Hogyan ápoljuk helyesen a fogainkat?

2022. március 3.

Nem tűnik nagy problémának, azonban a helytelen fogmosás is katasztrófához vezethet.

 

A szép fogakért a legelső feladat, hogy jó fogkefét kell kiválasztani. Ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, mindenhova férjen be a szánkba. Különbség van a hagyományos és az elektromos fogkefe között is, azonban, ha a helyes technikát alkalmazzuk, akkor nem számít, hogy melyiket használjuk. Minden vásárlás előtt győződjünk meg a fogkefe keménységéről is. Tanács, hogy ne legyen se túl kemény, se túl puha, válasszuk a közepeset, és használat közben ne nyomjuk túl erősen, mert ezzel felsérthetjük az ínyünket.

 

Helyes fogmosás az egészséges és szép fogak alapja

 

Ezután jön a helyes fogmosás gyakorisága és a hossza. Célszerű napi kétszer vagy háromszor elvégezni úgy, hogy mindig gyengéd legyen. Ne teljen el túl sok idő a fogmosások között, hogy ne tudjanak lerakódni a baktériumok. Érdemes másfél-két percig végezni a fogmosást.

 

Ha ezt túl hosszúnak érezzük, akkor a fürdőszobába lépjünk be a telefonunkkal, vagy pedig nézzünk közbe tévét, hogy eltereljük a figyelmünket.

 

Általános tanácsok az egészséges fogsorért

 

Az egészséges fogak titka gyakran egyszerű tanácsokkal is kivitelezhető.

 

  • Ez a fluorid tartalmú fogkrémnél kezdődik, amivel naponta kétszer mossuk meg a fogunkat.
  • Fontos a rendszeres szájöblítés és a fogselyem használata. Ezzel azokat az étel darabkákat és szennyeződéseket tudjuk eltávolítani, amelyek nehezen elérhető helyre ragadtak.
  • Hagyjunk fel a dohányzással, ami a fogaink mellett a testünket is károsítja.
  • Érdemes rendszeresen megvizsgálni a fogaink állapotát, mert észrevehetünk más problémákat, például a fogak szürkülését, gyulladást, esetleg sebeket.
  • Tény, hogy sokan legszívesebben elkerülik a fogorvost, azonban a rendszeres látogatással nagyobb problémákat is meg előzhetünk.

 

Ezek a felszínes kezelések mindig jók egy általános tisztításra azonban elengedhetetlenül fontos a probléma gyökerét is megtalálni ez pedig az ételekben és italokba keresendő. Ha olyan termékeket veszünk magunkhoz, amelyeknek magas a cukor vagy a keményítő tartalma, akkor a fogaink hamarabb fognak romlani. Fogyasszunk ezeket mérsékletesen, és inkább válasszuk a zöldségféléket.

 

Erre pedig azért is figyeljük, mivel nagy mennyiséget tartalmaznak belőle. Tanácsos a desszertet az főétkezéssel együtt fogyasztani, nem pedig nassolni, mivel az étkezés közben több nyál termelődik, ez pedig semlegesíti a savas kémhatást. Az élelmiszerek állagára is figyeljünk, inkább fogyasszunk szilárd ételeket, amelyek elősegítik a nyál termelődését.

 

Fehér és szép fogakért javasolt a fogfehérítés

 

A reklámok miatt sokan fehér fogakról álmodnak. Teljesen természetes, hogy bátran akarunk mosolyogni, azonban nem mindenki születik fehér fogsorral. Ezért okolhatók a pigmentek, a genetika, vagy egyéb káros szokásunk. Nem csoda, hogy egyre többen gondolkodnak a fogfehérítés lehetőségén, főleg az egyre divatosabb lézeres fogfehérítésen.

 

Fontos, hogy ha otthon végezzük, akkor is felügyelje fogorvos a munkánkat. A fehérítés előtt alkalmassá kell tennünk a fogsort a fogkő eltávolításával és a tömések ellátásával. Ezután felvisszük a fogakra azt a speciális anyagot, amit otthon vagy a rendelőben is használhatunk. Ez az anyag az UV sugarakkal reakcióba fog lépni. A kezelés végén a fehérítő anyagot eltávolítjuk.

 

Az orvosi fogfehérítés néhány óra alatt elvégezhető, ráadásul biztonságos, mivel folyamatosan kontrollálva vagyunk, látványos eredményt évekig élvezhetjük.

 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk