneteiről és gyulladt fog otthoni kezeléséről kínálunk egy összefoglalót.

 

Bár mindkettő rendkívül fájdalmas lehet, a gyulladt fogat nem szabad összekeverni a fogínygyulladással, ugyanis teljesen máson alapul a két kórkép.

 

A gyulladt fog esetében a fog belsejéből, a gyökér közeléből indul a gyulladás, míg utóbbinál a fertőzés az így irányából halad a fog belső részei felé. Emiatt a két fogfájdalom „milyensége” is különbözhet, illetve a két problémát is külön-külön kezeléssel lehet kúrálni.

 

Hogyan alakul ki a foggyulladás?

 

Fogaink, ínyünk rendszeresen néznek szembe káros baktériumokkal, ám ezek egy részét észre sem vesszük, mert a szervezet megoldja a gondot, mielőtt tudomásunkra jutna.

 

A gond akkor következik be, ha a fog elveszíti a védekezőképességét, így a korokozók könnyebben be tudnak jutni a fog belsejébe. Itt aztán minden körülmény adott, hogy elszaporodjanak, és a gyulladás kialakulásával megkeserítsék a páciens életét – legalábbis addig, amíg a beteg nem jut el a fogorvosi rendelőbe.

 

A gyulladás mértéke is változó lehet: súlyos esetben akár a fog egészét is veszélyezteti egy ilyen fertőzés, a kór egészen a fog gyökeréig behatolhat.

Ez általában az elhalt fehérvérsejteket, sejtmaradványokat, baktériumokat tartalmaz.

 

A foggyulladás okai

 

A foggyulladásnak – csakúgy, mint a fogfájásnak – számos oka lehet, egyik leggyakoribbként tartják számon a fogszuvasodást.

 

  • A szuvas – vagy a köznyelvben „lyukas” fogként emlegetett – fogon olyan mély sérülés keletkezik, hogy a korokozók különösebb fejtörés nélkül bejuthatnak a fogbélbe, és elkezdhetik gyulladást okozó ténykedésüket. A fájdalom ilyenkor egy rendkívül széles skálán foglal helyet valahol, de az biztos, hogy a páciens megérzi, hogy valami nem stimmel. A fogbél akár teljesen elhalhat, vagy végérvényesen károsodhat, ha ilyen jellegű gyulladás áll fent.
  • Az ominózus foggyulladás története itt azonban még nem ér véget, hiszen könnyedén továbbterjedhetnek a szorgalmas baktériumok. Ha az íny vagy a foggyökér irányába vándorolnak, könnyűszerrel képződhet tályog az elhalt szövetekből, valamint azokból az elpusztult fehérvérsejtekből, melyek éppen a mi egészségünk védelmében harcoltak a fertőzéssel szemben a frontvonalon.
  • Ebben a ligában játszik a fog sérülése is, egy rosszul beállított korona vagy tömés úgyszintén. Ha utóbbi kettő túl közel kerül a fogbélhez, egész egyszerűen ingerelni kezdi, és máris kialakulhat egy foggyulladás. Csakúgy, mint a rendszeres fogcsikorgatás esetében.
  • A tályogos foggyulladás többnyire olyan fogak esetében alakul ki, melyek hátrébb vannak, és egész egyszerűen nehezebb őket alaposan megtisztítani. Persze itt az is közrejátszik, hogyha a hátsó fogak valamelyikén sérülés keletkezik, nehezebben vesszük észre, s máris zöld utat adtunk a foggyulladást okozó baktériumoknak. Ebből kifolyólag tehát soha ne feledkezzünk meg az alapos és rendszeres fogmosásról sem, hiszen ezzel megmenthetjük, illetve meghosszabbíthatjuk rágószerveink életét. Tegyük hozzá azért, hogy ekkor még nem beszéltünk a rengeteg kellemetlenség megspórolásáról, amit egy fájós fog tud okozni.
  • bölcsességfog okozta gyulladás is kialakulhat

 

Gyulladt fog mellékhatásai és tünetei

 

A szakemberek abban egyetértenek, hogy a beteg biztosan észreveszi valamilyen úton-módon, hogy valamiféle rendellenesség alakult ki a szájüregben, hiszen a foggyulladás minden esetben valamilyen szintű fájdalommal jár.

 

Vegyük sorra tehát az egyéb tüneteket is:

 

  • Az érintett fogak elszíneződnek, a szürkés árnyalat kifejezetten jellemző és árulkodó jel lehet ilyenkor. Ennek az az oka, hogy az elhaló fogbél melléktermékei átvándorolhatnak a fog porózus rétegeibe, ezzel adva egy más tónust az érintett fogaknak.
  • A fog és környéke nyomásra rendkívül érzékenyen reagál. Kellemetlen, ha eszünk, de az is, ha hideg, vagy túl forró folyadékot vagy ételt veszünk magunkhoz.
  • A szúró és/vagy pulzáló fájdalmon időnként már a fájdalomcsillapító sem segít, emiatt gyakran az alvás és a pihenés is meghiúsulhat.
  • A gyulladás mértékétől függően az arc és az állkapocs is bedagadhat, valamint gennyel telt zacskók képződhetnek a beteg fog közelében, az ínyen. Ez olykor kifakadhat.
  • A tályogos gyulladás további mellékhatása a kellemetlen lehelet és az állandósult rossz szájíz.

 

Fontos itt megjegyezni:

Könnyen előfordulhat, hogy az érintett fogban egyszerűen elhalnak az idegek, így változik az érzékelésünk is az adott gyulladt területtel kapcsolatban.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk