A helyes fogmosás technikája!

2022. február 2.

Sokan már a fürdőszobában elkövetjük azt a hibát, hogy nem mosunk fogat alaposan, pedig a helyes fogmosás technikája is könnyedén megtanulható.

 

Helyes fogmosás segítéségével rengeteget tehetünk szájüregünk, fogaink egészségéért, és ha jól végezzük a dolgunkat, sokkal ritkábban szorulunk fogorvosi ellátásra is. Mire érdemes tehát odafigyelni a mindennapi fogápolás során?

 

Kezdjük bejegyzésünket a szájápolás eredetével, vagyis a fogmosás történetével

 

A fogmosás története már az őskorban kezdődött. Az ősember vékony gallyakat használt fogpiszkáló gyanánt, így a fogak közé szorult ételmaradékokat könnyebben el tudta távolítani.

Ágakat is gyakran rágcsált, ezzel próbálta tisztán tartani a fogai felszínét. Időszámításunk előtt 3000 körül jelentek meg az első fogpaszták. Ezek elsősorban bivalykörmöt, vizet, sót, őrült tojáshéjat, hamut és mirhát is tartalmaztak, de előfordult, hogy vizeletet is adtak hozzá.

 

Ebben az időszakban a bizarr összetevők mellett mentolt is használtak a szájápolás során.

Hálásak lehettek a Krisztus után születettek, hiszen később, a 300-as években már változott a paszták összetétele: sót, mentát, borsot és szárított íriszvirágot kevertek össze fogkrém gyanánt.

A 19. században szénből és krétaporból gyártottak fogmosó szert, de az 1800-as évek közepétől már krém állagú fogtisztító is kapható volt. 1896-ban kezdték forgalmazni a maihoz már nagyon hasonló fogrémeket.

A források szerint a 15. században uralkodott az a kínai császár, aki az első fogkefét használta a fogápolás során: egy csontdarabra disznósörtét erősített, ezzel tisztogatta fogait.

 

Európában William Addis nevéhez fűződik a fogkefe, ő faragott csontba illesztett némi lószőrt. A találmány az 1700-as évek végére tehető.

Ettől kezdve még 200 évet kellet várni arra, hogy a DuPont cég 1938-ban felváltsa az állati eredetű szőrt nylonnal.

 

A helyes fogápolás technikája

 

Vitathatatlan, hogy mennyire fontos a megfelelő száj- és fogápolás. Rengeteg fájdalmat (és persze pénzt) spórolhatunk meg azzal, ha nagy figyelmet fordítunk a higiéniára ezen a területen is, arról nem beszélve, hogy milyen súlyos megbetegedéseket okozhat a gyulladt fogíny akár a test más részein is.

 

Helyes fogmosás – hagyományos fogkefével

 

A legfontosabb: a foglepedéket rendszeresen távolítsuk el! De mi is az tulajdonképpen, miért veszélyes, ha hozamosabb ideig nem mosunk fogat?

 

A lepedék egyfajta színtelen és ragacsos massza, szinte az egészét baktériumok alkotják. Ez folyamatosan képződik a szájban: nappal, evés és ivás közben, éjszaka – egyszóval emiatt fontos, hogy rendszeresen gondoskodjunk az eltávolításáról. Mivel ez a lepedék a fogak között és a nehezen elérhető területeken is megtapad és felhalmozódik, gyulladást, szuvasodást, fogágybetegséget, valamint ínyvérzést is okozhat számos egyéb probléma mellett.

 

A bakteriális foglepedék emiatt olyan veszélyes, így ne csak legyintsünk, ha kimarad egy-egy fogmosás, hanem amint lehetőségünk lesz rá, azonnal pótoljuk.

 

A szakértők szerint naponta két alkalommal érdemes fogat mosni, a fogsor négy kvadránsát – vagyis bal felül, jobb felül, bal alul és jobb alul – 45-45 másodpercig kell alaposan megtisztítani.

 

Hiába azonban a jó fogmosás-technika ismerete, ha nem megfelelőek az eszközeink hozzá. Fontos egy jó minőségű fogkefe – legyen az hagyományos vagy elektromos –az igényeinknek megfelelő fogkrém, valamint a fogselyem.

 

Így moss fogat kézi fogkefével:

 

  • Helyezd a fogkefét az ínyszélre,nagyjából 45 fokos szöget zárjón be az ínyed és a kefe sörtéje egymással. Kicsi, körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg a fogakat és az ínyt is!

  • Ugyanígy járj el a fog belső felszínén és a rágófelszínen is

  • A metszőfogak más gondozást igényelnek: amikor ezeket tisztítod, tartsd függőlegesen a fogkefét, apró le- és felfelé irányuló mozdulatokkal tisztítsd meg ezek felszínét is.

  • Gondolj az ínyszéli és a fogak mögötti területekre is, valamint a nyelved felszínét is tisztítsd meg! Így sokáig friss maradhat a leheleted.

 

Fogápolási tippek:

 

  • Bármilyen szigorúan is tartod magad a rendszeres és alapos fogmosáshoz, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés elengedhetetlen az egészséges fogakhoz. Akkor is érdemes félévente meglátogatnod a rendelőt, ha egyébként panaszmentes vagy!

  • A fogkefén rengeteg baktérium tud megtelepedni. Cseréld le legalább háromhavonta a kefét! Új fogkefével a legeredményesebb a lepedékeltávolítás.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk