Így moss fogat elektromos fogkefével

2022. február 2.

Az elektromos fogkefe használata különbözik a hagyományos fogkefével való fogmosástól, a legjobb, amit tehetsz, hogy alaposan elolvasod a használati utasítását az adott terméknek.

 

 • Ez valamivel több időt vehet igénybe, mint a hagyományos fogkefével végzett fogmosás, ugyanakkor a tapasztalatok szerint eredményesebb is a lepedék eltávolításakor. Az elektromos fogkefe fejét lassan vezesd végig a fogsorodon, haladj fogról-fogra. Először az ínyszéli területekre összpontosíts, majd a többi fogfelszínt is alaposan tisztítsd meg, de minden területre szánj elegendő időt.
 • A legjobb tisztítóhatás érdekében időzz el 5-10 másodpercig egy-egy fogon az elektromos fogkefével.
 • Ugyanígy járj el minden egyes fogadon, beleértve a metsző- és őrlőfogakat és a rágófelszíneket is.

 

A módosított Bass-technika elnevezés minden fogorvos számára ismerős lehet, ez ugyanis a szakirodalom szerint a helyes fogmosás technikáját takarja. Lényege, hogy egyszerre nem több mint 2-4 fogat tisztítunk meg a fogkefével. A fogak külső felszínét körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a szennyeződésektől, míg a belső felükről sepregető mozgással távolítsuk el a lepedéket. Ezalatt a fogkefét ne emeljük fel a fogak felszínéről. Az interdentális területeket is megtisztítjuk így, ha végig a fognyakhoz közel haladunk végig a fogakon a kefével.

 

A gyakran ismételt fogmosási tippek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy célszerű, ha elsajátítod a saját igényeidnek megfelelő technikákat is.

 

Mikor lehet szükséged a személyre szabott fogmosási technikára? Akkor, ha

 

 • fogszabályzót viselsz;
 • fogpótlás(oka)t viselsz;
 • van implantátummal ellátott fogad is;
 • dohányzol – bármilyen meglepő, dohányosok számára is létezik külön fogmosási technika

 

A helyes fogmosás gyakorisága

 

A szakértők szerint egy nap minimum kétszer szükséges a fogmosás, legalább két percig. Időnként nem árt, ha új fogmosási technikákat tanulunk meg, így alaposabban meg tudjuk mosni a fogakat, ezzel is sokat tehetünk fogsorunkért.

 

Plaque-festő tablettával – melyet a gyógyszertárban bárki beszerezhet – könnyedén le tudjuk ellenőrizni, mennyi lepedék maradt nemkívánatos helyen. Fontos kiemelni, hogy akiknek valamilyen komolyabb beavatkozásban volt részük – koronájuk, implantátumuk vagy akár kivehető fogpótlásuk van, még körültekintőbben kell szájukat, fogaikat ápolni.

 

A köztudatban ugyan kevéssé szerepel, de nagy mennyiségű fogkő felhalmozódása esetén szinte biztosan kialakul a kellemetlen szájszag is Ez nemcsak, hogy az egészségtelen fogsornak köszönhető, de hosszútávon nagyon rossz hatással lehet még az önbizalomra és a társas kapcsolatokra is.

 

Sokan úgy vélik, hogy a műfogakra vagy a fogpótlásra nincs nagy veszélye a hanyag szájhigiénének, ez azonban nagy tévedés. Az így megtelepedő lepedék idővel fogágybetegséget okoz. Ennek kezelése egy roppant kellemetlen eljárással történik, és igen hosszadalmas is lehet.

 

Így azt javasoljuk, hogy a saját fogakat illetve fogpótlásokat mossuk minél gyakrabban, a kivehető protézist pedig a rendszeres tisztítás mellett éjszakára tegyük fogsoráztatóba! Ezzel ugyanis a műfogsort viselőknél gyakran kialakuló gombásodás is megakadályozható.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a fogmosás fontosságát. Járhatunk rendszeresen fogorvoshoz, szép és esztétikus fogtöméseink lehetnek, ha nem figyelünk a fogaink ápolására és ezen belül a fogmosásra, akkor hamarosan ismét a fogorvosnál találhatjuk magunkat.

 

Fogmosás evés után egyből nem ajánlott

 

Étkezések után mindig várjunk egy kicsit mielőtt fogat mosunk. A legtöbb fogorvos egyetért azzal, hogy étkezés után legalább 30 percet érdemes várni, mielőtt megmossuk a fogunkat.

Ennek oka pedig a fogzománc felpuhulása. A fogzománc kemény anyag, de a cukros ételek és a gyümölcsök evése közben felpuhul. Gyakorlatilag a fogak védőrétege megszűnik. Ha ilyenkor nekiállunk a fogmosásnak, akkor ez a zománc megkopik és könnyebben lesznek lyukas fogaink.

