Jobban fenyegeti a szájüregi HPV a dohányzókat és az egyedülálló férfiakat

2018. július 7.

A Lancet című szakfolyóiratban közzétett eredmények alapján a szájüregi HPV fertőzések az egészséges férfiak szervezetében ritkák, és akkor is egy éven belül meggyógyulnak. A HPV-fertőzés elsősorban méhnyak-, végbél- és nemi szervi rákfajták okozásáról közismert. A közelmúltban azonban nyilvánvalóvá vált, hogy szájüregi- és garatrákot is kiválthat, főleg a nyelvtő és a mandulák környékén. A HPV-hez köthető szájüregi rákos megbetegedés ritka, de egyre nagyobb számban fordul elő, elsősorban a férfiak körében. A fertőzési minta megállapítására a kutatók szájvízmintákat használtak, amelyeket eredetileg a HPV-re irányuló országos kutatás céljából gyűjtöttek.

 

„Bizonyos HPV-fajták, úgymint a HPV16, arról ismertek, hogy rákos elváltozáshoz vezethetnek a test különböző pontjain, beleértve a szájüregi lepedéket” – magyarázta a munkálatokat vezető Christine M. Pierce Campbell professzor. „Tudjuk, hogy a vírus szájüregi rákot is okozhat, ám eddig nem volt világos, hogyan lesz rák a szájüregi lepedékből” – tette hozzá.

 

A vizsgálat első évében a résztvevő férfiak csaknem 4,5 százaléka fertőződött szájüregi HPV-vírussal. Kevesebb, mint egy százalékuknál jelentkezett a leggyakoribb HPV16-fertőzés, és kevesebb, mint 2 százalékuknál diagnosztizáltak rákot okozó HPV-t. Ezek az eredmények egybeesnek a korábbi kutatások során tapasztaltakkal, amelyek a HPV okozta szájüregi rákok ritka előfordulásáról számolnak be, habár jelen értekezésben magasabb volt az arány a dohányzók és a nem házasságban élők között.

 

„A HPV16-ot a szájüregi rákok gyors terjedésével hozzák összefüggésbe, főleg az Amerikai Egyesült Államokban, Svédországban és Ausztráliában, ahol az esetek 50 százalékáért ez a kórokozó felelős. Sajnos egyelőre nincs mód a megelőzésre és a korai felismerésre” – összegezte Anna R. Giuliano professzor.

 

Forrás: Dental.hu