Hogyan válassz fogorvost?

2019. április 4.

Hogy találhatod meg az “igazit”?

 

Annyira jó világ van, hogy ma már nem csak az egy szem körzeti fogorvoshoz mehetsz, ha valami panaszod van. Szakemberek egész hada várja, hogy őket tüntesd ki bizalmaddal! A fogorvos kiválasztása pont emiatt nehezebbé vált, hiszen érvényesül a “bőség zavara”. Megpróbálok egy kis sorvezetőt adni, hogy milyen szempontok mentén tájékozódjál.

 

– Hogy keressek magamnak fogorvost?

 

Bár az internet korában számtalan reklám, akció, és csillogó rendelői fotó hívogat, az én javaslatom ezeknél kézenfekvőbb: kérdezd meg a barátaidat, szeretteidet! A legbiztosabb ajánlást azoktól kapod, akik saját tapasztalatból szólnak, és nyugodtan adhatsz a szavukra. Ez a legrégebbi és a legjobb módja annak, hogy tényleg jó kezekbe kerüljél! A jó fogorvos így “családban marad”, és idővel nem gyomorgörccsel, hanem régi ismerősként, örömmel mész majd el a rendelőbe!

 

– Elköltöztem. Itt hol keressek új fogorvost?

 

Az előző pont taktikája az új lakóhelyeden is beválhat: kérdezd meg a szomszédodat, kollégáidat, hátha tudnak jó tanáccsal szolgálni! Az internetes térképek segítségével könnyen felmérheted, melyik rendelő milyen messze van tőled. Ezt is érdemes figyelembe venni, elvégre nem kell, hogy a rendes éves szűrés megerőltető kalandtúrát jelentsen a számodra.

 

– Nekem a legjobb fogorvos kell!

 

Igen nehéz célt tűztél ki magad elé, mert ahogy nincs legszebb lány vagy leghelyesebb fiú, úgy legjobb orvos sem létezik. Pontosabban fogalmazva, elég azt megtalálod, ki számodra a “leg”. Az interneten sok orvosról tudsz véleményeket, visszajelzéseket olvasni. Azonban ne feledd: a névtelenség miatt sok igaztalan komment születik. Érdemes azt is elolvasni, miket válaszol az orvos az őt érő kritikákra. Ez sokkal többet árul el róla, mint a kritika maga! A személyes szimpátiát pedig csak egy módon tudod ellenőrizni: ha elmész egy vizitre a rendelőbe.

 

– A legdrágább fogorvos a legjobb?

 

Ahogy bármilyen más szolgáltatás esetében, az árképzés igen sok tényezőtől függ, tehát nem biztos, hogy a drágább mindenképpen jobb. A magánrendelők árlistája általában elérhető az interneten. Ha belépsz a váróba, ott biztosan tudsz tájékozódni az árakról. Nem szégyen az első időpont foglaláskor megkérdezni, mennyibe kerülhet ez vagy az a beavatkozás – de ne lepődj meg, ha nem kapsz pontos, összegszerű választ, hiszen látatlanban senki se tudja biztosan megmondani, mit kell majd csinálni. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy ennyire személyes és nagy szaktudást igénylő területen rossz ötlet kimondottan a legolcsóbb megoldást keresni.

 

– Gyors segítség kell! Hova forduljak?

 

A legtöbb fogorvos nem tud azonnal fogadni, ezért sürgős esetekben jó választás lehet egy éjjel-nappali ügyelettel rendelkező rendelő felkeresése. Ha nagy a baj, az első ellátás halogatása biztos rossz ötlet, ezért bátran fordulj ahhoz, aki leghamarabb tud fogadni! Természetesen nem kell “életre szóló” döntést hoznod ezzel: ha túl vagy az első gyors segítségen, és nem vagy teljesen elégedett, nyugodtan keressél tovább!

 

– Speciális problémáról van szó. Kihez forduljak?

 

Biztos hallottad már: a szakorvosok egyre kisebb területről tudnak egyre többet. Az ideális szakorvos pedig mindent tud a semmiről! Na de komolyra fordítva a szót: minél bonyolultabb dologról van szó, annál nehezebb feladat vár rád. Érdemes utánanézni, ki foglalkozik az adott problémával, és hasznos lehet több szakorvossal is konzultálnod. Előfordulhat, hogy végül egy egyetemi klinikán kötsz ki. Sajnos a biológia nem egzakt tudomány: sokszor fordultak már hozzám hasonló cipőben járó betegek, akik 5 helyről 6 féle véleményt hoztak magukkal. Ilyenkor a legjobb, ha azt az orvost választod, aki bevon téged is a döntésbe, és partnerként kezel téged a bonyolult helyzetben.

 

– Tetszik nekem az orvos / asszisztens a rendelőben…

 

A személyes szimpátia kimondottan előnyös a mi területünkön, hiszen a fogorvoslás még az orvosi területek között is kimondottan bensőséges viszonyt kíván orvos és betege között. Vannak azonban bizonyos határok, amiket nem szabad átlépni, elvégre ez egy professzionális kapcsolat! Talán a legnehezebb orvosi helyzet, amikor valaki többet akar, mint amire a rendelés hivatott. Ez nem csak a betegekre, hanem az orvosokra is vonatkozik!

 

– Mit tegyek, ha nem vagyok elégedett?

 

Sajnos előfordulhat, hogy végigjártad az összes elérhető orvost, és mindenhol akad valami gond. Ilyen esetben nem jó taktika a megfutamodás! Érdemes elmondani az orvosodnak, mi zavar, hátha sikerül megoldani a problémát! Arról nem beszélve, hogy így az orvos is “tanulhat” a dologból, legközelebb erre is oda tud majd figyelni.

 

– Szeretnék másik orvoshoz menni. Elkérhetem a röntgenemet?

 

A szabad orvosválasztás alapvető jog. Ha úgy érzed, máshová szeretnél járni ezentúl, mi sem természetesebb: a röntgenjeid és kezelési adataid felett szabadon rendelkezhetsz! A régi orvosod nem fog megsértődni, ha elkéred őket. Az új orvosodnak pedig hatalmas segítséget jelent majd, hogy pontosan láthatja, mit történt veled eddig.

Remélem ez a kis összefoglaló segít majd, ha éppen fogorvost keresel. Remélem megtalálod te is az igazit! Mindenkinek kell hogy legyen egy kedvenc fogorvosa.

Forrás:fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.