 

Foghúzás után fogmosás

 

Bár a foghúzás és az azt követő néhány nap igen kellemetlen tud lenni, ebben az időszakban a fájdalom ellenére sem szabad megfeledkezni a száj és a fogak tisztántartásáról, a rendszeres fogmosásról A foghúzás utáni jól megválogatott ételekkel sokat tehetünk a mielőbbi felépülésünkért.

 

Fogápolás gyerekeknek

 

Egy dolgot leszögezhetünk: az egyik legfontosabb dolog, hogy gyermekeinket már pici korukban megtanítsuk a fogápolás fontosságára. Még a legnagyobb hiszti árán is érdemes az apróságokat rászoktatni arra, hogy minden nap, legalább kétszer mossanak fogat – reggel és este, de azt sem baj, ha ebéd után is gondoskodnak a tiszta fogakról. Bármennyire is nem tartozik a fogmosás a gyerekek kedvenc elfoglaltságai közé, később sokat köszönhetnek majd szüleik figyelmének.

 

A rutinbeavatkozásnak köszönhetően a gyermek rágófogaiban kevesebb lepedék és ételdarab rakódhat le, így a barázdazárás – rendszeres fogmosással kiegészítve – szinte garantálja, hogy a gyermeknek felnőtt korában igen kevés gondja lesz fogai egészségére.

 

A száj- és fogápolást azonban nem lehet elég korán kezdeni.

 

Fogmosás babáknak

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos a fogápolás csecsemőkorban. A szájápolást már az első tejfogak megjelenése előtt el kell kezdeni. Etetés után a szülő puha kendővel és vízzel, illetve babafogkefével, fogkrém nélkül törölje át, vagy óvatos mozdulatokkal lágyan dörzsölje át a csecsemő ínyét.

Ilyenkor már adhatunk a gyermeknek gyermekfogkefét, mely megfelel a méreteinek, és ajánlhatunk hozzá neki fluoridmentes fogkrémet. Ebből elég egy nagyjából borsószemnyi adag.

 

Fogápolás fogszabályozóval

 

A fogszabályozósoknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a szájápolásra, hiszen a fogszabályozó szerkezetben folyton megakadhatnak az ételdarabok. Külön történet a láthatatlan fogszabályozó: mivel étkezés előtt könnyedén leveheti viselője – és le is kell vennie! – így fontos arra hangsúlyt fektetnie, hogy újbóli felhelyezés előtt alaposan megtisztítsa fogait.

 

Végigvettük, hogy mikor, hányszor és hogyan érdemes fogat mosni, azonban arról még nem esett szó, hogy milyen az ideális fogkrém. Fogkefét igényeinknek megfelelően érdemes választani, s nincs ez másként a fogkrémmel sem.

 

Milyen készítmények közül választhatsz?

 

 • 6 éves kor felett bárki használhat fogszuvasodás elleni fogkrémet. Ezek fluoriddal dúsított fogpaszták, ezért erősítik a fogzománcot és hatékonyan veszik fel a küzdelmet a fogszuvasodás ellen is.
 • Fognyaki fogkő jelentkezése esetén érdemes az ínygyulladás elleni készítmények közül válogatni. A fogkő e típusa azonban a nem megfelelő fogmosási technika miatt alakulhat ki, így erre mindenképpen érdemes nagyobb figyelmet szentelni.
 • Kávé, tea, dohányzás: ezek mind a fehér fogak ellenségei, ám hatékonyan lehet felvenni a harcot a sárgás árnyalatokkal fehérítő fogkrém segítségével. A fehérítő fogkrémek bikarbonátot tartalmaznak, ennek köszönhetően a felszabaduló oxigénmolekulák semlegesítik a sárgás-barnás elszíneződéseket. Hasonló eredményt hozhat az, ha rendszeresen mosunk fogat szódabikarbónával.
 • Érzékeny fogak esetén érdemes olyan fogkrémet alkalmazni a mindennapi fogápolás során, mely lezárja a dentincsatornákat, ezzel mérsékelve a fognyaki érzékenységet. Tartós használatuk eredményt hozhat, így a túl hideg, vagy a túl forró ételek és italok sem okozhatnak gondot.

 

Gyakran ismételt kérdések

 

Szájvíz használata fogmosás után javasolt?

 

Igen, midenképpen. Szájvízet csakis fogmosás után használjuk és nem pedig helyette. Sokan azt hiszik, hogy a szájvíz használata kiváltja a fogmosást. Ez egy nagy tévedés.

Ráadásul az se mindegy, hogy mennyivel fogmosás után öbölegtünk szájvízzel. Ahhoz, hogy ne tegye tönkre a fogmosás hatását, legalább 30 másodpercet érdemes várni.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk