Hogyan zajlik a lézeres fogfehérítés?

2022. február 2.

A lézeres fogfehérítés ugyan nem tartozik a legolcsóbb mulatságok közé, az bizonyos, hogy ez napjaink legígéretesebb esztétikai eljárása.

 

A kávé, a dohányzás, a színezékkel ellátott élelmiszerek rendkívül ártalmasak lehetnek fogaink természetes fehérségére nézve, arról nem is beszélve, hogy a fogak alapszíne nagyban függ a genetikától is.

 

Érdemes tehát tájékozódni a lézeres fogfehérítésről, utána járni, milyen a lézeres fogászat, vagy, hogy hogyan érdemes kalkulálni lézeres fogfehérítés árak tekintetében.

 

Hogyan zajlik a lézeres fogfehérítés?

 

Első lépésként ingyenes állapotfelmérés történik.

 

Ezt azt jelenti, hogy a fogorvos felméri, biztosan egészséges-e minden fogad, mielőtt fogfehérítésen esnél át.

Kifejezetten ritka egyébként, hogy valakinek kifogástalan állapotban legyen a fogsora, hiszen az is előzetes beavatkozást igényel, ha a páciens fogain fogkő telepedett meg.

 

Az állapotfelmérés célja tehát, hogy mielőtt előkészítenék a fogsort a lézeres beavatkozásra, felmérhesse a szakember, mire van szüksége a fogaidnak. Ide nem csak a fogkő eltávolítás tartozik, gyakran előfordul, hogy tömni, vagy akár gyökérkezelni is kell a páciensek fogait.

 

Az állapotfelmérés után a következő lépés, hogy a szükségesnek ítélt beavatkozásokat elvégzi a fogorvos.

 

A tapasztalatok alapján a fogfehérítést igénylők 75%-a fogkőeltávolításon esik át ilyenkor, 20-25%-uk pedig fogtömésre, illetve gyökérkezelésre szorul.

Ennek a lépésnek az a különlegessége, hogy ugyan a páciens sérült fogait ellátják töméssel, ez csak átmeneti tömőanyaggal történik: a lézeres fogfehérítés után kap a páciens végleges tömést, hogy az maximálisan illeszkedjen az akkor már kifehérített fogai színéhez.

 

Ennél a lépésnél fontos kiemelni, hogy a fogkő leszedés és maga a lézeres fehérítés nem ugyanabban az időpontban történik. Minimum egy napnak kell eltelnie a két beavatkozás között, de 14 napnál többet nem ajánlott várni az előzetes beavatkozások és a lézeres fogfehérítés között.

 

A lézeres fogfehérítésnek egy összetett folyamat, több lépésből áll.

 

  • A lézeres fogfehérítő berendezéshez egy speciális gél alkalmazása szükséges. Az anyaggal bevonja a fogorvos a fogaidat, ezután kezdi meg a lézeres műveletet.

  • Érzékeny fogak és fogíny esetén szokták ajánlani a szakemberek azt, hogy védőanyaggal vonják be a páciensek fogínyét. Ez segít megakadályozni a fogíny irritációját, illetve felmaródását, amíg a lézeres eszköz működésben van.

  • A lézerkészülék ezután munkába lendül: 20-30 másodpercig világítja meg a páciens géllel bevont fogait, ez pedig aktiválja a speciális anyagban található hidrogén-peroxidot. A lézeres folyamat során a fog felszínén és a mélyebb rétegekben lévő elszíneződés megszűnik.

  • Minden fogsornegyed ugyanilyen műveleten esik át, a folyamatok között 5 perc pihenőidőt kapnak a fogak.

 

Utolsó lépésként fluoridos oldattal ecsetelik a fehérítésen átesett fogakat.

 

Ez azért szükséges a kezelés befejezéseként, hogy az eljárással csökkentsék a fogak érzékenységét.

 

Bár az eljárást általában kényelmes kezelőszékben végzi el a fogorvos, azért érdemes számolnod azzal, hogy a kezelés akár egy órán át is tarthat.

 

Mennyire tartós a lézeres fogfehérítés? Tehetek-e valamit, hogy minél tovább megőrizzem fogaim fehérségét?

 

Mivel a lézeres fogfehérítés során a fog belsőbb rétegeit (a dentint) is fehéríti a lézer, így tartós maradhat a fehérség.

Jó hír továbbá, hogy te magad is meghosszabbíthatod fehér fogaid ragyogásának időtartamát.

 

Célszerű, ha kerülöd azokat a tevékenységeket, ételeket és italokat, melyek elszínezik fogaidat – így a még tartósabb eredmény érdekében érdemes minimalizálni a kávézást, a teázást vagy éppen a dohányzást.

 

1-2 év elteltével érdemes lehet otthonra is beszerezni egy sínes fogfehérítőt, ezzel még tovább fehéren tarthatod fogaidat. A sínes fogfehérítést évente 1-2 alkalommal ajánlott elvégezni.

 

Hogyan alakulhat a lézeres fogfehérítés árak tekintetében?

 

A beavatkozás ára 100 és 150 ezer forint körül mozog. Ennek az az oka, hogy maga a lézerberendezés is egy drága műszer, illetve az eljárás közben felhasznált alapanyagok is magas minőnőségűek, melyeknek szintén megkérik az árát.

 

A lézeres fogfehérítés ára a többi között azért is magasabb más fogfehérítő eljárásoknál, mert akár 8-12 árnyalattal is világosabbá teheti a fogakat, ellentétben például az otthon is alkalmazható fogfehérítőkkel: utóbbiak mindössze 4-6 árnyalatot világosíthatnak.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.